Ανέκαθεν, οι παίκτριες ποδοσφαίρου έδιναν καθημερινά μάχες για να πάρουν λίγο χώρο στο άθλημα και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που βρήκαν μπροστά τους. Μερικές ξεχώρισαν για τον αγώνα τους και άνοιξαν τον δρόμο για τις επόμενες, άλλες συνεχίζουν την πορεία που ξεκίνησαν οι παλαιότερες αλλά όλες μαζί προσπαθούν να σπάσουν κάθε στερεότυπο που τις βαραίνει και στέκεται τροχοπέδη στο μονοπάτι τους.
Το μεγαλύτερο γεγονός στο ποδόσφαιρο γυναικών, το Παγκόσμιο Κύπελλο, που φέτος φιλοξενείται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου, είναι η καλύτερη σκηνή για να να πρωταγωνιστήσουν πρόσωπα που προσφέρουν στο άθλημα και προσπαθούν για τη γενιά τους αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.
Οι Ναχίλα Μπενζίνα της ομάδας του Μαρόκου, η Τζούλι Ερτζ της ομάδας των ΗΠΑ και η Κάντια Σο της ομάδας της Τζαμάικα είναι τρεις γυναίκες που η κάθε μία, με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό λόγο, συμβολίζει την απελευθέρωση και την ενδυνάμωση.
Ναχίλα Μπενζίνα (Μαρόκο)
Η πρώτη παίκτρια με χιτζάμπ στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Ναχίλα Μπενζίνα θα είναι η μοναδική από τις 736 παίκτριες που θα φοράει το χιτζάμπ της. Και παρ’ ότι μπορεί να φαίνεται λογικό το να μπορεί μία παίκτρια να καλύπτει τα μαλλιά της με το χιτζάμπ καθώς αυτό επιθυμεί να κάνει, σεβόμενη τους νόμους της θρησκείας της, αξίζει να σημειωθεί πως η FIFA για πολλά χρόνια όχι μόνο δεν το έβρισκε λογικό αλλά το απαγόρευε, όπως και όλου του είδους τις καλύψεις κεφαλής θεωρώντας τες «κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο κανονισμός άλλαξε το 2014 και με την κίνηση της Μπενζίνα, στη μεγαλύτερη δυνατή σκηνή, ο δρόμος θα ανοίξει για όλες όσες έχουν καταπιεστεί ανά τα χρόνια και έχουν αναγκαστεί να επιλέξουν ανάμεσα στο όνειρο και τη θρησκεία τους.
Τζούλι Έρτζ (ΗΠΑ)
Μία από τις ουκ ολίγες επαγγελματίες παίκτριες και μητέρες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο κύπελλο. Η Τζούλι Ερτζ, που έχει ήδη κερδίσει δύο φορές τον τίτλο στο Μουντιάλ γυναικών, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν 11 μήνες και αυτό θα είναι το πρώτο τουρνουά που θα παίξει ως μητέρα. Η Αμερικανίδα, που έχει περάσει και έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο πριν μείνει έγκυος, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα αποχής από τη δράση και περίπου δύο χρόνια χωρίς να παίξει με τα χρώματα των ΗΠΑ. Τώρα, επιστρέφει στο γήπεδο και μαζί της επιστρέφει και η ελπίδα πως η στήριξη στις επαγγελματίες παίκτριες ποδοσφαίρου θα είναι μεγαλύτερη όταν μένουν έγκυες και δημιουργούν οικογένεια καθώς το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» έχει ταλαιπωρήσει κορυφαίες παίκτριες, αρκετές φορές.
Κάντια Σο (Τζαμάικα)
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για την Τζαμάικα, τη στήριξη και το «μπράβο» που δεν άκουσε ποτέ. Η Τζαμαϊκανή παίκτρια Κάντια Σο έγραψε μαζί με τις συμπαίκτριές της ανοιχτή επιστολή προς την ομοσπονδία της Τζαμάικα για την πλήρη αδιαφορία που έδειξαν απέναντι στο έργο τους αλλά και την επιτυχία που συνοδεύει την πρόκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο. Μάλιστα, αποκάλυψε πως λόγω της ομοσπονδίας και της πλήρους αποδιοργάνωσης που τη χαρακτηρίζει, χάθηκαν φιλικά παιχνίδια και η προετοιμασία τους για το ερχόμενο τουρνουά έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Σο αποτελεί ένα πραγματικό σύμβολο για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Τζαμάικα και χρησιμοποιεί το δημόσιο βήμα που έχει για να ενδυναμώνει τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Η παρουσία της στο Μουντιάλ θα είναι κλειδί σε αυτή την προσπάθεια.