spain_womens_world_cup

Σάλμα Παραγιουέλο: Η νεότερη που ανεβαίνει στο βάθρο της Χρυσής Μπάλας

Μαριλένα Καλόπλαστου

Στα 19 της η Σάλμα Παραγιουέλο είναι η νεότερη που βρίσκεται στο βάθρο της Χρυσής Μπάλας. Από τον σοβαρό τραυματισμό στο συμβόλαιο με την Μπάρτσα και στην κορυφή του κόσμου με την Ισπανία.

Η Παραγιουέλο είναι μόλις 19 ετών, αλλά έλαμψε στο κόκκινο χαλί του θεάτρου Chatelet στο Παρίσι. Η Ισπανίδα επιθετικός βρέθηκε στην τρίτη θέση για τη Χρυσή Μπάλα, μόνο πίσω από την Αϊτάνα Μπονματί και την Σαμ Κερ. Το όνομά της είχε ήδη τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο σταρ του ποδοσφαίρου γυναικών και το «ταξίδι» της στο άθλημα είναι άξιο μελέτης.

Όλα εξελίσσονται τόσο γρήγορα για την Σάλμα. Από το συνδυασμό δύο αθλημάτων, όπως κάθε έφηβη (στίβος και ποδόσφαιρο), μέχρι την κορυφή του κόσμου στο «όμορφο άθλημα». Ήταν στις 11 Ιουλίου 2022 όταν πήρε την πιο σημαντική απόφαση της ζωής της: να αφήσει στην άκρη τον στίβο για να υπογράψει στη Μπαρτσελόνα. Αν και ήταν δύσκολο, και υπήρχαν δάκρυα, τώρα ο χρόνος έχει αποδείξει έπραξε το σωστό.

Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο κατέκτησε τον τίτλο της της Liga F, το Champions League, το Super Cup με τις Μπλαουγκράνα, το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη La Roja και βρέθηκε στην τρίτη θέση της ψηφοφορίας για την κορυφαία παίκτρια στον κόσμο!

Ήταν μια από τις κορυφαίες της Εθνικής Ομάδας της χώρας της. Ένα από τα γκολ της (αυτό στον ημιτελικό κόντρα στη Σουηδία) όταν επιστρατεύτηκε από τον πάγκο για να φέρει... επανάσταση στο ματς και να δώσει στην Εθνική ομάδα μια θέση στον τελικό ήταν ιστορικό.

Η ζωή της Σάλμα ήταν πάντα ένας αγώνας, από μικρή. Ο τελευταίος τοίχος που χρειάστηκε να πηδήξει ήταν ένας σπασμένος σύνδεσμος που υπέστη τον Απρίλιο του 2021 όταν έπαιζε στη Βιγιαρεάλ. Ήταν μήνες στη σκιά που την βοήθησαν να επιστρέψει πιο δυνατή.

Η Σάλμα είναι από τις παίκτριες που αφήνει το στίγμα της όπου κι αν πάει. Το βράδυ της τελετής απονομής του βραβείου του France Football έγραψε ξανά ιστορία, καθώς ποτέ μια τόσο νεαρή ποδοσφαιρίστρια δεν έχει καταλάβει θέση στο βάθρο της Χρυσής Μπάλας.

Το 2018 το κατέλαβαν οι Άντα Χέγκερμπεργκ, Πέρνιλ Χάρντερ και Ντζένιφρ Μαροζάν. Το 2019, οι Μέγκαν Ραπίνο, Λούσι Μπρονζ, Άλεξ Μόργκαν. Το 2020 η Χρυσή Μπάλα δεν διεξήχθη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Το 2021 ήταν η Αλέξια Πουτέγιας, η Τζένι Ερμόσο και η Σαμ Κέρ. Τελευταία το 2022 ήταν οι Πουτέγιας, η Μπεθ Μιντ και η Σαμ Κερ. Πολλά ονόματα επαναλαμβάνονται, όλες με μεγάλη εμπειρία στα πόδια τους. Η Σάλμα, στα 19 της χρόνια, χαράζει ήδη ένα νέο μονοπάτι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]