EURO 2024: Πώς η διοργάνωση βοηθά στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών

EURO 2024: Πώς η διοργάνωση βοηθά στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Όσο η δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται, η UEFA παρουσίασε τον ευρύτερο αντίκτυπο του τουρνουά και πώς ενισχύει το γυναικείο παιχνίδι μέσω του UEFA Women’s Football Development Programme!

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ποδοσφαίρου Γυναικών (WFDP) ξεκίνησε το 2010 και έχει στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών.

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HatTrick της UEFA - το οποίο αναδιανέμει περίπου τα 2/3 των καθαρών εσόδων από κάθε EURO ανδρών πίσω στο ποδόσφαιρο.

Το WFDP παίρνει κάποια από αυτά τα χρήματα και τα προσφέρει σε κάθε μία από τις ενώσεις μέλη της UEFA για να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο γυναικών, είτε αυξάνοντας τη συμμετοχή στις ακαδημίες, είτε βελτιώνοντας τις πορείες των κορυφαίων παικτριών, είτε ενισχύοντας την προβολή των γυναικείων διοργανώσεων. Ορισμένες ενώσεις επενδύουν τα χρήματα σε ένα μόνο project, άλλες σε πολλαπλά.

Ορισμένα έργα καλύπτονται πλήρως από τη χρηματοδότηση του WFDP, ενώ για άλλα λειτούργησε ως καταλύτης για περαιτέρω επενδύσεις. Αυτό που έχουν όλα κοινό παρανομαστή είναι ο στόχος της μεγιστοποίησης του πλήρους δυναμικού του ποδοσφαίρου γυναικών!

Στο επίσημο site της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, παρουσιάζονται ορισμένες από τις βασικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη.

Ενίσχυση της προβολής στην Αυστρία

Η Αυστριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ÖFB) έχει δεσμεύσει χρηματοδότηση από το WFDP για την αύξηση της δέσμευσης με τα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου γυναικών. Οι φίλαθλοι μπορούν πλέον να παρακολουθούν ζωντανά όλους τους αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας ÖFB Frauen Bundesliga στην τηλεόραση της ÖFB, καθώς και τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της δεύτερης κατηγορίας, ενώ ένας αγώνας κάθε εβδομάδα προβάλλεται πλέον ζωντανά στον κύριο τηλεοπτικό φορέα της Αυστρίας.

Δημιουργία νέων συλλόγων στην Κροατία

Πέντε κέντρα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Κροατία με την υποστήριξη του WFDP, το καθένα με ειδικούς εκπαιδευτές. Αυτό βοήθησε στη δημιουργία 15 νέων γυναικείων συλλόγων, οι οποίοι προσέλκυσαν 2.000 νέες εγγεγραμμένες παίκτριες!

Δημιουργία πρωταθληματών μικρότερων ηλικιών στην Κύπρο

Για να αυξήσει τη συμμετοχή, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση του WFDP για να βοηθήσει στη δημιουργία τριών νέων πρωταθλημάτων - σε επίπεδο κάτω των 13, κάτω των 15 και κάτω των 18 ετών - και να ενσωματώσει τις διαδρομές των γυναικείων αγώνων με τα εθνικά πρωταθλήματα νέων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ποδοσφαιριστριών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια!

Προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στη Λιθουανία

Η εξασφάλιση ότι τα νεαρά κορίτσια θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο σε ένα δομημένο και φιλόξενο περιβάλλον αποτελεί βασικό στόχο της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Από το 2020, όχι μόνο έχει επεκταθεί το λιθουανικό πρωτάθλημα γυναικών κάτω των 15 ετών, αλλά δημιουργήθηκε και ένα νέο πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών με έως και οκτώ ομάδες. Για να επιτραπεί στις γυναίκες και τα κορίτσια όλων των επιπέδων να αναπτυχθούν, ξεκίνησε επίσης ένα νέο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα 24 ομάδων, ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό φούτσαλ Lady Golas για κορίτσια ηλικίας 11-16 ετών έχει αυξηθεί μεταξύ 30-50% κάθε χρόνο από το 2020.

