infantino womens football

«Αξίζουμε κάτι καλύτερο»: Το ποδόσφαιρο γυναικών αντιδρά στη συνεργασία της FIFA με την Aramco, με γράμμα στον Ινφαντίνο

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Με γράμμα προς τον Τζιάνι Ινφαντίνο, 100 παίκτριες ζήτησαν από τη FIFA να διακόψει τη συνεργασία της με την Aramco από τη Σαουδική Αραβία, καθώς αυτά που πρεσβεύει η εταιρεία είναι αντίθετα με τις αξίες που προωθεί το ποδόσφαιρο γυναικών.

Πάνω από 100 επαγγελματίες παίκτριες υπέγραψαν κι έστειλαν προσφάτως γράμμα στη FIFA, με αίτημα να διακοπεί η συνεργασία της με την Aramco, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. Οι υπογράφουσες παίκτριες, που προέρχονται από 24 διαφορετικές χώρες, κατηγόρησαν την Ομοσπονδία ότι με αυτή τη συμφωνία υπονομεύει το ποδόσφαιρο γυναικών, δεδομένου του αρνητικού ιστορικού της συγκεκριμένης χώρας σε θέματα ισότητας των δύο φύλων αλλά και των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.

Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τις παίκτριες, είναι ασύμβατη με τις αξίες που πρεσβεύει το ποδόσφαιρο γυναικών και αποτελεί ένα πλήγμα στην πρόοδο του αθλήματος.

Στο γράμμα προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, οι παίκτριες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η FIFA ευθυγραμμίζεται με μια εταιρεία που αποτελεί κομμάτι ενός καθεστώτος που περιορίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς σε βασικές τους ελευθερίες, ενώ οι LGBTQ+ παίκτριες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου καλούνται να προωθήσουν την εικόνα μιας εταιρείας που υποστηρίζει ένα καθεστώς που διώκει τις σχέσεις τους και τις στιγματίζει για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Επιλέον, η Aramco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβάσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ εμποδίζει την πρόοδο σε θέματα κλιματικής δράσης. Αυτή η συνεργασία προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που έχει, καθώς πολλοί αθλητές θεωρούν πως η FIFA επιλέγει το κέρδος αντί της προστασίας του πλανήτη.

Η Μπέκι Σαουερμπρούν, πρώην αρχηγός της εθνικής των ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Athletic» ότι η εν λόγω συνεργασία είναι καταδικαστέα, καθώς η Ομοσπονδία επιλέγει να συνεργαστεί με ένα καθεστώς που αδιαφορεί για τις γυναίκες παραβλέποντας το πώς ζουν. Η ασφάλειά τους, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η προστασία του πλανήτη θα έπρεπε να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αντί του οικονομικού οφέλους.

Από την πλευρά της, η FIFA απάντησε πως τα έσοδα από τις συνεργασίες της μετατρέπονται σε επενδύσεις για το άθλημα, σε όλα τα επίπεδα, και τονίζει πως η οικονομική ενίσχυση του ποδοσφαίρου γυναικών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Το γράμμα, ωστόσο, καταλήγει με μια έκκληση στη FIFA να επανεξετάσει τη συνεργασία της με την Aramco και να επιλέξει χορηγούς που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της ισότητας των φύλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πλανήτη. Οι παίκτριες προειδοποιούν ότι μια τέτοια συμφωνία αντιβαίνει στις προόδους που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]