Η Νιγηρία προκρίθηκε στις «16»

Οι παίκτριες της Νιγηρίας μιλούν ανοιχτά για τους απλήρωτους μισθούς: «Μας αντιμετωπίζουν σαν σκλάβες»

Μαριλένα Καλόπλαστου

«Δεν μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε εδώ για να παίξουμε για τη χώρα μας – μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε σκλάβες», λέει διεθνής Νιγηριανή άσος που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ Γυναικών του 2023.

Περισσότερες από έξι εβδομάδες μετά την αποχώρησή τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το «The Athletic» μίλησε με πολλές πηγές κοντά στην ομάδα της Εθνικής γυναικών της Νιγηρίας, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να προστατεύσουν τις θέσεις τους.

Οι παίκτριες ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει λιγότερο από το ήμισυ του ημερήσιου μισθού τους στο camp και κανένα μπόνους αγώνα από την Ομοσπονδία. Επίσης, δεν έχουν λάβει ακόμη 60.000 $ (περίπου 57.000 ευρώ) από τα χρήματα της FIFA που οφείλονται σε κάθε παίκτρια που έφτασε στη φάση των 16, αν και αυτό δεν είναι απροσδόκητο σε αυτό το στάδιο δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται για τη διανομή των κεφαλαίων από τη FIFA.

Η ομάδα συνεργάζεται με τη FIFPRO, τη διεθνή ένωση παικτών, για να αγωνιστεί για τις πληρωμές που τους οφείλει η Ομοσπονδία της χώρας (NFF), ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από το 2021.

Η FIFPRO δήλωσε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 8 Αυγούστου ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις παίκτριες για να διασφαλίσει ότι τηρούνται τα δικαιώματα της σύμβασής τους και θα διευθετηθούν οι εκκρεμείς πληρωμές».

Το βρετανικό Μέσο προσέγγισε την NFF για σχολιασμό αλλά δεν πήρε απάντηση. Αυτή η τελευταία διαμάχη είναι πολύ γνωστή για πολλά μέλη της ομάδας. Οι παίκτριες λένε ότι οι επιμέρους πληρωμές και οι μισθοί που δεν καταβάλλονται ποτέ, είναι εδώ και καιρό η πραγματικότητα του παιχνιδιού για την εθνική ομάδα της Νιγηρίας (στο παρελθόν, η υποστήριξη για το 50% της αμοιβής των ανδρών ήταν ο στόχος) και πολλοί πιστεύουν ότι η FIFA εποπτεύει ελάχιστα τα χρήματα που αποστέλλονται στην Ομοσπονδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νιγηρία εντυπωσιάζει τακτικά στη διεθνή σκηνή και είναι μία από τις επτά μόνο ομάδες που προκρίνονται σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA. Οι Super Falcons μπήκαν στην 40η θέση στο τουρνουά του 2023 και ισοβαθμούν με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες Καναδά, κέρδισαν την οικοδέσποινα Αυστραλία και οδήγησαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης και τελικά φιναλίστ Αγγλία στη διαδικασία των πέναλτι πριν την έξοδό τους στη φάση των 16.

Οφειλόμενες πληρωμές

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπογράφηκε συμφωνία με την NFF που όριζε ότι οι παίκτριες θα λάμβαναν ημερήσιο επίδομα 100 $ (95 ευρώ), μπόνους νίκης 3.000 $ (2.836 ευρώ) και μπόνους ισοπαλίας 1.500 $ (1.418). Η FIFA αργότερα ανακοίνωσε ότι κάθε παίκτρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα λάβει τουλάχιστον 30.000 $ [28.368 ευρώ] (με τα ποσά να αυξάνονται μετά τη φάση των ομίλων).

Μετά την ανακοίνωση της FIFA, οι παίκτριες αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της NFF αρνήθηκαν προφορικά το γραπτό τους συμβόλαιο με την ομάδα, ισχυριζόμενοι ότι τα μπόνους που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως περιλαμβάνονται πλέον στα χρήματα της FIFA.

Μιλώντας ανώνυμα λόγω του ιστορικού της NFF να θέτει παίκτες στη μαύρη λίστα που μιλούν για ζητήματα αμοιβής, μέλος της ομάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νιγηρίας περιέγραψε την απογοήτευσή της με την κατάσταση: «Διαφωνήσαμε, τους είπαμε "όχι". Δεν μπορείτε να έρθετε και να μας πείτε ότι δεν μας πληρώνετε τα μπόνους του αγώνα μας… Πώς μπορείτε να μου πείτε ότι η FIFA συμπεριέλαβε το μπόνους αγώνα (στα χρήματά της); Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε ανόητες, σαν να μην ξέρουμε τίποτα, σαν να μην ξέρουμε τα δικαιώματά μας».

Σύμφωνα με άλλη παίκτρια, πριν από τον αγώνα της φάσης των 16 εναντίον της Αγγλίας, οι Super Falcons όφειλαν το καθένα τους μισθούς 2.300 $ για 23 ημέρες που πέρασαν στην κατασκήνωση πριν και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Οι παίκτριες πληρώθηκαν 1.000 $ σε μετρητά από την NFF και είπαν ότι τα υπόλοιπα 1.300 $ θα κατατεθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η παίκτρια δεν έχει λάβει ακόμη αυτή τη δεύτερη πληρωμή και δεν έχει λάβει μπόνους αγώνα. Αρκετές είπαν στο «Athletic» ότι, πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν είχαν υπογράψει ποτέ γραπτό συμβόλαιο με την ομοσπονδία. Οι προφορικές συμφωνίες τις άφηναν να νιώθουν ότι είχαν λίγους τρόπους για να τις επιβάλουν.

Οι παίκτριες αναφέρουν ότι λαμβάνουν μόλις 50.000 νάιρα ($64) για ένα προπονητικό καμπ δύο ή τριών εβδομάδων στη Νιγηρία και τονίζουν ότι συχνά δεν λαμβάνουν τα μπόνους τους μετά από αγώνες σε διεθνή τουρνουά. «Η ομοσπονδία θα αποφασίσει απλώς για το τι θα πληρώσουν τις παίκτριες… μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν δεν τους πολεμήσεις, αν δεν το ζητήσεις, δεν πρόκειται να σε πληρώσουν ποτέ».

Η Νιγηρία δεν είναι μόνη

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 έσπασε πολλά ρεκόρ τηλεθέασης. Ωστόσο, ο διαγωνισμός στιγματίστηκε από μια σειρά διαφωνιών μεταξύ παικτριών και ομοσπονδιών. Η Αγγλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Τζαμάικα, η Νότια Αφρική και η Ζάμπια σχηματίζουν μια απογοητευτικά μακρά σειρά αντιπαραθέσεων, με αποκορύφωμα το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο φιλί του προέδρου της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες στην παίκτρια Τζένι Ερμόσο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής.

Ένα κοινό νήμα που συνδέει τις πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες με τους παγκόσμιους πρωταθλητές είναι η έλλειψη υποστήριξης από τις ίδιες τις Ομοσπονδίες που είναι επιφορτισμένες με τη δημιουργία του γυναικείου παιχνιδιού. Οι Super Falcons έχουν αποδείξει ότι έχουν το ταλέντο να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Τώρα οι παίκτριες απαιτούν να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη για να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]