Προώθηση των επιδόσεων των ελίτ παικτριών στη Μολδαβία

Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης νέων επίλεκτων παικτριών από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μολδαβίας παρέχει μια πλατφόρμα για αναδυόμενα νεαρά ταλέντα. Ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για παίκτριες κάτω των 14 ετών που επικεντρώνεται στην υιοθέτηση του στυλ παιχνιδιού της εθνικής ομάδας, βοήθησε 30 παίκτριες να επιλεγούν για την εθνική ομάδα γυναικών κάτω των 15 ετών. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων περιφερειακών ομάδων γυναικών κάτω των 14 ετών, παράλληλα με την παροχή περαιτέρω ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για έως και 72 ταλαντούχες νεαρές παίκτριες.

Ενίσχυση του ποδοσφαίρου γυναικών υψηλού επιπέδου στις Κάτω Χώρες

Η ολλανδική Eredivisie γυναικών έχει δυναμώσει, εν μέρει χάρη στην αφοσιωμένη εστίαση της Βασιλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Κάτω Χωρών. Η διοργάνωση έχει επεκταθεί από 8 σε 12 ομάδες και κάθε σύλλογος της Eredivisie γυναικών διαθέτει πλέον και ομάδα νέων. Ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή των φιλάθλων αυξάνεται. Όλοι οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από το ESPN από τον Φεβρουάριο του 2024, και ένα ρεκόρ 34.000 ατόμων παρακολούθησαν την αναμέτρηση του Άγιαξ με τη Φέγενορντ στο διάσημο «Johan Cruijff ArenA» πέρυσι.

Υποστήριξη των γυναικών στην ηγεσία του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Ιρλανδία

Η χρηματοδότηση του WFDP χρησιμοποιήθηκε από την Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την υποστήριξη του προγράμματος "Γυναίκες ηγέτες ποδοσφαίρου". Το πρόγραμμα παρέχει στις επίδοξες γυναίκες ηγέτες την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ανέλθουν στην κορυφή του παιχνιδιού. Σχεδόν 150 γυναίκες έχουν αποφοιτήσει από το πρόγραμμα και πρόσφατα οδήγησε στην έναρξη ενός ειδικού δικτύου γυναικών που εργάζονται στο ποδόσφαιρο.

Εντοπισμός ταλαντούχων γυναικών προπονητριών στη Νορβηγία

Η ποδοσφαιρική ένωση της Νορβηγίας χρησιμοποίησε την υποστήριξη του WFDP για να επιτύχει τον στόχο της να εντοπίσει και να μεγιστοποιήσει το ταλέντο των γυναικών προπονητριών ποδοσφαίρου της χώρας με άδεια UEFA A Licence, προετοιμάζοντάς τες για την απόκτηση της άδειας UEFA Pro Licence και κορυφαίες θέσεις ως επικεφαλής προπονητών. Το σχέδιο είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, αλλά από τότε που δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία, δύο γυναίκες προπονήτριες έχουν ήδη διοριστεί σε ομάδες της τρίτης κατηγορίας ανδρών.

Βελτίωση της εμπειρίας των φιλάθλων στην Ελβετία

Το WFDP βοηθά την Ελβετική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να ενισχύσει την προβολή και το θέαμα των τελικών του εθνικού κυπέλλου γυναικών. Αυτή η φιλοδοξία απεικονίστηκε με την υπογραφή τριετούς συμφωνίας με το Stadion Letzigrund χωρητικότητας 25.000 θέσεων για τη διοργάνωση του ετήσιου αγώνα επίδειξης, δημιουργώντας νέες εμπειρίες για τους φιλάθλους και την ψυχαγωγία την ημέρα του αγώνα και προσκαλώντας κάθε χρόνο σχολεία και ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον αγώνα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]