lida tsene gwomen

Λήδα Τσενέ στο GWomen: «Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ποδόσφαιρο γυναικών είναι η έλλειψη ορατότητας»

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η Λήδα Τσενέ, διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στο GWomen για τη νέα έρευνα που εκπονεί με θέμα τη συμμετοχή και τη θέση των γυναικών στο ποδόσφαιρο, στοχεύοντας στο να αναδείξει θέματα που συνεχίζουν να διαιωνίζονται στον χώρο.

Η θέση και η εκπροσώπηση των γυναικών στο ποδόσφαιρο είναι ένα θέμα που παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, συνεχίζει να απασχολεί τις αθλήτριες αλλά και τις φιλάθλους που αγαπούν αυτό το άθλημα.

Η Λήδα Τσενέ έχει βάλει στόχο μέσω του επαγγελματικού της αντικειμένου να θίξει αυτά τα προβλήματα και να ανοίξει το δρόμο ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά, τόσο ως παίκτριες αλλά και ως παράγοντες. Η ίδια έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ποδόσφαιρο γυναικών. Ούσα διδάκτωρ Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει προσανατολιστεί σε θέματα που αφορούν την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα την ισότητα των δύο φύλων μέσα σε αυτό.

Η νέα έρευνα που κάνει, σε συνεργασία με την EΤΕΡΟΝ, αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης που αφορά τη θέση, τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Η Λήδα Τσενέ μίλησε στο GWomen για τους λόγους που την οδήγησαν στο να την εκπονήσει, καθώς και για τους στην αλλαγή που ελπίζει να φέρει με αυτή.

Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο εδώ

Τι σας ώθησε στο να κάνετε αυτή την έρευνα και να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο γυναικών γενικότερα;

«Ήμουν πάντα φίλαθλος, μου άρεσε πάντα το ποδόσφαιρο. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου ήθελα πάρα πολύ να γίνω αθλητικογράφος και να καλύπτω ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ωστόσο, τον καιρό που σπούδασα εγώ δεν υπήρχε σχεδόν καμία γυναίκα και αυτό κάπως με απέτρεψε. Έτσι δεν ακολούθησα αυτή τη διαδρομή παρόλο που θα ήθελα.

Περνώντας τα χρόνια βρέθηκα επαγγελματικά να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και την κοινωνική του διάσταση μέσα από διάφορα προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας και μέσα από μία τυχαία θα έλεγα επαφή με την Καλίντα Πόπαλ η οποία είναι η πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν. Έχει ιδρύσει έναν οργανισμό ο οποίος χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως μέσο ενδυνάμωσης των γυναικών, σκέφτηκα ότι θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να κάνουμε κάτι και στην Ελλάδα για αυτό. Βλέποντας πώς εξελίσσεται ο χώρος, τις προκλήσεις που υπάρχουν και τη μελλοντική δυναμική που μπορεί να έχει».

Αυτή η έρευνα απευθύνεται στον κόσμο και στους φιλάθλους ή στις παίκτριες;

«Η έρευνα αυτή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας την οποία εκπονώ τα τελευταία χρόνια. Έχει γίνει γενικά προς το ευρύ κοινό προκειμένου να διερευνήσουμε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο ποδόσφαιρο γυναικών. Έχει γίνει μια ακόμη έρευνα συγκεκριμένα σε ποδοσφαιρίστριες για να δούμε το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιες τον χώρο. Έχει γίνει μια άλλη έρευνα σε γυναίκες δημοσιογράφους οι οποίες καλύπτουν ποδόσφαιρο για να μιλήσουμε λίγο για το κομμάτι της δημοσιογραφικής μίσους που υπάρχει κάποιες φορές.

Και ολοκληρώνεται με αυτήν την έρευνα που τρέχει αυτή τη στιγμή που έχει να κάνει και με τις στάσεις των Ελληνίδων φιλάθλων και κατά πόσο οι γυναίκες φίλαθλοι νιώθουν ασφάλεια, τι θέλουν να αλλάξει, αν θέλουν να αλλάξει κάτι στην εμπειρία τους από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όλο αυτό γίνεται με την υποστήριξη του Eteron. Μαζί με αυτό το ερευνητικό κέντρο και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα και να ανοίξουμε το διάλογο γενικότερα για την ισότιμη εκπροσώπηση και τη συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο».

Εσείς από την έρευνα που έχετε κάνει τόσα χρόνια και από το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε, ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα;

«Όσον αφορά το κομμάτι το αγωνιστικό θα λέγαμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το ποδόσφαιρο γυναικών είναι ακόμη ερασιτεχνικό, όπως και πολλά άλλα βέβαια αθλήματα. Επαγγελματικά είναι μόνο το ποδόσφαιρο ανδρών και το μπάσκετ ανδρών. Άρα λοιπόν αυτό δημιουργεί αρκετά θέματα όσον αφορά την μισθοδοσία, την ασφάλεια τις υπόλοιπες παροχές που μπορούν να έχουν οι ποδοσφαιρίστριες και από την άλλη ταυτόχρονα υπάρχει σίγουρα ακόμα θέμα όσον αφορά τις υποδομές και τις υπόλοιπες παροχές που μπορούν να έχουν οι παίκτριες όπως είναι πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτές, ένα καλύτερο σύστημα το οποίο να υποστηρίζει τις κοπέλες όταν αγωνίζονται.

Όσον αφορά τώρα στο υπόλοιπο και στο ευρύτερο πλαίσιο θεωρώ ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι η έλλειψη ορατότητας. Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι πάρα πολύ δυναμικό αρχίζει και ανεβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως. Και στη χώρα όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες από πολλές ομάδες να αναβαθμιστούν με μεταγραφές, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη ορατότητα να βλέπουμε ότι υπάρχει και το ποδόσφαιρο γυναικών, ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες είναι σε σημαντικές θέσεις διοικητικές στις ΠΑΕ και στους άλλους οργανισμούς, ότι υπάρχουν γυναίκες διαιτητές. Σιγά σιγά αρχίζουν να υπάρχουν και περισσότερες γυναίκες προπονήτριες, άρα λοιπόν θέλουμε να έχουμε αυτή την ορατότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πρότυπα έτσι ώστε και να «σπάνε» τα στερεότυπα και η αντίληψη ότι είναι 100% ανδροκρατούμενος ο χώρος, αλλά να δίνονται κίνητρα και στις νεότερες να ασχοληθούν.

Σαφώς υπάρχουν θέματα. Υπάρχουν και θέματα διακρίσεων και σεξισμού και πολλές από τις κοπέλες οι οποίες είναι επαγγελματικά στον χώρο και δεν μιλάω για το αγωνιστικό μιλάω περισσότερο για τους υπόλοιπους χώρους, χρειάζεται πολλές φορές να αποδείξουν βάζοντας περισσότερη δουλειά ότι αξίζουν να βρίσκονται στον χώρο. Σιγά σιγά νομίζω ότι αυτό θα αρχίσει να ανατρέπεται, αλλά χρειάζεται μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για να αναδειχθεί, να πλαισιωθεί και να υποστηριχθεί κιόλας».

Credits φωτογραφίας: Κανάλι1

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]