spain_sweden2

Μουντιάλ Γυναικών 2023, Ισπανία - Σουηδία: Τα ημιτελικά ξεκινούν με την σύγκρουση δύο ευρωπαίων «γιγάντων»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η... συνηθισμένη στα ημιτελικά μεγάλων διοργανώσεων Σουηδία, κοντάρεται με την «πρωτάρα» σε αυτό το στάδιο Ισπανία, σε έναν σπουδαίο ημιτελικό όπου θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές «φιλοσοφίες».

Με την Ισπανία να επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο μέσω ποδοσφαίρου κατοχής και τη Σουηδία, από την πλευρά της, να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μαεστρία της στις στημένες φάσεις και τη δύναμη των παικτριών της, ο πρώτος, ευρωπαϊκός ημιτελικός του Μουντιάλ Γυναικών, αναμένεται συναρπαστικός.

Αν και καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει κερδίσει στο παρελθόν την κορυφή του κόσμου, η Σουηδία (το έθνος με την υψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA) έχει σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία από την Ισπανία, καθώς έχει φτάσει στα ημιτελικά σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν (1991, 2003, 2011 και 2019), έχοντας ωστόσο προκριθεί στον τελικό μόνο μία φορά όταν και ηττήθηκε από τη Γερμανία (το 2003). Από την πλευρά της η Ισπανία, ελπίζει να συνεχίσει να γράφει ιστορία φτάνοντας ως το τέλος του ταξιδιού, σε μια διαδρομή ήδη ιστορική, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν πέρασε από τη φάση των «16».

Η μοναδική προηγούμενη εμφάνιση της Ισπανίας σε ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης ήταν στο Euro 1997. Φέτος όμως η «Λα Ρόχα» απέχει μόλις μία νίκη από τον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου περισσότερες από δώδεκα παίίκτριες, διοργάνωσαν... ανταρσία και αποχώρησαν από την ομάδα! Για τη «ρόχα» αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που αγωνίζεται στη διοργάνωση και η πιο επιτυχημένη. Έφτασε στα νοκ άουτ πριν από τέσσερα χρόνια στη Γαλλία, αλλά αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Αμερική. Η μόνη άλλη φορά που η Ισπανία έφτασε στο φάιναλ φορ σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το Euro του 1997.

Το εντυπωσιακό με αυτή την ομάδα είναι ότι κρίνεται ήδη επιτυχημένη αφού έφτασε ως τα ημιτελικά μετά από μια ιδιαίτερα ταραχώδη χρονιά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, 15 παίκτριεςυπέγραψαν επιστολές που έλεγαν ότι αποχωρούν από την εθνική ομάδα για να προστατεύσουν τη συναισθηματική τους υγεία και κάλεσαν την ισπανική ομοσπονδία να δεσμευτεί σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον. Οι παίκτριες επέμειναν ότι δεν ζήτησαν την απόλυση του προπονητή Χόρχε Βίλντα. Ο Βίλντα που κάθεται στον πάγκο της La Roja από το 2015, τελικά υποστηρίχθηκε από την Ομοσπονδία στη σύγκρουση και ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φάνηκε οι δύο πλευρές να δίνουν τα χέρια. Τρεις από τους 15 παίκτριες που αποχώρησαν βρίσκονται στο ρόστερ. Ο Βίλντα υποστηρίζει ότι υπάρχει «μεγάλη ενότητα» μέσα στην ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ισπανία και Σουηδία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών - η Ισπανία δεν προκρίθηκε καν στα πρώτα έξι τουρνουά - αλλά ήρθαν ισόπαλες 1-1 τον περασμένο Οκτώβριο σε φιλικό αγώνα στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Γενικά οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 11 φορές, με την «ρόχα» να έχει χάσει 7 παιχνίδια και να μην έχει καταφέρει να πάρει νίκη κόντρα στις Σουηδές.

Πώς έφτασαν ως τα ημιτελικά

Η Ισπανία ξεκίνησε την εκστρατεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών με δύο κυρίαρχες νίκες στη φάση των ομίλων, επί της Κόστα Ρίκα με 3-0 και της Ζάμπια με 5-0. Παρά την ήττα σοκ με 4-0 από την Ιαπωνία, η Λας Ρόχας εξασφάλισε τη θέση της στα προημιτελικά με το εντυπωσιακό 5-1 επί της Ελβετίας και έκλεισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά χάρη στη νίκη με 2-1 στην παράταση έναντι της δευτεραθλήτριας κόσμου Ολλανδίας. Στη φάση των ομίλων η Σουηδία έκανε το 3/3 κόντρα σε Νότια Αφρική, Ιταλία και Αργεντινή και κλήθηκε στη φάση των «16» να ξεπεράσει το εμπόδιο της δύο φορές πρωταθλήτριας κόσμου Αμερικής. Και τα κατάφερε στη διαδικασία των πέναλτι. Στα προημιτελικά οι Σκανδιναβές προκρίθηκαν επικρατώντας επί της προηγουμένως αήττητης Ιαπωνία με 2-1.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]