Οι ποδοσφαιρίστριες των δύο ομάδων μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Οι Άμπαλες της Αθήνας

Βρεθήκαμε στο «Ελ Πάσο» για να παρακολουθήσουμε ένα ποδοσφαιρικό ματς εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα. Αντίπαλες ομάδες, η FC Άμπαλος και η βρετανική Victoria Park Vixens. Δύο ομάδες που έχουν ένα κοινό: αγωνίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού.

Το «Ελ Πάσο» είναι μία από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές έδρες της Αθήνας. Από αυτό έχουν περάσει όλοι οι μεγάλοι αθλητές της χώρας. Ο Ριβάλντο, ο Τζιοβάνι, ο Λυμπερόπουλος, ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος αποτελεί ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της Καλλιθέας, μετρώντας σε 100 παιχνίδια 44 γκολ και πολλοί ακόμη.

Το πρωί της 28ης Νοεμβρίου, όμως, το γήπεδο είχε φτάσει η ώρα να υποδεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα σύλλογο από το εξωτερικό. Πρόκειται για τη Victoria Park Vixens, μια βρετανική ομάδα γυναικών ποδοσφαιριστρίων που εδρεύει στο ανατολικό Λονδίνο.

Όλες τους ταξίδεψαν ως την Ελλάδα προκειμένου να αγωνιστούν κόντρα στην FC Άμπαλος, μια επίσης ομάδα γυναικών που δραστηριοποιείται στην Αθήνα εδώ και δύο έτη. Όλα ξεκίνησαν από τον Τομάς και τον Άλεξ, δύο πρώην κατοίκους Γαλλίας που ήρθαν στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν δικό τους σύλλογο από την αρχή.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η παρέα των κοριτσιών που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν σε αυτή μεγάλωσε αρκετά. Αρχικά οι προπονήσεις ήταν αυτοσχέδιες στα πάρκα. Ύστερα ήρθε και το γήπεδο. Με τον καιρό, οι ποδοσφαιρίστριες -μερικές από τις οποίες δεν είχαν ακουμπήσει ποτέ τους μπάλα πιο πριν- έγιναν παρέα. Οι Κυριακές τους πια είχαν αποκτήσει άλλο νόημα. Και το ποδόσφαιρο ήταν απλά η αφορμή.

Η ιστορία της FC Άμπαλος μοιάζει αρκετά με εκείνη της Victoria Park Vixens. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2019, όταν μία από τις μετέπειτα αθλήτριες αυτού ανέβασε ένα στόρι, ρωτώντας εάν υπάρχουν γυναίκες που θα τις ενδιέφεραν να παίξουν ποδόσφαιρο στο ανατολικό Λονδίνο. 4 χρόνια μετά, ο συνολικός αριθμός τους πλησιάζει τις 30.

Μερικές από αυτές, λοιπόν, έκαναν αυτό το μεγάλο ταξίδι και έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να δώσουν ένα παιχνίδι κόντρα στα κορίτσια της ΦΣ Άμπαλος. Η αναμέτρηση προγραμματίστηκε για το πρωί της 28ης Νοεμβρίου στο Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Η Athens Kallithea FC ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι ο σύλλογος θα κατεβάσει ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών από τη σεζόν 2024/25. Για να γιορτάσει, λοιπόν, αυτό το ιστορικό βήμα, διοργάνωσε έναν φιλικό αγώνα μεταξύ δύο ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων γυναικών.

Η AKFC προσκάλεσε την Kappa, με την οποία συνεργάζεται, να υποστηρίξει τον αγώνα και η ιταλική εταιρεία sportswear παρήγαγε κατά παραγγελία εμφανίσεις εντός και εκτός έδρας τόσο για την Άμπαλος όσο και τη Victoria Park, τις οποίες σχεδίασαν οι ίδιες οι ομάδες.

Στο γήπεδο ήδη από τις 10 το πρωί είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος. Μόνο που αυτή τη φορά στο γήπεδο δεν κυμάτιζαν οι μπλε σημαίες και τα κασκόλ της Athens Kallithea FC αλλά εκείνα της νεοσύστατης γυναικείας ομάδας που έχει για έμβλημά της ένα τριαντάφυλλο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μάλιστα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό της πιστό κοινό που την ακολουθεί, σηκώνει πανό και φωνάζει συνθήματα από τα μεγάφωνα.

Μία από τις ποδοσφαιρίστριες της Victoria Park Vixens.

Εξίσου ένθερμοι βέβαια ήταν και οι Άγγλοι οπαδοί που βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο, δίπλα στις δικές τους ποδοσφαιρίστριες που έδιναν τη μάχη τους στο τερέν. Το ματς έγινε στο μισό γήπεδο και πιο συγκεκριμένα στη δυτική του πλευρά.

Το τοπίο ήταν εντυπωσιακό. Οι ψηλοί βράχοι, τα αναρριχητικά και πολύχρωμα φυτά που είναι κολλημένα πάνω σε αυτούς, οι πολυκατοικίες οι οποίες έχουν θέα το τερέν και ο συννεφιασμένος ουρανός δημιουργούσαν ένα ειδυλλιακό ποδοσφαιρικό σκηνικό.

Η αναμέτρηση ήταν φιλικού χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια του ματς, με τις μάχες στο χορτάρι να είναι ιδιαίτερα δυνατές. Και οι δύο ομάδες, άλλωστε, ήθελαν να κερδίσουν. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τις φιλοξενούμενες να προηγούνται με σκορ 0-4.

Και ενώ θα πίστευε κανείς ότι το ματς θα εξελισσόταν σε περίπατο της Victoria Park Vixens, οι παίκτριες της FC Άμπαλος μπήκαν στο δεύτερο μέρος και κατάφεραν να γυρίσουν το ματς, γυρνώντας το ματς σε 5-4. Αυτό που ακολούθησε στο Ελ Πάσο δεν περιγράφεται. Όλες τους έγιναν μια αγκαλιά και πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά.

Ο αγώνας τελικά έληξε με την αγγλική ομάδα να επικρατεί με σκορ 8-7. Τα κορίτσια της FC Άμπαλος έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά, ωστόσο τα σουτ τους ήταν μπλοκαρίστηκαν από την αντίπαλο τερματοφύλακα, είτε πέρασαν για λίγο εκτός εστίας.

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης όλες τους ήρθαν κοντά και έγιναν μια αγκαλιά. Ραντεβού τώρα στην Αγγλία για τη ρεβάνς.

Φωτογραφίες από την αναμέτρηση

Η Ελπίδα, μία από τις καλύτερες παίκτριες της Άμπαλος FCΣτιγμιότυπο από το παιχνίδιΟι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες της Victoria Park Vixens.Η φανέλα της Άμπαλος FC.Η σύσκεψη στο ημίχρονο.Η αρχηγός της Άμπαλος FC.
@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]