Μαρία Μπούκα στο Gwomen: «Η κοινωνία διψάει για τη γυναικεία παρέμβαση στο ποδόσφαιρο»
Το ποδόσφαιρο για πολλούς δεν είναι γυναικεία υπόθεση αλλά η Μαρία Μπούκα ανατρέπει αυτήν την προκατάληψη.
Ανέλαβε την ευθύνη να ηγηθεί διοικητικά στον ιστορικό σύλλογο της Αχαΐας σε μια δύσκολη περίοδο, πριν από μερικές εβδομάδες, έπειτα από απόφαση του Πρωτοδικείου Αιγίου.
Με την παρουσία της στη θέση του προέδρου στον Παναιγιάλειο, η Μαρία Μπούκα κάνει την διαφορά στην Γ' Εθνική. Μετά την εκλογή της παρουσιάζεται αποφασισμένη να δώσει στον σύλλογο του Αιγίου τη θέση που της αξίζει, τόσο μέσα στα γήπεδα όσο και στη συνείδηση της τοπικής κονωνίας.
Μιλώντας στο GWomen η νέα πρόεδρος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ανέλαβε την ομάδα, την υποδοχή της από παίχτες και φιλάθλους καθώς και τα όνειρά της.
Ποιο είναι το όραμά σας αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Παναιγιάλειου;
«Ο Παναιγιάλειος είναι μία μεγάλη ομάδα, οπότε το όραμά μου είναι να διαμορφώσουμε τις βάσεις για να έχει την πορεία που του αξίζει σε αυτόν τον σύλλογο».
Τι σημαίνει για εσάς ο Παναιγιάλειος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;
«Ο Παναιγιάλειος είναι ιστορική ομάδα που την γνώριζα φυσικά από πριν, όπως και όλος ο κόσμος άλλωστε. Το κίνητρό μου για την ομάδα είναι μόνο προσωπικό, καθώς επαγγελματικά δεν δραστηριοποιούμαι στην Πελοπόννησο».
Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που θεωρείτε απαραίτητες για την ενίσχυση της ομάδας;
«Η προτεραιότητά μου είναι η ενίσχυση του τεχνικού επιτελείου και του ποδοσφαιρικού τμήματος στην περίοδο των μεταγραφών. Σε δεύτερη φάση με ενδιαφέρει να συσταθεί ένα διοικητικό συμβούλιο που θα αγαπάει, όπως εγώ, τον σύλλογο και θα στηρίξει την προσπάθεια μου».
Πώς υποδέχθηκαν την εκλογή σας οι συνεργάτες, οι φίλαθλοι και η τοπική κοινωνία; Υπήρξαν αντιδράσεις ή θετικά σχόλια που σας εντυπωσίασαν;
«Όταν ήρθα στον σύλλογο ήταν μία μουδιασμένη περίοδος για την ίδια την ομάδα και για τους φιλάθλους. Η πρόθεσή μου ήταν να έρθω κοντά τόσο με τους ποδοσφαιριστές όσο και με τον κόσμο. Γι’ αυτό θέλησα να γίνει μία συνέλευση ανοιχτή σε όλους ώστε να γνωριστούμε, να συστηθώ, να ακούσω τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους. Αυτό που ήθελα ήταν να κάνω γνωστές τις προθέσεις μου, ώστε όλοι μαζί να θέσουμε τους στόχους και το πλάνο για την ομάδα».
Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία και ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι έτοιμοι να δεχτούν περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις;
«Πιστεύω ότι η κοινωνία διψάει για τη γυναικεία παρέμβαση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε γενικά όλο και περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και εγώ η ίδια έχω πολύ θετική ανταπόκριση προς το πρόσωπό μου αυτό το διάστημα που βρίσκομαι στην ομάδα του Αιγίου».
Υπάρχει κάποια γυναίκα στον αθλητισμό ή σε άλλο τομέα που σας έχει εμπνεύσει στην πορεία σας;
«Να σας πω την αλήθεια υπάρχουν πολλές γυναίκες που θαυμάζω, αλλά όσον αφορά την πορεία μου στον χώρο του αθλητισμού δεν δρω βάσει προτύπου, αλλά επειδή μου αρέσει η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο».
Τι θα θέλατε να αφήσετε ως παρακαταθήκη από τη θητεία σας στη διοίκηση του Παναιγιάλειου;
«Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη αν η θητεία μου συνδυαστεί με μία υγιή και καλή πορεία αντάξια του ονόματος της ομάδας».
Τι θα απαντούσατε σε όσους αμφισβητούν τη θέση σας ως γυναίκα στο ποδόσφαιρο;
«Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ σε αυτό τώρα. Γνωρίζω πολύ καλά πως θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος. Πιστεύω πως κι εγώ θα κριθώ από το έργο μου στην ομάδα, ανεξαρτήτως του αν είμαι γυναίκα».
Πιστεύετε ότι οι γυναίκες στον αθλητισμό λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται; Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξει;
«Πιστεύω πως ο αθλητισμός όπως και όλοι οι κλάδοι αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο είτε είσαι γυναίκα, είτε άνδρας. Πόσοι καταξιωμένοι αθλητές έχουν λάβει σημαντική υποστήριξη πριν αναγνωριστούν στο άθλημά τους με οποιοδήποτε τρόπο;
Δεν επιζητώ ιδιαίτερη προσοχή, δεν θεωρώ κιόλας ότι χρειάζεται να διαχωρίσουμε άντρες και γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι δεν ζητάω γενικά ιδιαίτερη μεταχείριση επειδή είμαι γυναίκα, θέλω απλώς δίκαιη και όχι υποτιμητική μεταχείριση».
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στην διοίκηση του Παναιγιάλειου;
«Η αυθαιρεσία και η ανευθυνότητα ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκαν το ιστορικό όνομα αυτού του συλλόγου με αφέλεια ή ακόμη και με δόλο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα στην διοίκηση της ομάδας».
Ποια είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχετε μάθει ως γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπως το ποδόσφαιρο;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζω το ποδόσφαιρο ως γυναίκα, το αντιμετωπίζω ως φίλαθλος. Παίρνω από κάθε κατάσταση τα ίδια μαθήματα όπως όλοι μας και προχωράω παρακάτω».
Πώς βλέπετε το μέλλον του Παναιγιάλειου τα επόμενα πέντε χρόνια και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την ομάδα;
«Η φιλοδοξία μου για την ομάδα είναι μία σταθερή και ανοδική πορεία για τον σύλλογο με υγεία, όπου τα 100 χρόνια θα μας βρουν στη Β’ εθνική. Η ιστορία του Παναιγιαλείου ξεκίνησε το 1927 και θα ήταν σπουδαίο η επέτειος των 100 χρόνων της ομάδας να τη βρει όπως της αξίζει».
Ακολούθησε το GWomen στο instagram
Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]