sofia_zerva

Σοφία Ζέρβα: Βαδίζει προς το όνειρο στις μύτες των ποδιών της

Χρώματα, κίνηση, χορός, έκφραση, συναίσθημα, πειθαρχία και ακρίβεια στο εκατοστό αρμονικά συνδυασμένα σε ένα πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής. Η Σοφία Ζέρβα, ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της ρυθμικής στην Ελλάδα, μιλά στο GWomen για τη δυσκολία του να συνδυάσει κανείς όλα τα παραπάνω μαζί αλλά και με τη ζωή που έχει ένα παιδί.

Η γυμναστική, ενόργανη και ρυθμική, απαιτούν από όσους και όσες ασχοληθούν μαζί της να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι και πειθαρχημένοι. Από μικρά παιδιά να “τετραγωνίσουν” το μυαλό τους και να μπουν στη λογική του αθλήματος αυτού. Το μαγικό αποτέλεσμα που θα δει κανείς στη ρυθμική γυμναστική, για παράδειγμα, με χρώματα, χάρη, ζωντάνια και συναίσθημα από πίσω του κρύβει ατελείωτες ώρες προπόνησης, στερήσεων και κούρασης. Όπως όλα τα αθλήματα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Όλα αυτά έχει κληθεί να διαχειριστεί από πολύ μικρή ηλικία η Σοφία Ζέρβα, ένα rising star της ρυθμικής γυμναστικής στην Ελλάδα που προσδοκία της έχει να βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες. Από 4 ετών στο ταπί, έχει μεταμορφώσει εκείνη την τετράγωνη επιφάνεια στο φυσικό της περιβάλλον, στο μέρος που απολαμβάνει να βρίσκεται, που νιώθει ελεύθερη και που μπορεί να εκφραστεί. Από την ενόργανη, στη ρυθμική και μαζί μουσική, κορδέλες, μπάλες, κορίνες, στεφάνια, αέρινα κοστούμια με φανταχτερά χρώματα και το συναίσθημά της σε κινήσεις.

ζερβα

(photo credits: Τζίνα Σκανδάμη)

Η νεαρή πρωταθλήτρια, εξήγησε στο GWomen, πως όλα ξεκίνησαν σχεδόν τυχαία λίγο μετά την πανδημία όταν και ανακάλυψε πως η ζωντάνια του χορού και της εκφραστικότητας έλειπαν από το σπορ που λάτρευε:

«Από 4 ετών ξεκίνησα με την ενόργανη γυμναστική αλλά γύρω στα 8, που ήρθε η πανδημία και έκλεισε ο σύλλογος που ήμουν, θέλησα να κάνω ένα άθλημα που θα έχει σχέση με τη γυμναστική και τον χορό και έτσι με πήγε η μητέρα μου στη ρυθμική. Εκεί ξεκίνησα σχεδόν αμέσως στο αγωνιστικό τμήμα της ομάδας αλλά επειδή σταμάτησαν τα πάντα λόγω covid, κάναμε προπόνηση διαδικτυακά, 3 ώρες την ημέρα για περίπου 10 μήνες», λέει η νεαρή πρωταθλήτρια και η προπονήτριά της, Γεωργία Αναγνώστου, συμπληρώνει στο GWomen: «Εδώ και δέκα χρόνια κάνω προπόνηση στις αθλήτριες του αγωνιστικού τμήματος, του συλλόγου Γ.Π.Ο ρυθμική κίνηση. Μια μέρα, λοιπόν, ήρθε η Σοφία στην ομάδα για να γνωρίσει το άθλημα. Όταν την είδα κατευθείαν είπα στη μητέρα της ότι η Σοφία πρέπει να ενταχθεί στο αγωνιστικό τμήμα της ομάδας καθώς σε εκείνη είδα αρχικά τη θέληση και μετέπειτα την ωριμότητα αλλά και το μυαλό για να προχωρήσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Έτσι κι έγινε, η Σοφία εντάχθηκε στην ομάδα, στην ηλικία των 9 ετών, με πολλή όρεξη για δουλειά, στόχους και όνειρα για ένα λαμπρό μέλλον.

Έμπαινε στο ταπί και σε μάγευε. Χαρακτηριστικό της η φοβερή εκφραστικότητα, που την κάνει να ξεχωρίζει. Όταν γνωρίζεις την Σοφία βλέπεις ένα κορίτσι ήρεμο και με μια εσωτερικότητα που όμως μέσα της κρύβει μια δύναμη, αυτή που βγάζει την ώρα που αγωνίζεται. Είναι απίστευτο πόσο ανταγωνιστική γίνεται για να πετύχει τους στόχους τους. Στην ομάδα την αποκαλούμε «ήρεμη δύναμη». Είμαι πολύ περήφανη για όσα έχουμε καταφέρει με την Σοφία και θα είμαι δίπλα της να τη στηρίζω και να της δίνω ώθηση για όσα ονειρεύεται».

