Η Cortina d'Ampezzo, το γοητευτικό αλπικό θέρετρο που θα φιλοξενήσει από κοινού με το Μιλάνο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, θεωρείται η γενέτειρα του κέρλινγκ στην Ιταλία. Σε αυτό το "μαργαριτάρι των Δολομιτών", η οικογένεια Μαριάνι ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην εισαγωγή αυτού του χειμερινού αθλήματος στο Il Bel Paese.
Το 1966, ο Λίνο Μαριάνι ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Curling Club 66 Cortina, ενός από τους παλαιότερους συλλόγους κέρλινγκ της Ιταλίας. Αργότερα εκπροσώπησε την ιταλική εθνική ομάδα σε δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο Μάρκο Μαριάνι, πρώην επαγγελματίας παίκτης του χόκεϊ επί πάγου, συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητας του κέρλινγκ στην Ιταλία. Ήταν παίκτης κατά τη διάρκεια του αξέχαστου Ολυμπιακού ντεμπούτου της ομάδας του στους Χειμερινούς του Τορίνο το 2006 και 12 χρόνια αργότερα επέστρεψε ως προπονητής στην PyeongChang 2018.
Τώρα, η κόρη του Μάρκο Μαριάνι, Ρεμπέκα, είναι έτοιμη να συνεχίσει την επιτυχημένη παράδοση της οικογένειάς της καθώς θα μπορούσε να ξεκινήσει το Ολυμπιακό της ταξίδι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Gangwon 2024.
Ρεμπέκα Μαριάνι: Η συνέχεια της παράδοσης στο κέρλινγκ
«Άρχισα να παίζω curling όταν ήμουν περίπου έξι ετών, αλλά αρχικά ήταν μόνο για διασκέδαση. Άρχισα να παίζω λίγο πιο σοβαρά όταν ήμουν περίπου οκτώ ή εννέα ετών. Τότε ήταν που έκανα τους πρώτους μου πραγματικούς αγώνες», εξηγεί η μόλις 17 ετών Ρεμπέκα Μαριάνι στο Olympics.com.
Στην ηλικία των 12 ετών πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί πλήρως στο αθλητικό πάθος της οικογένειας, αφού για μερικά χρόνια ισορροπούσε ανάμεσα στο κέρλινγκ, το αλπικό σκι και το καλλιτεχνικό πατινάζ.
«Πιθανότατα είχα περισσότερο ταλέντο στο κέρλινγκ και θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μου έλειπε πραγματικά η αίσθηση του να βρίσκομαι στον πάγο και να γλιστράω. Μου έλειπε η προπόνησης, η συγκέντρωση, ίσως και η υπερπροσπάθεια, η κούραση. Μου έλειψε απλά να είμαι εκεί, χωρίς να σκέφτομαι τίποτα άλλο.
Είναι κάτι που πάντα μου άρεσε και πρέπει να πω ότι το λατρεύω, γιατί όταν είμαι στο παγοδρόμιο, σκέφτομαι μόνο τον αγώνα. Αποσυνδέομαι εντελώς από τον έξω κόσμο και αυτό είναι κάτι πραγματικά όμορφο. Είναι υπέροχο να συγκεντρώνεσαι τόσο έντονα», εξηγεί.
Ακολουθώντας το πάθος του μπαμπά Μάρκο
Η Ρεμπέκα γεννήθηκε το 2006, την ίδια χρονιά που ο πατέρας της Μάρκο εκπροσώπησε την Ιταλία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τώρα και οι δύο έχουν την έδρα τους στο Πινερόλο, την πόλη στο Πιεμόντε, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες curling κατά τη διάρκεια του Τορίνο 2006.
«Επέλεξε να με ακολουθήσει εδώ, αφήνοντας όλους τους φίλους της πίσω, πιστεύοντας ότι ήμουν ο μόνος προπονητής ικανός να τη βοηθήσω να εξελιχθεί. Είμαι πολύ αυστηρός μαζί της. Λόγω του ρόλου μου, πρέπει να είμαι αμερόληπτος και δεν μπορώ να κάνω να φαίνεται ότι την ευνοώ», δήλωσε ο Μάρκο, ο οποίος - μετά από μια επιτυχημένη πορεία ως προπονητής στην Κίνα - επιβλέπει σήμερα τις ομάδες νέων της Ιταλίας.
