Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα παιχνίδια της Women’s Super League και της Women’s Championship θα διεξαχθούν στα κύρια γήπεδα των συλλόγων, τα οποία χρησιμοποιούν οι ανδρικές ομάδες ως έδρες τους. Από το ιστορικό «Stamford Bridge» έως το εμβληματικό «Goodison Park», οι κορυφαίοι σύλλογοι του Ηνωμένου Βασιλείου αξιοποιούν το break των εθνικών ομάδων, ώστε να αγωνιστούν μπροστά σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Η πρωτοβουλία αυτή ναι μεν είναι ένα μεγάλο βήμα για την υποστήριξη του ποδοσφαίρου γυναικών, όμως ταυτόχρονα φέρνει στο φως τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη χρήση των μεγάλων αυτών γηπέδων από τα κλαμπς της WSL.
Η μεταφορά των αγώνων γυναικών στα κύρια γήπεδα των ομάδων είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο, ενώ η Λέστερ και η Άστον Βίλα έχουν ήδη μεταφέρει όλους τους εντός έδρας αγώνες τους σε στάδια όπως το «King Power» και το «Villa Park» αντίστοιχα. Παράλληλα, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, αυξάνουν διαρκώς τον αριθμό των παιχνιδιών που διεξάγονται στα εμβληματικά τους στάδια, καθώς η μεγαλύτερη προσέλευση σημαίνει και περισσότερα έσοδα. Δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση το να γίνει κανόνας αυτή η... συνήθεια.
For the first time 𝐄𝐕𝐄𝐑... All the @BarclaysWSL games this weekend will be played at the men's stadiums! 🏟️
— 90min (@90min_Football) November 15, 2024
What a moment for the women's game! 🙌 pic.twitter.com/L7wadcYyaf
Η Άρσεναλ βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων, όταν αγώνας της ομάδας γυναικών για το Champions League, συνέπεσε με τον αντίστοιχο της ανδρικής ομάδας κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας. Χρειάστηκε να επέμβει η UEFA και να βρει πιθανές λύσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο το ερώτημα εάν είναι βιώσιμη η συνύπαρξη ανδρικών και γυναικείων ομάδων στα ίδια γήπεδα μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, η αλλαγή αυτή και η μετάβαση από τα μικρότερα γήπεδα, που φιλοξενούσαν λίγους χιλιάδες θεατές, στα τεράστια στάδια που μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος κόσμου, δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα: αυτό της ατμόσφαιρας. Η Άρσεναλ, εξακολουθεί να βλέπει πολλά καθίσματα κενά όταν αγωνίζεται στο «Emirates» αν κι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ με τις πρόσφατες προσελεύσεις της να αγγίζουν τα 25.000 κόσμου. Πολλές ομάδες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το αν τα μεγάλα γήπεδα θα κάνουν καλό στην ψυχολογία των παικτριών.
Μια πιθανή λύση σε αυτά τα ζητήματα είναι η κατασκευή ειδικών γηπέδων για τις ομάδες γυναικών, κάτι το οποίο σχεδιάζει ήδη η Μπράιτον. Για συλλόγους όμως που εδρεύουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Λονδίνο, η έλλειψη διαθέσιμου χώρου και το υψηλό κόστος κάνουν αυτή την επιλογή δύσκολη.
Η πρωτοβουλία της FA να διεξαχθούν όλοι οι αγώνες της 8ης αγωνιστικής στα κεντρικά γήπεδα των ομάδων μπορεί να μοιάζει με μια... καλοστημένη διαφημιστική κίνηση από πλευράς Ομοσπονδίας, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση του ποδοσφαίρου γυναικών ως ενός θεσμού υψηλής απήχησης. Είναι επίσης η ευκαιρία να γίνει ένα πείραμα στο αν η συνύπαρξη αυτή θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει βιώσιμη.