sofia_psilolignou

Σοφία Ψιλόλιγνου στο GWomen: «Σταματούσα το κολύμπι μόνο στις εγκυμοσύνες μου»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Σοφία Ψιλόλιγνου, τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, που έχει διασχίσει εντυπωσιακά θαλάσσια περάσματα που ενώνουν δύο χώρες ή ακόμα και ηπείρους, μιλά για την τιμή να κολυμπά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης!

Από τη βρετανική πλευρά το Μπράιτον, το Πόρτσμουθ, το Μπέρνμουθ, το Σαουθάμπτον, το Πλύμουθ, το Τορκουέ, το Ίστμπορν, το Μπόνορ Ρέτζις, το Ουέυμουθ, το Ντόβερ. Από την πλευρά της Γαλλίας, η Χάβρη, το Καλαί, η Βουλώνη, το Σερμπούρ, το Σαιν Μαλό κι η Διέππη. Στη μέση μια στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει δυο στεριές κι ενώνει δύο μεγαλύτερες θάλασσες. Η Μάγχη, που οι Γάλλοι λένε La Manche κι οι Άγγλοι Channel.

Πριν από 20 χρόνια, το 2002, η Σοφία Ψιλόλιγνου, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πραγματοποίησε τον διάπλου της Μάγχης, μια κολυμβητική διαδρομή 34 χλμ! Φέτος το καλοκαίρι, η σπουδαία κολυμβήτρια, στα 62 της χρόνια πλέον, πήρε μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης των 14,5χλμ «Σκυλλίας & Ύδνα».

Αυτή τη φορά κολύμπησε πάνω από τα ναυάγια της ναυμαχίας του Αρτεμισίου του 480 π.Χ. όπως ο Σκυλλίας και η κόρη του Ύδνα, οι πρώτοι δηλαδή κολυμβητές υπεραποστάσεων, σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιστορίας Ηρόδοτο. Η κυρία Σοφία μίλησε στο GWomen για την μαγική εμπειρία της κολύμβησης σε τόσο μεγάλες αποστάσεις μια από τις πλέον κατάλληλες να το κάνει έχοντας στο παρελθόν κολυμπήσει και από την Ευρώπη ως την Αφρική (ο διάπλους του Γιβραλτάρ)!

Photo Credits: Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

-Πώς ζήσατε την εμπειρία συμμετοχή σας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης

«Υπήρξε μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχω ως προσκεκλημένη σε ένα αυθεντικό κολυμβητικό Μαραθώνιο, συνδεδεμένο με γεγονότα της ιστορίας της χώρας μου. Ο μαραθώνιος αυτός που πραγματοποιήθηκε ήταν οργανωτικά άψογος αλλά ήταν προσβάσιμος σε ευρύ κοινό, καθότι με τις πολλαπλές επιλογές διαδρομών έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε κολυμβητές πολλών επιπέδων και ταχυτήτων. Είναι ένας μαραθώνιος που με μεγάλη μου χαρά θα επαναλάμβανα κάθε χρόνο»

sofia_psilolignou-Οι γυναίκες κατακτούν συνεχώς μεγάλους στόχους στον αθλητισμό, πόσο έχουν προοδεύσει στην κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα;

«Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι η συμμετοχή γυναικών στην μαραθώνια κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να πέσει πλέον ένας μέχρι πρόσφατα ανδροκρατούμενος χώρος, αλλά και να αυξάνεται ο γυναικείος ανταγωνισμός. Χαίρομαι να βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες όλων των ηλικιών να εισέρχονται διαρκώς στον χώρο»

-Ποιο είναι το κίνητρο για να ασχολείστε με ένα τόσο απαιτητικό άθλημα;

«Κατ’ αρχήν είναι η άθληση. Πρέπει όμως να τονίσω ότι υπήρξα κολυμβήτρια στην πισίνα μέχρι τα 18 μου χρόνια, μέλος της Εθνικής ομάδας, με πολλές συμμετοχές και νίκες στους πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες και μάλιστα σε σκληρά αγωνίσματα όπως 400 μικτή ατομική, 200 μ. πεταλούδα και πρόσθιο. Η αγάπη μου λοιπόν για την άθληση γενικά και το κολύμπι ειδικότερα είναι το ένα και μοναδικό κίνητρο ενασχόλησής μου με τη μαραθώνια κολύμβηση»

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στις γυναίκες κολυμβήτριες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη μαραθώνια κολύμβηση;

«Το κολύμπι σε γενικές γραμμές είναι μία εξαιρετική άθληση που γυμνάζει όλο το σώμα. Η μαραθώνια κολύμβηση τώρα είναι μία υπέροχη ενασχόληση που μεταξύ άλλων προσφέρει υπέροχες εμπειρίες στην πισίνα ή στη θάλασσα. Για μένα δεν υπάρχει πιο υγιής τρόπος εκγύμνασης του σώματος για όλες τις ηλικίες και φάσεις της ζωής μας. Φτάνει να σας πω ότι οι μόνες φορές που σταματούσα το κολύμπι ήταν στις εγκυμοσύνες μου και μάλιστα όταν ήταν αρκετά προχωρημένες. Κορίτσια, λοιπόν, γυμναστείτε υγιεινά και όμορφα, κάνετε όμορφο το σώμα σας και την ψυχή σας. Αφήστε τη θάλασσα να σας συνεπάρει μέσα από τους υπέροχους θαλάσσιους κολυμβητικούς μαραθώνιους»

-Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αγώνας μαραθώνιας κολύμβησης που έχετε πάρει μέρος και γιατί;

«Έχω κάνει τόσα πολλά κολυμβητικά περάσματα που έχω χάσει πλέον τον λογαριασμό. Ωστόσο αξέχαστα θα μου μείνουν ο διάπλους της Μάγχης που έκανα δύο φορές, το 2002 και το 2003. Επίσης, έχω πραγματοποιήσει και τον διάπλου του Γιβραλτάρ (Ισπανία- Αφρική) 17 χιλιόμετρα»

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]