japan women football team

Το Champions League υπόσχεται να βάλει τις ασιατικές ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών ξανά στον χάρτη

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Εμπνευσμένες από τις διοργανώσεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών της Ασίας λάνσαραν το Asian Women's Champions League, το οποίο υπόσχεται αυξημένα έσοδα στους συμμετέχοντες.

Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ασία έχει πλέον τη δυνατότητα να μειώσει την απόσταση που το χωρίζει από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με την έναρξη του Asian Women’s Champions League, αυτή την εβδομάδα. Με βάση τη ραγδαία αύξηση των εσόδων του αθλήματος σε άλλες χώρες, οι Ασιάτες θέλουν με τη σειρά τους να δουν τα ταμεία των συλλόγων τους να γεμίζουν.

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ότι η Women’s Super League (WSL) και η Women’s Championship υπέγραψαν πολυετή συμφωνία χορηγίας με την Barclays, με το ποσό να υπερβαίνει τα 51.6 εκατ. ευρώ, στην πιο επικερδή εμπορική συμφωνία μέχρι σήμερα στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Στη Βόρεια Αμερική, το γυναικείο ποδόσφαιρο συνεχίζει να βρίσκει χορηγούς και να προσελκύει επενδυτές. Σύμφωνα με αναφορές του «Sportico», η μέση αξία μιας ομάδας της National Women’s Soccer League (NWSL) αυξήθηκε κατά 57% το 2023, φτάνοντας το ποσό των 104 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η συνολική αξία των 14 ομάδων ανέρχεται πλεόν σε 1.46 δισεκατομμύρια δολάρια!

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ασία έχει μείνει πίσω, παρά το ότι η Ιαπωνία έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2011. Θέλουν να δώσουν νέα πνοή στο άθλημα, επομένως οι ασιατικοί ποδοσφαιρικοί φορείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη νέα διοργάνωση του AFC Women’s Champions League, η οποία ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου.

Το τουρνουά περιλαμβάνει 12 ομάδες από διαφορετικές περιοχές της Ασίας, με την ανατολική Ασία να έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. ο νικητής θα λάβει τουλάχιστον 1.3 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματικό έπαθλο. Το οικονομικό κίνητρο είναι ισχυρό δεδομένου ότι οι μισθοί των ποδοσφαιριστιρών δεν είναι επαρκείς και σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, τα έσοδά τους είναι πενιχρά.

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τον Μάιο του 2024.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]