ζερβα

Και τελικά η ρυθμική γυμναστική «έκλεψε» τη νεαρή Σοφία από την ενόργανη. Παρ’ όλα αυτά, οι δυσκολίες δεν λείπουν όμως με απύθμενη θέληση τις ξεπερνά μία-μία καθημερινά: «Αυτό που με κέρδισε στη ρυθμική είναι πως πρέπει να συνδυάσεις ταυτόχρονα μέσα σε ενάμιση λεπτό χορευτικότητα, εκφραστικότητα, τεχνική όσο και τον χειρισμό των οργάνων. Επίσης κάτι άλλο που με κέρδισε σε αυτό το άθλημα είναι οι φιλίες, οι εμπειρίες των αγώνων και τα πολλά ταξίδια.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής του πρωταθλητισμού είναι πως πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου, ένα καλό πρόγραμμα διατροφής ενώ υπάρχει και η κούραση αλλά και το γεγονός πως όταν όλα τα άλλα παιδιά έχουν διακοπές για το Πάσχα για παράδειγμα, εμείς κάνουμε προπόνηση. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να συνδυαστεί το σχολείο με τον πρωταθλητισμό. Σχεδόν αμέσως μετά το σχόλασμα πρέπει να ετοιμαστώ και να πάω προπόνηση. Οπότε τα γεύματα μου γίνονται στο σχολείο. Μετά την προπόνηση το βράδυ πρέπει να διαβάσω και να ξεκουραστώ. Πρέπει να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και διάβασμα την Κυριακή και κυρίως θέληση οπότε γίνονται και τα δύο».

ζερβα

Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και το άστρο της ξεκίνησε να λάμπει, ακόμη και τις στιγμές που η ίδια βαφτίζει «αποτυχίες»: «Στην πρώτη μου διάκριση, ένιωσα πάρα πολύ ωραία και ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη και από εκείνη την ημέρα νιώθω πως είμαι ικανή να πετύχω τους στόχους, να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου και να συνεχίσω ακόμα πιο δυναμικά. Αντίθετα, στην πρώτη μου αποτυχία ένιωσα πάρα πολύ άσχημα, στεναχωρήθηκα αλλά μετά όταν τελείωσε εκείνη η ημέρα και το συζήτησα με τους γονείς μου, εκείνοι μου εξήγησαν ότι ο πρωταθλητισμός είναι ένα ταξίδι που έχει καλές και άσχημες στιγμές. Σημασία έχει η προσπάθεια και ότι μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε».

ζερβα

Θα ήταν ψέμα αν οποιοσδήποτε αθλητής ή οποιαδήποτε αθλήτρια έλεγε πως δεν έχει σκεφτεί ούτε μία φορά να παρατήσει τον πρωταθλητισμό και πόσω μάλλον αν έβγαινε από το στόμα ενός νεαρού κοριτσιού που καλείται να διαχειριστεί πολλές και σημαντικές καταστάσεις σε μία πολύ μικρή ηλικία: «Η αλήθεια είναι πως έχουν υπάρξει στιγμές που έχω σκεφτεί πως δεν μπορώ άλλο αλλά μετά σκέφτομαι ότι ξεκίνησα αυτό το άθλημα γιατί το ήθελα, γιατί μου αρέσει πολύ, πλέον έχω βάλει έναν στόχο και έτσι δεν το βάζω κάτω.

Χωρίς τη στήριξη της οικογένειας μου τίποτα δεν μπορεί να γίνει, από το πιο απλό μέχρι και το πλέον δύσκολο και σύνθετο. Η οικογένεια μου «βαδίζει» στο πρόγραμμα μου από το πότε θα πάμε διακοπές έως το ότι λείπουμε σε αγώνες αρκετά Σαββατοκύριακα, που πρέπει ένας γονιός να με συνοδεύει, και από άλλα πολλά».

ζερβα

Η Σοφία Ζέρβα, αν και μικρή σε ηλικία μόλις 12 ετών, έχει αντιληφθεί πως ο αθλητισμός είναι ευεργετικός για τα παιδιά και έτσι θέλει να παροτρύνει και άλλους νέους να μπουν σε αυτό τον χόρο: «Θα σύστηνα σε ένα παιδί να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό εφόσον έχει ταλέντο. Αλλά το πιο βασικό δεν είναι το ταλέντο, είναι η ψυχή σου να το θέλει, να μπορεί να το διαχειριστεί και επίσης να το θέλει το ίδιο το παιδί και όχι να το αναγκάζουν».

Οι ως τώρα διακρίσεις της νεαρής πρωταθλήτριας της ρυθμικής γυμναστικής, Σοφίας Ζέρβα:

ζερβα

-Εκπροσώπηση της Εθνικής Ομάδας Κορασίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής τον Σεπτέμβριο του 2024.
-Πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων 2012 για το έτος 2023-2024
1η θέση στο ΣΥΝΘΕΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ
2η θέση στην κορδέλα
3η θέση στο στεφάνι
4η θέση στο σύνθετο ατομικό
-Κύπελλο Ελλάδος Κορασίδων Ρυθμικής Γυμναστικής Πάτρα 2024
2η θέση στο σύνθετο ατομικό
-Προκριματικοί αγώνες Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μάιος 2024 Θεσσαλονίκη
1η θέση στο ΣΥΝΘΕΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ
3η θέση στο ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ
-Διεθνείς Αγώνες Kalamata cup & Elegant Cup 2024
3η θέση στο στεφάνι
-Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής IRA CRETE CUP Aπρίλιος 2024
3η θέση στο στεφάνι
4η θέση στο σύνθετο ατομικό
-5ο Erkyma cup Λειβαδιά Φεβρουάριος 2024
4η θέση στο στεφάνι
5η θέση στο σύνθετο ατομικό
5η θέση στις κορίνες
-International Tournament DEL MARE Caorle Venezia
3η θέση στο στεφάνι
6η θέση στη μπάλα
-Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κορασίδων 2022 – 2023 Λάρισα
4η θέση στις κορίνες
5η θέση στο σύνθετο ατομικό
-Κύπελλο Ελλάδος 2022 – 2023 Πάτρα
5η θέση στο σύνθετο ατομικό
-4η Διεθνής Συνάντηση Irini cup ΧΑΛΚΙΔΑ
2η θέση στο σχοινί

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]