jenni hermoso

Τζένι Ερμόσο: Η νικήτρια του βραβείου «Socrates» ονειρεύεται και μάχεται για ένα ποδόσφαιρο χωρίς διακρίσεις

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Το βραβείο «Socrates» κατέληξε για πρώτη φορά στα χέρια γυναίκας παίκτριας, με τους παρόντες στην τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας να αποθεώνουν με standing ovation την Τζένι Ερμόσο, για τον αγώνα της για ισότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η Τζένι Ερμόσο έγραψε ιστορία στην τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο «Sοcrates». Το τιμητικό αυτό βραβείο της απονεμήθηκε λόγω της ηγετικής της στάσης εκστρατεία #SeAcabó, που ξεκίνησε με στόχο την εξάλλειψη των διακρίσεων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στον αθλητισμό. Η ίδια διαδέχθηκε τους Μανέ και Βινίσους, που είχαν κερδίσει τις δύο περασμένες χρονιές και έλαβε το βραβείο της μέσα σε ένα κλίμα αποθέωσης από τους παρευρισκόμενους στην τελετή. Η Νάταλι Πόρτμαν, που ήταν παρούσα έχει στο παρελθόν προωθήσει την εκστρατεία της Ερμόσο μέσω των προσωπικών της social media, μιλώντας για τη συνεισφορά της Ισπανίδας παίκτριας στον αγώνα για ισότητα.

Το βραβείο «Sοcrates» θεσμοθετήθηκε το 2022 και απονέμεται σε αθλητές που συμμετέχουν σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα. Ονομάστηκε προς τιμήν του Βραζιλιάνου αρχηγού, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ίδρυσε το κίνημα «Corinthians Democracy», αντιτασσόμενος στη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλιάς. Ο Σόκρατες έγινε ευρέως γνωστός για το ότι προέβαλλε τα δημοκρατικά του ιδεώδη φορώντας κορδέλες με πολιτικά συνθήματα στους αγώνες.

Το σκάνδαλο Ρουμπιάλες ήταν η αφορμή ώστε να ξεκινήσει η εκστρατεία διαμαρτυρίας #SeAcabó, την οποία στήριξαν χιλιάδες γυναίκες αλλά και άνδρες από τον χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως. Στο μήνυμά της, η Ερμόσο ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν πρέπει να γίνεται θύμα παρενόχλησης και αντίστοιχων συμπεριφορών», καθώς και ότι η ίδια ένιωσε «ευάλωτη και θύμα μιας παρορμητικής, σεξιστικής και ασέβαστης ενέργειας από μεριάς του πρώην προέδρου της ισπανικής Ομοσπονδίας».

Η δημόσια στάση της H Τζένι Ερμόσο και ο τρόπος που χειρίστηκε το σκάνδαλο αυτό πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα, που θύμιζε την εκστρατεία «Me Too», δίνοντας δύναμη στις γυναίκες αθλήτριες να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο τους. Μάλιστα, 53 Ισπανίδες αθλήτριες, συμπεριλαμβανομένων και των 23 μελών της ομάδας που εκπροσώπησε την Ισπανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, άσκησαν πίεση μέχρι τέλους, δηλώνοντας πως δεν θα παίξουν ξανά για τη Φούρια Ρόχα μέχρι να ληφθούν μέτρα. Η FIFA μπορεί να τιμώρησε τον Ρουμπιάλες, αλλά η αποστολή της Ερμόσο δεν τελείωσε εκεί.

Η ίδια όταν παρέλαβε το βραβείο της δήλωσε ότι ονειρεύεται έναν ποδόσφαιρο χωρίς έμφυλη βία. Ένα ποδόσφαιρο καλύτερο για τη νέα γενιά, με παίκτες που θα αποτελούν πρότυπα εντός κι εκτός γηπέδου.

Η Τζένι Ερμόσο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων του «Times» για το 2024. Η ίδια, όυσα προσγειωμένη, δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι αποτελεί πλέον ένα σύμβολο για το άθλημα και δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως θα συνεχίσει να μάχεται για τη βελτίωση των συνθηκών στο ποδόσφαιρο για όλες τις συναθλήτριές της και για τις επόμενες γενιές.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]