spain women national team

Αντρές Ινιέστα: Υποστηρικτής και «συνδετικός κρίκος» της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της Ισπανίας

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η παρακαταθήκη του Αντρές Ινιέστα είναι τεράστια, ιδιαίτερα για την εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας με τις πρωταγωνίστριες της Φούρια Ρόχα να έχουν αντλήσει έμπνευση από το παιχνίδι και το mentality του θρύλου της Μπαρτσελόνα.

Μετά την είδηση ότι ο Αντρές Ινιέστα αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, όλοι αναφέρονται στην τεράστια καριέρα του και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει για τις επόμενες γενιές ποδοσφαιριστών. Ανάμεσα στις ιστορίες που ακούγονται για εκείνον, ξεχωρίζουν κι εκείνες που τον συνδεέουν με το ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά και με την πρόσφατη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την ομάδα της Ισπανίας. Η έμμεση, αλλά βαθιά επιρροή του στις παίκτριες, αποτελεί απόδειξη ότι η κληρονομιά του εμπνέει μία νέα γενιά γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το άθλημα.

Η Αϊτάνα Μπονμάτι, η νυν κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, είναι μία από αυτές. Το στυλ παιχνιδιού της συχνά συγκρίνεται με εκείνο του Ινιέστα, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να δηλώνει κάποτε: «Η Αϊτάνα είναι η Ινιέστα του ποδοσφαίρου γυναικών». Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πορείας της Ισπανίας προς την κατάκτηση του πρώτου της Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, η Μπονμάτι θυμάται πως, ενώ ξεκουραζόταν στο δωμάτιό της, έβλεπε βίντεο από το Μουντιάλ του 2010, με τα skills του Ινιέστα, αντλώντας την έμπνευση που χρειαζόταν.

Η επιρροή του θρυλικού μέσου «άγγιξε» ακόμα μια σταρ του ποδοσφαίρου γυναικών και επίσης κατόχου της Χρυσής Μπάλας, την Αλέξια Πουτέγιας. Το κομψό στυλ παιχνιδιού του Ινιέστα άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην επιεθτικό της Μπαρτσελόνα, είναι πλεόν η πιο διακεκριμένη παίκτρια του αθλήματος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία το θαυμασμό της για τον άλλοτε Ισπανό διεθνή. Ο Ινιέστα, τη στήριξε και στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας της, όταν υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού πριν από το EURO του 2023, στέλνοντάς της ένα εγκάρδιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχόμενος δύναμη και ταχεία ανάρρωση.

Η Άλμπα Ρεντόντο, ακόμη μία σημαντική φιγούρα στην πρόσφατη επιτυχία της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, επίσης μοιράστηκε μια προσωπική της ιστορία με τον Ινιέστα. Ως μικρό κορίτσι που μεγάλωνε στο Αλμπαθέτε, συναντήθηκε με τον Ισπανό θρύλο, ο οποίος τότε ήταν ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής. Η Ρεντόντο θυμάται πώς ο Ινιέστα υπέγραψε μια μπάλα για εκείνη όταν ήταν μόλις έξι ετών. Αυτή η απλή κίνηση έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη της, εμπνέοντάς την να ακολουθήσει το όνειρό της και να παίξει ποδόσφαιρο.

Χρόνια αργότερα, μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2023, η ίδια δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Instagram με μια φωτογραφία του Ινιέστα, ευχαριστώντας τον για τις συμβουλές και τη συνεχή του στήριξη κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Μαζί με άλλους θρύλους του ισπανικού ποδοσφαίρου, ο Ινιέστα ηχογράφησε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για να ευχηθεί επιτυχία στην ομάδα πριν από τον πιο σημαντικό αγώνα της καριέρας τους, στον τελικό του πρόσφατου Μουντιάλ. Τα λόγια ενθάρρυνσης του άλλοτε άσου των Μπλαουγκράνα ενέπνευσαν τις παίκτριες στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας τους.

Η Όλγα Καρμόνα, που σημείωσε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιμήθηκε το διάσημο πανηγυρισμό του Ινιέστα προς τον Ντάνι Χάρκε στον τελικό του Μουντιάλ του 2010, «αντιγράφοντας» ένα από τα είδωλά της που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο σημαντικών επιτευγμάτων της ομάδας γυναικών της Ισπανίας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]