Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Άγκνες Κέλετι, η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης

Η ζωή της Άγκνες Κελέτι, ένα κειμήλιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Άγκνες Κελέτι, πέντε φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, απεβίωσε το 2025 σε ηλικία 104 ετών, αφήνοντας μια κληρονομιά γεμάτη αντίσταση και θριάμβους.

Η Άγκνες Κελέτι, πέντε φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και κάτοχος 10 Ολυμπιακών μεταλλίων και τριών παγκόσμιων τίτλων στην ενόργανη γυμναστική, υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες όλων των εποχών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμα της δεν ήταν τα μετάλλια, αλλά η επιβίωσή της κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των Ναζί. Η ίδια έζησε ως τα 104 της χρόνια, διδάσκοντας αφοσίωση.

Η Κελέτι γεννήθηκε το 1921 στη Βουδαπέστη, σε μια εύπορη Εβραϊκή οικογένεια. Από τα τέσσερά της χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη γυμναστική σε εβραϊκό σύλλογο, και μέχρι την ηλικία των 16 είχε κατακτήσει έξι από τους 10 εθνικούς τίτλους της. Η γερμανική εισβολή στην Ουγγαρία το 1944 ανέκοψε την πορεία της, αλλά για να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντάλλαξε τα έγγραφά της με αυτά μιας χριστιανής και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε εργοστάσιο πυρομαχικών και ως υπηρέτρια σε οικογένεια φιλοναζί.

Η οικογένειά της υπέστη σφοδρές απώλειες. Η μητέρα και η αδελφή της σώθηκαν με τη βοήθεια του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, ενώ ο πατέρας της και οι υπόλοιποι συγγενείς της εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, όπου και πέθαναν. Προκειμένου να γλιτώσει από τα στρατόπεδα, παντρεύτηκε τον Ίστβαν Σαρκάνι, έναν γνωστό γυμναστή της εποχής.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Κελέτι επανήλθε στην αγωνιστική γυμναστική, κατακτώντας μεταξύ 1947 και 1955 πολλούς τίτλους στην Ουγγαρία και συμμετέχοντας με επιτυχία σε διεθνείς αγώνες. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό της πριν από τους Ολυμπιακούς του 1948, κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στην ομάδα γυμναστικής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι, σε ηλικία 31 ετών, κέρδισε τέσσερα μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού στις ασκήσεις εδάφους, ενός αργυρού στο σύνθετο ομαδικό και δύο χάλκινων στα όργανα χειρός και το μονόζυγο.

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας της ήρθε στους Ολυμπιακούς του 1956 στη Μελβούρνη, όπου κατέκτησε τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια, καθιστώντας τη μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες στην ιστορία των Αγώνων. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία, μετά την καταστολή της αντικομμουνιστικής επανάστασης από τους Σοβιετικούς, την οδήγησε σε μια δύσκολη απόφαση. Έφυγε από την Ουγγαρία και εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία, προτού μεταναστεύσει στο Ισραήλ, όπου συνέχισε την καριέρα της ως προπονήτρια και καθηγήτρια γυμναστικής, μεταδίδοντας τις γνώσεις της στους νέους γυμναστές. Το 1959 παντρεύτηκε τον Ρόμπερτ Μπίρο, έναν Ούγγρο καθηγητή φυσικής αγωγής που γνώρισε στο Ισραήλ.

Το 2002, η Κελέτι εισήχθη στο Διεθνές Πάνθεον της Γυμναστικής για τη συμβολή της στο άθλημα. Η ζωή της είναι η απόδειξη της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος, της αντοχής και της αφοσίωσης στο αγαπημένο της άθλημα.

Η Άγκνες Κελέτι απεβίωσε το 2025, σε ηλικία 104 ετών, αφήνοντας πίσω της έναν ανεκτίμητο θησαυρό κληρονομιάς στον κόσμο της γυμναστικής και μία ζωή γεμάτη από θρίαμβο, αντίσταση και αφοσίωση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]