Alessia Russo

Ποδόσφαιρο γυναικών: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ζητά αυστηρό πανευρωπαϊκό πλαφόν μισθών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Αξιωματούχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ζήτησε τη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού σκληρού ανώτατου ορίου μισθών στο ποδόσφαιρο γυναικών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η Φραντσέσκα Γουίτφιλντ, επικεφαλής του ομαδικού σχεδιασμού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να υιοθετηθεί μια κοινή πανευρωπαϊκή στάση για το ποδόσφαιρο γυναικών σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων FFP συστήνοντας να γίνει νωρίτερα από ότι στο ανδρικό παιχνίδι. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εφαρμογή αυστηρότερων οικονομικών κανονισμών δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA) για το ποδόσφαιρο γυναικών στο Λονδίνο:

«Θα πρέπει να επιδιώξουμε να υιοθετήσουμε οικονομικούς κανονισμούς πολύ νωρίτερα στο γυναικείο παιχνίδι από ό,τι στο ανδρικό, ώστε να σταματήσουμε τη διεύρυνση του χάσματος. Επί του παρόντος στο WSL έχουμε ένα σύστημα ανώτατου ορίου μισθών που είναι το 40% των εσόδων, αλλά αυτό περιλαμβάνει τα έσοδα των μητρικών συλλόγων, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι επωφελούνται φυσικά από τις συμφωνίες για τις φανέλες της ανδρικής ομάδας και αυτό δημιουργεί ένα χάσμα που επηρεάζει το προϊόν.

Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε μόνο στο εσωτερικό, αυτό πρέπει να είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά τουρνουά είναι τα καλύτερα και είμαστε στην πρώτη γραμμή σε αυτό. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε ό,τι κάναμε στους άνδρες, το παιχνίδι βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επενδύσουμε, αλλά εξίσου πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις. Οι μικρότεροι σύλλογοι δεν είναι σε θέση να επενδύσουν σε αυτό το επίπεδο, οπότε πώς θα τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν, αν δεν είναι δίκαιοι οι όροι ανταγωνισμού και δεν μπορούν να είναι ποτέ ανταγωνιστικοί με τον τρόπο που είναι σήμερα τα πράγματα;».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρθηκε ότι η επιθετική Αλέσια Ρούσο θα αποχωρήσει από τη Γιουνάιτεντ στο τέλος του συμβολαίου της αυτό το μήνα. Η διεθνής Αγγλίδα αποτέλεσε την πρωταγωνίστρια μιας πρότασης παγκόσμιου ρεκόρ ύψους 500.000 λιρών από την Άρσεναλ τον Ιανουάριο, αλλά δεν προέκυψε κάποια κίνηση. Η Άρσεναλ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και θεωρείται το φαβορί για την απόκτησή της. Η Ρούσο βρισκόταν σε συζητήσεις για συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ, στην οποία εντάχθηκε το 2020, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Μεταγραφική πολιτική

Συζητώντας για τα μεταγραφικά έξοδα και τα συμβόλαια των παικτών, η Γουίτφιλντ δήλωσε: «Είμαστε σε μια θέση όπου πρέπει να ξοδεύουμε αρκετά για να συμβαδίζουμε και να αμφισβητούμε τους ομολόγους μας. Και τη στιγμή που κάποιος από αυτούς θα ξοδέψει λίγο περισσότερα ή θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα μεταγραφικό ρεκόρ, τότε πρέπει να το ισοφαρίσουμε. Εκεί τίθεται το ερώτημα: ποιο είναι το σωστό επίπεδο; Διότι αυτή τη στιγμή, η αύξηση του μισθολογικού κόστους και του κόστους μεταγραφών ξεπερνά την αύξηση των εσόδων. Και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε αυτό μπορεί να καλύψει το κενό και πότε τα έσοδα θα έρθουν οργανικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ήμασταν μπροστά από εκεί που περιμέναμε να είμαστε, αλλά αυτό σήμαινε ότι τα συμβόλαιά μας έπρεπε να καλύψουν την απόσταση. Θέλουμε τώρα μεγαλύτερα συμβόλαια, επειδή θέλουμε να χτίσουμε μια ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι μια πρόκληση όταν οι συμφωνίες ενός ή δύο ετών ήταν το σύνηθες φαινόμενο. Δεν θα κρατούσαμε παίκτες με μικρότερα ποσά αν η τιμή της αγοράς ανέβαινε, απλά θέλουμε να κρατήσουμε τους παίκτες. Χρειαζόμαστε κάποια μορφή οικονομικής ρύθμισης και να μπορέσουμε, σε κάποιο στάδιο, να έχουμε ένα ανώτατο όριο στις μεταγραφές και στον πληθωρισμό των μισθών, διότι αυτό γίνεται εις βάρος της επένδυσης στις υποδομές».

Οι κανόνες του οικονομικού fair play της UEFA θεσπίστηκαν το 2009, όταν η διοργανώτρια αρχή ανακάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαϊκούς συλλόγους είχαν οικονομικές απώλειες και το 20% θεωρήθηκε ότι κινδύνευε οικονομικά. Οι κανόνες επιτρέπουν στους ανδρικούς συλλόγους να έχουν ζημίες ύψους 60 εκατ. ευρώ σε μια τριετία και να δεσμευτούν για ανώτατο όριο δαπανών σε μισθούς, μεταγραφές και αμοιβές ατζέντηδων στο 70% των συνολικών εσόδων μέχρι το 2025-26. Αργότερα παραδέχθηκαν ότι θα ήταν δύσκολο για τους συλλόγους να πετύχουν αυτούς τους στόχους και έτσι συμφωνήθηκε μια σταδιακή εφαρμογή, με το ποσοστό να ορίζεται στο 90% των εσόδων το 2023/24, στο 80% το 2024/25 και στο 70% το 2025/26.

Η αντίθετη άποψη

Αυτή την άποψη δεν συμμερίζονται όλοι οι σύλλογοι της WSL, με την προπονήτρια της Τσέλσι, Έμας Χέιζ, να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ένα πιο soft cap που δεν θα θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις αμοιβές των γυναικών παικτριών. Οι γυναίκες παίκτριες κερδίζουν ήδη σημαντικά λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, με το κατώτερο τμήμα της κορυφαίας κατηγορίας γυναικών να κερδίζει περίπου 20.000 λίρες ετησίως, ενώ ένας μικρός αριθμός κορυφαίων κερδίζει περίπου 300.000 λίρες. Ορισμένοι άνδρες παίκτες, όπως ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι Έρλινγκ Χάαλαντ, κερδίζουν περισσότερα από αυτά σε μία μόνο εβδομάδα. Η Γιουνάιτεντ τερμάτισε δεύτερη στην WSL την περασμένη σεζόν, την υψηλότερη θέση στην ιστορία της, έχοντας υπάρξει ως επαγγελματική γυναικεία ομάδα μόλις πέντε χρόνια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]