Η οικογένεια του Ίντρις και της Φάτιμα.

Στην οικογένεια της Φάτιμα και του Ίντρις, αγόρια κορίτσια παίζουν ποδόσφαιρο

Η ζωή στη Νιγηρία, το μεγάλο ταξίδι ως την Ελλάδα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και το όνειρο του πατέρα να δει όλα τα παιδιά του να παίζουν κάποτε σε ένα μεγάλο στάδιο.

Ο Ίντρις γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νιγηρία. Όλοι οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συμμαθητές του λάτρευαν το ποδόσφαιρο. Το ίδιο και εκείνος. Ξεκίνησε να παίζει όταν ήταν ακόμη στο σχολείο. Ύστερα γράφτηκε στις ακαδημίες ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας.

Παντρεύτηκε τη Φάτιμα. Έφτιαξε τη δικιά του οικογένεια. Πριν από 8 χρόνια, ωστόσο, αποφάσισαν όλοι μαζί να φύγουν από τη Νιγηρία και να ξεκινήσουν ένα μακρινό ταξίδι ως την Ελλάδα. Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη αλλά, όπως εξηγεί, «όταν έχεις τον Θεό μαζί σου, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά».

Σήμερα η οικογένεια ζει στο κέντρο της Αθήνας. Τους συναντώ στην Πλατεία Κολιάτσου. Είναι όλοι τους εκεί. Η Φάτιμα, ο Ίντρις, ο μεγάλος τους γιος, Σαΐντ, η Φάθια, η Λατίφα, ο Αλ-Αμίν και η Φαρίντα. Από τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας μας γίνεται αντιληπτή η μεγάλη αγάπη που τρέφουν για το ποδόσφαιρο.

«Το όνειρό μου είναι να δω όλα τα παιδιά μου να παίζουν σε ένα μεγάλο στάδιο. Για μένα δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Και τα δύο φύλα μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Όλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν» εξηγεί ο Ίντρις, ο οποίος έχει στην αγκαλιά του τη μικρότερή του κόρη, Φαρίντα.

Ακριβώς δίπλα του κάθεται η Λατίφα, η οποία αγωνίζεται στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς της. Δε μιλάει πολύ. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Τις καλύτερες συμβουλές, όπως εξηγεί, τις δίνει ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο οποίος παίζει επίσης ποδόσφαιρο στην ομάδα του Ικάρου Αθηνών.

Οι τρεις τηλεοράσεις στο σπίτι που δείχνουν μόνο ποδόσφαιρο

Ο Ίντρις με τα μικρότερα παιδιά του.

Ο Σαΐντ είναι 22 χρονών και έχει αρκετές μνήμες από τη ζωή στη Νιγηρία. Και εκείνος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στο σχολείο. Όταν έφτασε στην Ελλάδα, η προσαρμογή ήταν αρχικά δύσκολη λόγω της γλώσσας. «Μου ήταν πολύ δύσκολο να μάθω τα ελληνικά και να επικοινωνήσω στην αρχή με τους συμπαίκτες μου. Ξεκίνησε στον Άτλαντα, μια τοπική ομάδα της Κυψέλης. Μιλούσα μόνο αγγλικά. Επειδή, όμως, ο προπονητής μου δε γνώριζε τη γλώσσα, οι συμπαίκτες έκαναν τη μετάφραση για εκείνον. Ευτυχώς όμως δεν αντιμετώπισα φαινόμενα ρατσισμού» εξηγεί.

Ο ίδιος θεωρεί ότι στη Νιγηρία υπάρχει μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο. Στην Ελλάδα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις ευκαιρίες για να παίξει κανείς επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτό που της ενώνει, βέβαια, είναι η αγάπη για το ποδόσφαιρο που υπάρχει άπλετη και στις δύο χώρες.

Όπως εξηγεί ο Ίντρις, αυτό είναι και το πιο σημαντικό για εκείνον. «Είμαστε ένα σόι που αγαπάει το άθλημα όσο τίποτα άλλο. Έχω συγγενείς που παίζουν στην Αγγλία, τη Γαλλία ακόμη και την Πολωνία» προσθέτει. Η κατάσταση στο σπίτι, όπως προσθέτει από την πλευρά της η Φάτιμα, όταν υπάρχουν αγώνες είναι τρελή. «Έχουμε τρεις τηλεοράσεις. Η κάθε μία δείχνει και ένα διαφορετικό παιχνίδι. Και δε μιλάω φυσικά για το πόσες μπάλες βρίσκονται μέσα σε αυτό. Όποια ώρα κι αν έρθεις θα δεις κάποιον να παίζει ποδόσφαιρο σίγουρα» λέει γελώντας.

Η μόνη που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το ποδόσφαιρο είναι η Φάθια, η οποία θέλει να γίνει μοντέλο. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, και εκείνη να χάσει τα ματς των αδερφών της. Τα τρία από τα τέσσερα αγωνίζονται στις ακαδημίες του Αστέρα. Ο Αστέρας Τρίπολης είναι η αγαπημένη ομάδα του Ίντρις. Και η εθνική Νιγηρίας.

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πρότυπο για όλους μας»

Η οικογένεια του Ίντρις και της Φάτιμα.

Όλη η οικογένεια παρακολούθησε την ξέφρενη πορεία της ομάδας ως τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Μπορεί η έκβαση να μην ήταν και η καλύτερη, καθώς το τρόπαιο του νικητή τελικά κατέκτησε η γηπεδούχος Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά αυτή ήταν μία ακόμη καλή απόδειξη του τεράστιου ποδοσφαιρικού ταλέντου που υπάρχει στη χώρα. Αγαπημένος παίκτης ήταν ο Όσιμεν αλλά και ο αρχηγός της ομάδας, Γουίλιαμ Εκόνγκ, ο οποίος αγωνίζεται με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Γρήγορα η συζήτηση έφτασε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Είναι ένα πρότυπο για όλους μας» λέει ο Σαΐντ. «Όχι μόνο για τους μπασκετμπολίστες αλλά για όλους τους αθλητές που θέλουν να κάνουν κάτι σημαντικό στη ζωή τους. Μας κάνει όλους υπερήφανους. Και μου αρέσει που έχει και τις δύο χώρες στην καρδιά του: και την Ελλάδα και τη Νιγηρία» συμπληρώνει.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα αδέρφια στερούνται της ελληνικής υπηκοότητας. Ελπίζουν ότι στο μέλλον θα τα καταφέρουν και θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην εθνική Ελλάδος. Όπως και να έχει, όμως, ποδόσφαιρο δε θα σταματήσουν να παίζουν. Και φυσικά να τσακώνονται για το ποιος είναι καλύτερος.

Ο Ίντρις είναι χαρούμενος για τη νέα ζωή που έχει χτίσει με την οικογένειά του στην Αθήνα. «Φύγαμε από τη Νιγηρία για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Είναι ήρεμα στην Ελλάδα και αυτό μου αρέσει πολύ». Από το καφέ φεύγουν όλοι μαζί. Ο Σαΐντ πειράζει τον μικρότερο αδερφό του επειδή ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής. Για εκείνον πάντα θα είναι ο Ντιντιέ Ντρογκπά. Μια ακόμη αδερφική αψιμαχία μόλις ξεκίνησε.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]