Η Κέιτ Στιλς είναι μόλις ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που ολοκλήρωσε το «Ice Sevens». Εύλογα κάποιος που δεν γνωρίζει θα αναρωτηθεί τι είναι αυτό. Για να πετύχει ένα κολυμβητής αυτό το challenge πρέπει να ολοκληρώσει ένα μίλι πάγου σύμφωνα με τους τυπικούς κανόνες κολύμβησης στον πάγο -με στολή και neoprene καπέλο- σε επτά συγκεκριμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο (Ασία, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Αφρική, Ωκεανία). Μιλάμε για κολύμπι σε θερμοκρασίες υπό του 1 βαθμού Κελσίου!
Ωστόσο η Αγγλίδα Hall of Famer, και Γυναίκα της Χρονιάς για το 2021 στα WOWSA Awards της παγκόσμιας ένωσης κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα πιο δύσκολη δοκιμασία στη ζωή της. Το 2018, έχασε τον Ντάνιελ τον μονάκριβο γιο της, σε ηλικία 19 ετών. Μόλις δύο ημέρες πριν ξεκινήσει τη φοιτητική του ζωή. Η ζωή της κατέρρευσε. Αυτό τον οξύ πόνο κατάφερε να τον διαχειριστεί μέσω της κολύμβησης στον πάγο.
Photo Credits: Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης
Στις αρχές του Ιούλη συμμετείχε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο κολύμβησης που διεξήχθη στη χώρα μας και περιέγραψε στο GWomen την εμπειρία. «Το προσωπικό μου κίνητρο για τη μαραθώνια κολύμβηση είναι η φυσική μου κατάσταση και η πρόκληση. Λατρεύω το κολύμπι. Μου αρέσει να είμαι μέσα στο νερό και η αίσθηση του νερού στο δέρμα μου - είναι το χαρούμενο μέρος μου. Λατρεύω την ποικιλία της μαραθώνιας κολύμβησης και την ευκαιρία να ταξιδεύω σε υπέροχα μέρη και να κάνω νέους φίλους σε όλο τον κόσμο. Η κολύμβηση με βοηθά επίσης να αντιμετωπίσω το άγχος και το πένθος του αγαπημένου μου γιου, Ντάνιελ. Όντας μέσα στο νερό μπορώ να κάνω reset και να αντιμετωπίσω το άγχος μου», εξομολογείται.
«Ήταν ένα φανταστικό γεγονός και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Ήταν εξαιρετικά καλά οργανωμένο. Κολύμπησα τη διαδρομή των 14,5 χιλιομέτρων και μου άρεσε. Έχοντας ένα αποκλειστικό σκάφος συνοδείας/πιλότου για κάθε κολυμβητή με έκανε να νιώθω ασφαλής καθ' όλη τη διάρκεια και σήμαινε ότι μπορούσα να πάρω τις τροφές μου μαζί μου. Η κολύμβηση ήταν όμορφη αλλά προκλητική με τμήματα ισχυρής αντίθετης παλίρροιας και ασταθούς νερού, αλλά ένα υπέροχα επίπεδο γυάλινο τμήμα στη μέση. Η ατμόσφαιρα στον τερματισμό ήταν καταπληκτική», περιγράφει για τη διοργάνωση.
Μιλώντας για τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το τόσο απαιτητικό άθλημα, ανέφερε πως στην Αγγλία σημειώθηκε έκρηξη στην ανοιχτή και «άγρια» κολύμβηση με περισσότερες γυναίκες από άντρες να ασχολούνται με το άθλημα. «Έχουμε επίσης ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κολύμβηση στον πάγο, καθώς βλέπουμε τις γυναίκες να ελκύονται από το άθλημα». Η ίδια θα ενθάρρυνε έντονα τις γυναίκες να δοκιμάσουν την κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα. «Δοκιμάστε το άθλημα, βρείτε έναν προπονητή και, αν ο ανταγωνισμός και η μαραθώνια κολύμβηση είναι ελκυστικοί για εσάς, αναπτύξτε το. Ξεκινήστε με μικρές αποστάσεις. Η εκδήλωση Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης με πολλές αποστάσεις για να διαλέξετε».
Ο πιο δύσκολος αγώνας μαραθωνίου κολύμβησης που έχει κάνει ήταν στην Κόστα Μπράβα της Ισπανίας. Το χαρακτηρίζει ως «μακράν το πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο».
Ο λόγος; Εξαιρετικά άσχημα οργανωμένος.
«Ήταν μια θαλάσσια κολυμβητική απόσταση 23 χιλιομέτρων Α προς Β. Παρακολούθησε μια μεγάλη ομάδα διεθνών κολυμβητών και προπονητών της Μάγχης. Μόνο ένας τερμάτισε. Γιατί; Οι διοργανωτές δεν έλεγξαν την κατεύθυνση του ρεύματος - ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η θάλασσα ήταν κυματώδης καθώς είχε σημειωθεί πολύ μεγάλη καταιγίδα λίγες μέρες νωρίτερα. Έπρεπε να κολυμπήσουμε κατευθείαν σε ένα ισχυρό με βράχια και απόκρημνα ακρωτήρια. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ήταν η έλλειψη σκαφών υποστήριξης. Οι κολυμβητές εγκαταλείφθηκαν περίπου 1 χιλιόμετρο στη θάλασσα χωρίς υποστήριξη για ασφάλεια ή τροφοδοσία και χωρίς ασφαλείς διαδρομές εξόδου κατά μήκος της ακτογραμμής. Η ασφάλεια σε οποιαδήποτε κολύμβηση πρέπει πάντα να είναι πρώτη».