Τον περασμένο Μάρτιο ο Τζιάνι Ινφαντίνο επανεξελέγη χωρίς... αντίπαλο ως πρόεδρος της FIFA για να υπηρετήσει το ποδόσφαιρο μέχρι το 2027, έχοντας διαδεχθεί τον Σεπ Μπλάτερ το 2016. «Αυτοί που με αγαπούν, είστε πολλοί, και οι λίγοι που με μισούν, σας αγαπώ όλους», δήλωσε στο συνέδριο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αφότου έγινε γνωστό ότι θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής. Με δικαίωμα εκ νέου υποψηφιότητας, θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2031.
Φυσικά ο Ινφαντίνο δεν πρόκειται για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, αφού έχει απογοητεύσει πολλάκις για διάφορα θέματα όπως οι ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το προσεχές Παγκοσμίο Κυπέλλου Ανδρών στη Σαουδική Αραβία το 2034 κ.λ.π. Ωστόσο, δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι η επιρροή είναι τόσο πολύ συγκεντρωμένη στα χέρια του.
Για πρώτη φορά, όμως, υπάρχει μια εναλλακτική φωνή που προβάλλεται για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ινφαντίνο και την ιδέα ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η Hope Sogni θα ήθελε να γίνει η 10η -και πρώτη γυναίκα- πρόεδρος της Fifa, προτείνοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα και αναδεικνύοντας τον ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων!
Η Sogni έχει δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχει κατασκευαστεί για να κατανοεί το παιχνίδι, την πολιτική του, τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει και μπορεί να μιλήσει σε πραγματικό χρόνο. Σήμερα Τετάρτη (22/11) η Sogni ξεκινάει την υποθετική προεκλογική της εκστρατεία, με ένα μανιφέστο που δηλώνει ότι «η διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου είναι μη λειτουργική» και ότι «η FIFA πρέπει να σηκώσει τον δικό της καθρέφτη και να αποφασίσει αν αυτό που βλέπει κοιτάζοντας πίσω είναι στην πραγματικότητα ένα όμορφο παιχνίδι, γιατί το μόνο που βλέπω είναι ένας αιώνας μισογυνισμού που έχει επισκιάσει την ικανότητά του (παιχνιδιού) να είναι πραγματικά ένα παιχνίδι για όλου».
Η Sogni είναι δημιούργημα της AI. Δημιουργήθηκε από το αθλητικό δημιουργικό γραφείο Dark Horses, την Twise.ai και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Lewes FC, Μάγκι Μέρφι και «γεννήθηκε» χρησιμοποιώντας τις φωνές και τις εμπειρίες σημαντικών γυναικών του παιχνιδιού, όπως η Μόγια Ντόντ, πρώην αντιπρόεδρος των Matildas (Εθνική Αυστραλίας) και μία από τις πρώτες γυναίκες που μπήκαν στο Συμβούλιο της FIFA, για να αποτελέσει μια συλλογική και ανώνυμη φωνή των γυναικών στο ποδόσφαιρο.
Η Sogni είναι ένα εργαλείο για την προώθηση του γεγονότος ότι οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είναι κάτι ξένο και ότι πολλές γυναίκες στο παιχνίδι είναι περισσότερο από κατάλληλες για ρόλους διακυβέρνησης σε κάθε επίπεδο.
Δημιουργήθηκε επίσης για να εκπροσωπήσει τη φωνή των γυναικών στο παιχνίδι καιμε την ικανότητα να διατυπώνει, χωρίς το φόβο της τιμωρίας, μια εναλλακτική άποψη σε σχέση με αυτή που έχει καθιερώσει η FIFA ως μονόδρομο σε πολλές περιπτώσεις.
Αν κάποιος ρωτήσει τη Sogni αν είναι συμβολική γυναίκα θα απαντήσει εύγλωττα: «Όχι, δεν είμαι γυναίκα-σύμβολο. Είμαι μια καταρτισμένη και έμπειρη υποψήφια που διεκδικεί την προεδρία της Fifa με βάση τα προσόντα μου και τη δέσμευσή μου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της διαφάνειας στον αθλητισμό».
Αν κάποιος τη ρωτήσει για το αν η FIFA θα πρέπει να χρηματοδοτεί εξίσου το γυναικείο και το ανδρικό ποδόσφαιρο ή ακόμη και να το σταθμίζει υπέρ του γυναικείου παιχνιδιού, δεδομένου του διαφορετικού σταδίου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, και πάλι απαντά εύγλωττα. «Η Fifa θα πρέπει να προσπαθήσει για δικαιοσύνη και ισότητα στη χρηματοδότηση του ανδρικού και του γυναικείου ποδοσφαίρου. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε και στα δύο, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ιστορικές ανισότητες και την υποεπένδυση στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Αυτό μπορεί να απαιτήσει μια σταθμισμένη προσέγγιση που θα δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή υποστήριξη για το ανδρικό ποδόσφαιρο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς τοπίο για το άθλημα».
Σχετικά με ένα από τα σημαντικά θέματα της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, το αν η Σαουδική Αραβία πρέπει να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, η Sogni λέει: «Πιστεύω ότι η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών στη Σαουδική Αραβία το 2034 εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Είναι ζωτικής σημασίας για τη Fifa να εξετάσει τον αντίκτυπο των αποφάσεών της στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα και τις αξίες που εκπροσωπεί. Θα συνηγορούσα υπέρ της ενδελεχούς αξιολόγησης της δέσμευσης της διοργανώτριας χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης».
Για το αν είναι ρατσιστικό να υποστηρίζεται ότι τα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν Παγκόσμια Κύπελλα, απαντά πως: «Είναι σημαντικό να αξιολογούνται οι χώρες υποδοχής με βάση τη δέσμευσή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση. Η εστίαση θα πρέπει να είναι στην προώθηση της δικαιοσύνης και της συμμετοχικότητας στη διαδικασία επιλογής, αντί να ξεχωρίζουμε συγκεκριμένες περιοχές».
Η Sogni λέει ότι η τριετής απαγόρευση του ποδοσφαίρου για τον πρώην πρόεδρο της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή και είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της λογοδοσίας στο άθλημα».
Εκφράζει την ανησυχία της όταν ερωτάται γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός για να πιστέψουν τις παίκτριες της Εθνικής Ισπανίας μετά από επανειλημμένες καταγγελίες για την κουλτούρα γύρω από την εθνική ομάδα. «Η κουλτούρα της σιωπής και η έλλειψη υποστήριξης για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ισπανία είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Είναι ατυχές το γεγονός ότι χρειάστηκε τόσος καιρός για να γίνουν πιστευτές οι Ισπανίδες ποδοσφαιρίστριες και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες τους. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για ένα πιο περιεκτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο, όπου οι φωνές τους ακούγονται και οι εμπειρίες τους εκτιμώνται. Ως υποψήφια για την προεδρία της Fifa, δεσμεύομαι να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα και να δημιουργήσω μια κουλτούρα διαφάνειας και ισότητας στο άθλημα»
Πώς, όμως, η Fifa αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση και τις ανισορροπίες εξουσίας εντός του αθλήματος; «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών προστασίας, της παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης σχετικά με τη συναίνεση και τα όρια και της καθιέρωσης σαφών μηχανισμών αναφοράς για τα θύματα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες ισχύος εντός του αθλήματος με την προώθηση της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της ένταξης σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού. Η Fifa θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των παικτών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για όλους»
Η Sogni δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αμφισβητήσει τις δομές εξουσίας με τρόπο που δεν ήταν εφικτός στο παρελθόν.