alex_morgan

Η Άλεξ Μόργκαν έκανε το καθήκον της για το ποδόσφαιρο γυναικών

Ο θρύλος της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ, Άλεξ Μόργκαν, μετά την ανακοίνωση πως αποσύρεται από την ενεργό δράση δήλωσε πως έκανε το καθήκον της βοηθώντας το ποδόσφαιρο γυναικών να μεγαλώσει και να κερδίσει σεβασμό αλλά και να κάνει τις άλλες παίκτριες να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια.

Η Άλεξ Μόργκαν, των δύο Παγκοσμίων κυπέλλων και των δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, επιβεβαίωσε την απόσυρσή της σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της και πως θα παίξει τον τελευταίο της επαγγελματικό αγώνα την Κυριακή, όταν η ομάδα της, η San Diego Wave, θα αντιμετωπίσει τη North Carolina Courage για το πρωτάθλημα.

H θρυλική παίκτρια της ομάδας των ΗΠΑ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με την απόφασή της να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, είπε: «Ελπίζω η κληρονομιά μου να είναι ότι ώθησα το ποδόσφαιρο γυναικών προς τα εμπρός, βοήθησα να κερδίσει σεβασμό και να αυξηθεί η αξία και η επένδυση στο άθλημά μας. Ήθελα να βοηθήσω παίκτριες σαν εμένα να γίνονται σεβαστές, να έχουν καλύτερους πόρους, να προστατεύονται περισσότερο, να επιτρέπεται στις παίκτριες να παίζουν απλώς ποδόσφαιρο και όχι να αγωνίζονται συνεχώς για πράγματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε», δήλωσε η Αμερικανίδα.

Το 2022, η Μόργκαν ήταν μέλος της ομάδας των ΗΠΑ που εξασφάλισε μια συμφωνία-ορόσημο για ίσες αμοιβές, αφού όλα τα μέλη της ομάδας κατέθεσαν αγωγή και νίκησαν μία μεγάλη μάχη. Αναλογιζόμενη το γεγονός αυτό, τόνισε πως δημιούργησε το λεγόμενο «φαινόμενο της πεταλούδας» για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου παγκοσμίως: «Κοιτάζοντας πίσω στην αρχή της καριέρας μου, αυτή συμπίπτει με θρύλους και τόσες πολλές παίκτριες που είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο γυναικών παγκοσμίως και εγχώρια στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν που ήθελα. Μίλησαν για τη μεταβίβαση της σκυτάλης και τη μετέφερα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένιωσα ότι είχα την ευθύνη να αγωνιστώ για τις ίσες αμοιβές, για ισότητα, να κάνω διάφορα πράγματα στο άθλημα για να αναβαθμίσω και να προστατεύσω τις παίκτριες.

Νιώθω ότι έκανα το καθήκον μου. Ο αγώνας για ίσες αμοιβές στην ομάδα ήταν μια τόσο κομβική στιγμή στην ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου. Δημιούργησε το φαινόμενο της πεταλούδας που είναι μη αναστρέψιμο και το μόνο που βλέπω είναι να συνεχίζει να μεγαλώνει. Γι' αυτό είμαι τόσο χαρούμενη που λέω ότι αποσύρομαι, γιατί είμαστε κάτι παραπάνω από καλά. Είμαστε υπέροχες».

Η Μόργκαν μπήκε στην ομάδα των ΗΠΑ όταν ήταν 19 ετών και έκτοτε πέτυχε μεγάλες διακρίσεις, σπάζοντας ρεκόρ κατακτώντας κορυφές. Η νέα προπονήτρια της ομάδας, Έμα Χέιζ, την άφησε εκτός της ομάδας των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αλλά δεν μετανιώνει για την απόφασή της να παίξει άλλη μια χρονιά: «Όσο κι αν ήθελα να είμαι [στους Ολυμπιακούς Αγώνες] φέτος, ένιωσα ότι ήμασταν σε καλά χέρια. Το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου βρίσκεται σε ένα τόσο καταπληκτικό μέρος, οπότε νιώθω ότι έχω πετύχει όλα όσα ήρθα εδώ για να κάνω.

Είμαι τόσο περήφανη για την ομάδα των ΗΠΑ που πήγε στη Γαλλία και πήρε το χρυσό. Αυτό για μένα είναι μια περήφανη στιγμή γιατί βλέπω τόσες πολλές από αυτές τις νεότερες παίκτριες στην ομάδα που απλά μπόρεσαν να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και να έχουν το μονοπάτι και τους πόρους για να γίνουν καλύτερες. Γι' αυτό αγωνίστηκα».

Η τετράχρονη κόρη της, Τσάρλι, έχει μεγαλώσει γύρω από μερικές από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες των ΗΠΑ και η Μόργκαν λέει ότι η επιρροή που θα έχει αυτό στην κόρη της θα είναι τεράστια, όπως και ο ρόλος που έπαιξαν οι αδελφές της στη δική της καριέρα: «Άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν πέντε ετών περίπου. Πριν από αυτό πήγαινα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της αδελφής μου. Συνήθιζα να κρατάω την μπάλα στο περιθώριο», δήλωσε η Μόργκαν.

«Οι αδελφές μου αποτελούσαν έμπνευση για μένα και το γεγονός πως η Τσάρλι ήθελε αδέλφια ήταν ένας σημαντικός λόγος για να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας», είπε αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως περιμένει το δεύτερο παιδί της, και συνέχισε: «Όταν κοιτάζω πίσω, βλέπω κάποιον που ήταν τόσο ανταγωνιστικός και ατρόμητος όταν ξεκίνησα. Το βλέπω αυτό στην κόρη μου τώρα και είμαι τόσο περήφανη που το προώθησα αυτό με τον τρόπο που το έκανε η μητέρα μου για εμάς μεγαλώνοντας.

Είμαι τόσο χαρούμενη που βλέπω την Τσάρλι να μεγαλώνει γύρω από μια ομάδα γυναικών που έχουν βρει τον σκοπό τους και είναι τόσο πρόθυμες να τον μοιραστούν μαζί της. Δεν το έχουν πολλά κορίτσια αυτό σε αυτή την ηλικία».

Η Μόργκαν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με την προπονητική, αλλά ελπίζει να αξιοποιήσει στο έπακρο τον τελευταίο της αγώνα αυτή την Κυριακή, έστω και με λίγα λεπτά συμμετοχής: «Δεν είναι μόνο μια γιορτή για μένα. Είναι μια γιορτή για όλους όσοι έκαναν κάτι για να με βοηθήσουν να είμαι εδώ. Η οικογένειά μου, τόσοι πολλοί φίλοι που έφτασαν κοντά μου, τόσοι πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες μου . Θέλω απλώς να απολαύσω κάθε στιγμή».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]