wsl g women

Women's Super League: Πώς το αγγλικό πρωτάθλημα έγινε μία «μούλτι-κούλτι» διοργάνωση

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η διεθνοποίηση του πρωταθλήματος γυναικών της Αγγλίας, έχει κάνει την WSL μία από τις πιο ανταγωνιστικές διοργανώσεις παγκοσμίως, περιλαμβάνοντας πλέον 10 εθνικότητες, όταν το 2011 φιλοξενούσε μόνο μία ξένη παίκτρια!

Ο πρώτος αγώνας της Women’s Super League (WSL) το 2011, ανάμεσα σε Τσέλσι και την Άρσεναλ, σηματοδότησε μία νέα αρχή για το ποδόσφαιρο γυναικών. Εκείνη την εποχή, το παιχνίδι ήταν σχεδόν αποκλειστικά βρετανική και ιρλανδική υπόθεση, με μόλις μία παίκτρια να έρχεται από χώρα του εξωτερικού. Πρόκειται για τη Χέιλι Μούργουντ, διεθνή παίκτρια από τη Νέα Ζηλανδία που αγωνιζόταν για την Τσέλσι. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η WSL έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου γυναικών παγκοσμίως, προσελκύοντας ταλέντα από κάθε γωνιά του κόσμου έχοντας κάνει βήματα όσον αφορά τη συμπερίληψη.

Σύμφωνα με έρευνα της «Athletic», το 2024, η WSL περιλαμβάνει παίκτριες από περισσότερες από 10 εθνικότητες σε έναν μόνο αγώνα κατά μέσο όρο, ενώ συνολικά 32 χώρες έχουν εκπροσωπηθεί στις δύο πρώτες αγωνιστικές της τρέχουσας σεζόν. Αυτή η εισροή ξένων παικτριών έχει προσφέρει μια νέα διάσταση ποιότητας και ποικιλίας στο πρωτάθλημα γυναικών της Αγγλίας, αποδεικνύοντας πως η WSL είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις καλύτερες αθλήτριες.

Πολλές από τις χώρες που τώρα εκπροσωπούνται στη διοργάνωση, είχαν επιτυχημένη πορεία και στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Για παράδειγμα, η Ισπανία, η οποία είναι η τρέχουσα πρωταθλήτρια, έχει αρκετές παίκτριες (9) που αγωνίζονται στη WSL, παρόλο που πολλές συνεχίζουν να αγωνίζονται στη Liga F, το αντίστοιχο ισπανικό πρωτάθλημα. Χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, όλες με ισχυρή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουν επίσης δει μια αύξηση στις παίκτριές τους που μετακομίζουν στην Αγγλία. Η εισροή αυτών των παικτριών έχει μειώσει σταδιακά την κυριαρχία των Αγγλίδων στο δικό τους εθνικό πρωτάθλημα.

Ιστορικά, οι Ολλανδές και οι Σουηδές παίκτριες είχαν ισχυρή παρουσία στη WSL. Η πρώην αρχηγός της Τσέλσι, Μαγδαλένα Έρικσον, σήκωσε το τρόπαιο ουκ ολίγες φορές, εδραιώνοντας μία κληρονομιά για τις Σκανδιναβές στο πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες παίκτριες από χώρες όπως η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς έχουν φτάσει στην Αγγλία. Τη σεζόν 2019-20 της WSL, δεν υπήρχαν καθόλου Ιαπωνέζες ή Ισπανίδες παίκτριες στο πρωτάθλημα, αλλά σήμερα, αυτές οι χώρες έχουν σημαντική παρουσία στη διοργάνωση. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αντικατοπτρίζει την αυξημένη ποιότητα της WSL, η οποία έχει γίνει πιο ελκυστική για παίκτριες από χώρες με ισχυρή τεχνική παράδοση, όπως η Ιαπωνία.

Παίκτριες από άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, επίσης βλέπουν την WSL ως έναν τόπο όπου μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους. Ο αριθμός τους πλέον έχει αυξηθεί σε 10. Η Σάρλοτ Γκραντ, η οποία πρόσφατα μετακόμισε στην Τότεναμ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τους αγώνες εναντίον των συμπαικτριών της από την εθνική ομάδα της Αυστραλίας στο πλαίσιο του πρωταθλήματος.Τόνισε επίσης πώς η WSL έχει γίνει ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, μια άποψη που συμμερίζονται πολλές ξένες παίκτριες ποι οποίες έχουν μετακομίσει στο Νησί τα τελευταία έτη.

Επιπλέον, η αυξανόμενη διεθνής ελκυστικότητα της WSL δεν περιορίζεται μόνο στις παίκτριες. Προπονητές αλλά και προπονήτριες από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να επιλέγουν την Αγγλία. Το 2020 υπήρχαν μόνο δύο ξένοι προπονητές, σήμερα, έξι από τους 12 προπονητές κατάγονται από το εξωτερικό. Αυτά τα άτομα συμβάλλουν στην έλευση και άλλων ταλέντων που βρίσκονται εκτός των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Ο προπονητής της Άρσεναλ, Γιόνας Έιντεβαλ από τη Σουηδία, έχει υπογράψει με αρκετές συμπατριώτισσές του, ενώ ο Σουηδός προπονητής της Τότεναμ, Ρόμπερτ Βίλαχαμν, έχει φέρει στην ομάδα του ένα μίγμα Σκανδιναβών και διεθνών παικτριών.

Η διεθνοποίηση της WSL την έχει καταστήσει ένα από τα πιο ελκυστικά πρωταθλήματα για παίκτριες παγκοσμίως. Παρόλο που δεν έχει ακόμα τόσο ευρεία εκπροσώπηση όσο το αμερικανικό πρωτάθλημα NWSL ή το ισπανικό, Liga F, έχει αρχίσει να κλείνει το χάσμα από αυτές τις διοργανώσεις. Το πρωτάθλημα συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ποιότητα και επαγγελματισμό, κάνοντας την Αγγλία προορισμό για τις κορυφαίες γυναίκες ποδοσφαιρίστριες παγκοσμίως. Η σημερινή εικόνα, που είναι πλέον γεμάτη από διεθνή ταλέντα, δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο αγώνα του 2011, γεγονός που δείχνει πόσα βήματα προόδου έχει κάνει το πρωτάθλημα των Άγγλων.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]