eni_aluko

Η Ενι Αλούκο εξηγεί γιατί τα σεξιστικά σχόλια του Τζόι Μπάρτον μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικές καταστάσεις

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ένι Αλούκο δήλωσε πως η κακοποίηση του Τζόι Μπάρτον την έκανε να φοβάται να φύγει από το σπίτι της στη Βρετανία και να πάει στο εξωτερικό. Ο σεξισμός στο ποδόσφαιρο δεν έχει όρια και η πρώην διεθνής της Αγγλίας εξηγεί γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει στις πιο τραγικές καταστάσεις.

Η πρώην επιθετικός της εθνικής Αγγλίας αλλά και πολλών δημοφιλών συλλόγων μεταξύ των οποίων και η Τσέλσι, Ένι Αλούκο, που πλέον είναι σχολιάστρια αγώνων ποδοσφαίρου σε τηλεοπτικό κανάλι αποκάλυψε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Τζόι Μπάρτον, πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λόγω των σεξιστικών και απειλητικών του σχολίων που την έκαναν να νιώθει απειλή και φόβο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρτον συνέκρινε την Αλούκο και τη συνάδελφό της τηλεπαρουσιάστρια του ITV, Λούσι Γουάρντ, με τους κατά συρροή δολοφόνους Φρεντ και Ρόουζ Γουέστ (είχαν καταδικαστεί για 12 φόνους γυναικών και κοριτσιών) αλλά και με τους Ιωσήφ Στάλιν και Πολ Ποτ αφού νωρίτερα είχε δηλώσει πως έπιασαν ένα νέο, πιο χαμηλό επίπεδο στον σχολιασμό. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάρτον κάνει τέτοιου είδους σχόλια καθώς πριν από μερικές εβδομάδες είχε γράψει στο Twitter πως οι γυναίκες σχολιάστριες δεν ήταν ποτέ αρκετά καλές παίκτριες για να μπορούν να σχολιάζουν ανδρικούς αγώνες και πως καταφέρνουν μόνο να παίρνουν τη θέση από άνδρες σχολιαστές.

Η Αλούκο προειδοποίησε για τους κινδύνους της διαδικτυακής κακοποίησης και ανησυχεί ότι το θέμα θα μπορούσε να οδηγήσει μια γυναίκα παρουσιάστρια στο να αφαιρέσει τη ζωή της:

«Τώρα, είμαι ανοιχτή και ειλικρινής, είμαι άνθρωπος και είμαι περισσότερο από ευτυχής να παραδεχτώ ότι φοβήθηκα αυτή την εβδομάδα», είπε σε ένα 15λεπτο βίντεο που ανέβασε στο Instagram και συνέχισε: «Πραγματικά φοβήθηκα αυτή την εβδομάδα. Δεν έφυγα από το σπίτι μου μέχρι την Παρασκευή και τώρα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η διαδικτυακή κακοποίηση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλειά σου και στο πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στην πραγματική ζωή.

Ένιωσα να απειλούμαι αυτή την εβδομάδα. Ένιωσα ότι κάτι θα μου συμβεί. Και δεν το λέω αυτό για να με λυπηθεί κανείς, το λέω για να καταλάβει ο κόσμος την πραγματικότητα και τον αντίκτυπο που έχει η ρητορική μίσους, τον αντίκτυπο που έχει ο ρατσισμός, τον αντίκτυπο που έχει ο σεξισμός, τον αντίκτυπο που έχει ο μισογυνισμός σε όλες εμάς τις γυναίκες του παιχνιδιού, στις αθλητικές μεταδόσεις.

Αυτός είναι ο πραγματικός αντίκτυπος δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αυτό εμφανίζεται τώρα ως κουλτούρα στο παιχνίδι, από ορισμένες βάσεις οπαδών και ορισμένους ανθρώπους. Δημιουργούν μια κουλτούρα όπου άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε στη δουλειά τους, δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι τους ή αισθάνονται ότι απειλούνται. Προφανώς υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος και στην ψυχική υγεία».

Το ITV επέκρινε τον Μπάρτον για το γεγονός ότι στοχοποίησε τις Αλούκο και Γουάρντ με "εκδικητικά σχόλια" μετά την κάλυψη του αγώνα της Crystal Palace με την Everton για τον τρίτο γύρο του FA Cup στις 4 Ιανουαρίου. Ενώ η Αλούκο δεν ανέφερε ονομαστικά τον Μπάρτον, τον κατηγόρησε ότι είναι σεξιστής, ρατσιστής και μισογύνης και ότι έχει "βίαιο παρελθόν". Η 36χρονη αναφέρθηκε επίσης στην αείμνηστη τηλεπαρουσιάστρια Καρολάιν Φλακ, η οποία αυτοκτόνησε το 2020.

«Αν βγαίνεις και είσαι ρατσιστής ή σεξιστής ή μισογύνης και απειλείς ανθρώπους στο διαδίκτυο, υπάρχουν νόμοι γι' αυτό που διέπουν αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχουν συνέπειες γι' αυτό. Και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας έλαβα συμβουλές από δικηγόρους και έχει πλέον αποφασιστεί μια πορεία δράσης.

Ο φόβος μου, στην πραγματικότητα, είναι ότι την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν βάλουμε πραγματικά ένα τέλος σε αυτό, είναι ότι αυτό το κορίτσι ή αυτή η γυναίκα θα αυτοκτονήσει. Δεν το λέω υπερβολικά όταν λέω ότι έχει συμβεί. Η Καρολάιν Φλακ, που ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της, αυτοκτόνησε κυρίως λόγω της διαδικτυακής κακοποίησης που δεχόταν.

«Σε ποιο σημείο θα καταλάβουμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει; Ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός δεν είναι άποψη. Δεν είναι ελευθερία του λόγου. Είναι ενάντια στο νόμο. Είναι τόσο απλό».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]