Η Ρεμπέκα αγκαλιάζει τη νέα εμπειρία και, αφού οδήγησε τον σύλλογό της σε έναν εθνικό τίτλο, είναι τώρα η επικεφαλής της ιταλικής ομάδας νέων.
«Το να είσαι skip είναι πραγματικά ένας ωραίος ρόλο. Έχεις μεγάλη πίεση πάνω σου, γιατί, εκτός από το να καθοδηγείς το παιχνίδι, έχεις και την πίεση των δύο τελευταίων βολών, οι οποίες είναι κρίσιμες γιατί μπορείς να κλείσεις τον αγώνα. Αλλά πρέπει να πω ότι ποτέ δεν με βάρυνε. Ίσως όταν ήμουν νεότερη αλλά τώρα μπορώ να διαχειριστώ καλά την πίεση».
O δεσμός με τη χρυσή Ολυμπιονίκη Κονσταντίνι
Ο σύλλογος Curling Club Dolomiti, με έδρα την Κορτίνα, έφτασε σε πρωτοφανή ύψη δημοτικότητας τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ένα από τα μέλη του, η Στεφανία Κονσταντίνι, κατέκτησε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ιταλίας στο κέρλινγκ, εξασφαλίζοντας το χρυσό στο μικτό διπλό στο Πεκίνο 2022 μαζί με τον Άμος Μοσάνερ.
Η Μαριάνι, η οποία μεγάλωσε κάνοντας προπονήσεις στον ίδιο σύλλογο πριν μετακομίσει στο Πινερόλο, μοιράζεται στενή φιλία με την Κονσταντίνι και προπονούνται περιστασιακά μαζί.
«Εκτός από την εμπειρία [αυτό που θαυμάζω σε αυτήν] είναι μάλλον η ηρεμία και η ψυχραιμία με την οποία τη βλέπω να χειρίζεται τις καταστάσεις. Πραγματικά απολαμβάνω να την παρακολουθώ να γλιστράει», δηλώνει η Μαριάνι για την Κονσταντίνι.
Η Μαριάνι παραδέχτηκε επίσης ότι παρακολούθησε κρυφά τον Ολυμπιακό τελικό στο tablet της κατά τη διάρκεια ενός σχολικού μαθήματος και δεν μπόρεσε να κρύψει τα συναισθήματά της: «Όταν έκανε την τελευταία βολή για το χρυσό, σχεδόν πετάχτηκα... πετάχτηκα από την καρέκλα μου. Ο δάσκαλος με κοίταξε αποδοκιμαστικά και μετά έκανα ησυχία... Ήμουν τόσο χαρούμενη για τη Στέφι!».
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Κορτίνα, το οποίο χρησίμευσε ως χώρος διεξαγωγής των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1956, υποβάλλεται επί του παρόντος σε αναβαθμίσεις για να φιλοξενήσει αγώνες κέρλινγκ στο Χειμερινούς Ολυμπιακούς Milano Cortina 2026.
Το να αγωνιστεί στη γενέτειρά της σε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά ίσως όχι ακατόρθωτο για τη Μαριάνι.
«Όπως και πολλοί άλλοι αθλητές, η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά και μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήταν ένα όνειρο που θα γινόταν πραγματικότητα.
Θα ήθελα να στοχεύσω στο Μιλάνο Κορτίνα 2026, αν και είναι πολύ κοντά. Νομίζω ότι αν αφοσιωθώ, δουλέψω σκληρά όπως κάνω και συγκεντρωθώ, η δυνατότητα υπάρχει. Φυσικά, τώρα η ομάδα των γυναικών είναι πλήρης και πολύ δυνατή. Ωστόσο, ελπίζω να μπορέσω να τα καταφέρω».
Απόδοση από Olympics.com