Η FIFA επικαιροποίησε τα πρωτόκολλα μητρότητας για παίκτριες και προπονήτριες

Η FIFA επικαιροποίησε τα πρωτόκολλα μητρότητας για παίκτριες και προπονήτριες

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η FIFA έχει προβεί σε αλλαγές για την περαιτέρω προστασία των ποδοσφαιριστριών και προπονητριών κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, καθώς και κατά τη μη βιολογική μητρότητα.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία προχώρησε σε αλλαγές σχετικά με τα πρωτόκολλα μητρότητας, περιλαμβάνοντας την προσθήκη άδειας μητρότητας με αποδοχές τουλάχιστον 14 εβδομάδων για τις προπονήτριες, η οποία προηγουμένως ίσχυε μόνο για τις παίκτριες.Σε περίπτωση που επιλέξουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, θα λαμβάνουν μια περίοδο άδειας που θα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού τους.

Υπάρχουν επίσης αλλαγές στην εγγραφή παικτριών επιτρέποντας στους συλλόγους να υπογράφουν παίκτριες εκτός μεταγραφικού διαστήματος, εάν ένα μέλος της ομάδας έχει λάβει άδεια μητρότητας, υιοθεσίας ή οικογενειακή άδεια.

Οι ποδοσφαιρίστριες θα έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητήσουν απουσία από την προπόνηση ή τους αγώνες για λόγους υγείας λόγω εμμήνου ρύσεως, ενώ θα εξακολουθούν να λαμβάνουν πλήρη αμοιβή.

Οι αλλαγές από το παγκόσμιο διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και εγκρίθηκαν από το συμβούλιο της FIFA τον Μάιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το BBC Sport αποκάλυψε ότι οι σύλλογοι επρόκειτο να λάβουν οδηγίες από τη FifPro πριν από τη νέα σεζόν για την υποστήριξη των παικτριών όταν επιστρέφουν μετά τον τοκετό. Οι κατευθυντήριες γραμμές πρόκειται να καλύψουν μια σειρά θεμάτων, όπως η φυσική κατάσταση, η διατροφή και η φροντίδα των παιδιών.

Σχετικά με τις τελευταίες αλλαγές που εισήγαγε η FIFA η πρώην προπονήτρια των ΗΠΑ και δύο φορές νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τζιλ Έλις δήλωσε: «Πρόκειται για μεγάλα βήματα και μεγάλες προόδους για να εξομαλυνθεί πραγματικά η ζωή που περνάμε ως γυναίκες. Αυτό είναι που θέλουμε να παρέχουμε τώρα σε κάθε επίπεδο - την ευκαιρία για τις επαγγελματίες παίκτριες να έχουν την ευκαιρία να είναι μητέρες».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]