Στα 11 της (το 2017) κατέβηκε για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες, στο ρουμάνικο πρωτάθλημα κορασίδων ηλικιακής κατηγορίας Γ, και κατέλαβε την τέταρτη θέση στο σύνθετο ατομικό. Είχε όμως επιτυχία στη δοκό ισορροπίας και τις ασκήσεις εδάφους αφού κατέκτησε ένα αργυρό και ένα χάλκινο αντίστοιχα.
Το 2018 έμεινε εκτός αγώνων και το 2019 επέστρεψε, 13 ετών πλέον, για να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην κατηγορία των γυναικών με απολογισμό δύο χάλκινα μετάλλια σε σύνθετο ατομικό και ασκήσεις εδάφους. Τότε μπήκε και στην Εθνική ομάδα. Την ίδια χρονιά έκανε και το ντεμπούτο της στους διεθνείς αγώνες, στις μικρές κατηγορίες, για να κερδίσει τα πρώτα της χρυσά μετάλλια και να αρχίσει να... συνηθίζει την αίσθηση του βάθρου.
To 2020, όπως πολλοί αθλητές, δεν έκανε πολλούς διεθνείς αγώνες όμως στους εγχώριους κατάφερε να γίνει η νεότερη αθλήτρια που κατακτά μετάλλιο (ασημένιο) σε Εθνικό πρωτάθλημα ενόργανης και αν συνυπολογίσουμε τη μεγάλη παράδοση της Ρουμανίας στη γυμναστική, το επίτευγμα της 14χρονης τότε είναι ακόμη σημαντικότερο.
Λίγο αργότερα αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων (Μερσίνη, Τουρκία) και πήρε όλα τα πιθανά χρυσά που θα μπορούσε να πάρει (σύνθετο ατομικό, άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας, ασκήσεις εδάφους).
Μόλις φέτος, και αφού έκλεισε τα 15, άπέκτησε το δικαίωμα να αγωνίζεται σεδιεθνείς διοργανώσεις στην κατηγορία των γυναικών και έκανε το ντεμπούτο της στο τουρνουά του Τζεσόλο όπου τερμάτισε 14η στο σύνθετο ατομικό. Η «αναμενόμενη» κρυάδα που συνόδευσε αυτή τη θέση ήταν μάλλον αναγκαία για τη νεαρή αθλήτρια που πείσμωσε ώστε να φέρει χρυσό στον επόμενο αγώνα της και να μπορέσει μάλιστα να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών.
Εκεί, κατετάγη 7η στο σύνθετο ατομικό ενώ για λίγους πόντους έχασε το μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, που ήταν 4η ενώ νωρίτερα είχε μπει στον τελικό της δοκού ισορροπίας με την καλύτερη βαθμολογία και είχε πετύχει ρεκόρ βαθμολογίας για την ίδια, με 13.666 στις ασκήσεις εδάφους. Παράλληλα, βοήθησε την ομάδα της να προκριθεί στο ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής.
Τώρα, η 16χρονη Άνα Μπαρμπόσου αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο κύπελλο (Μερσίνη, Τουρκία) και συγκέντρωσε τρία χρυσά μετάλλια σε ασύμμετρους ζυγούς, δοκό ισορροπίας και ασκήσεις εδάφους σε μία εμφάνιση που θύμιζε πολύ εκείνη από το Ευρωπαϊκό του 2020, στην ίδια πόλη. Οι εντυπωσιακές ικανότητες της Μπαρμπόσου της έδωσαν 13.600 βαθμούς στους ασύμμετρους ζυγούς και 13.950 στη δοκό ισορροπίας.
In a performance strikingly reminiscent of her last competition in Mersin 🇹🇷 - the 2020 European junior Championships, Ana Barbosu 🇷🇴 collected three of a possible four women's titles 🥇 at the Mersin World Challenge Cup 🔥
— FIG (@gymnastics) October 11, 2022
Read more ➡ https://t.co/ByQuTzvV4z#FIGWorldCup pic.twitter.com/A3lU5laRf7
Σε λίγο καιρό θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών μαζί με την ομάδα της Ρουμανίας. Ας μην ξεχάσουμε το όνομά της.