cate_campbell

Κέιτ Κάμπελ: Πέμπτη και τελευταία φορά σε Ολυμπιακούς, για το ένατο βάθρο

Πηνελόπη Γκιώνη

Πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις στα 31 και από τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε κάθε διοργάνωση; Φυσικά και γίνεται, αν είσαι η Κέιτ Κάμπελ.

Η Βασίλισσα της συνέπειας (και της διάρκειας, θα προσθέσουμε). Έτσι έχουν χαρακτηρίσει την πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Κέιτ Κάμπελ, η οποία είναι βασικό μέλος της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας από το 2008. Μετά από διάλειμμα έξι μηνών το καλοκαίρι του 2022, στο οποίο ταξίδεψε σε 56 χώρες της Ευρώπης με τον σύζυγό της, επέστρεψε και είναι αποφασισμένη να δώσει το 100% για να βρεθεί για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα να δείξει τον καλύτερό της εαυτό.

«Αν δεν είχα τη δυνατότητα να πάρω αυτό το διάστημα, νομίζω ότι θα είχα αποσυρθεί», εξηγεί στη World Aquatics για να μπορέσει να δώσει το πλαίσιο της “επιστροφής” της στις πισίνες και να μπορέσει να κάνει σαφείς τις βλέψεις της για το 2024. Το ίδιο είχε κάνει και το 2017, μετά από ένα χρυσό και ένα αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

«Θέλω να είμαι καλύτερη από τον καλύτερό μου εαυτό»

Από τον Ιανουάριο του 2023 μπήκε ξανά σε ρουτίνα και δημιούργησε πρόγραμμα 18 μηνών, δηλαδή έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το σχέδιό της Κάμπελ, που έχει στη συλλογή της οχτώ Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων τα τέσσερα είναι χρυσά, είναι να βρεθεί στην -πάντα δυνατή- Ολυμπιακή ομάδα της Αυστραλίας. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη διαδικασία των αυστραλιανών trials, με την παράδοση της χώρας στο άθλημα να καθιστά αυτή τη διαδικασία φοβερά δύσκολη και ενδεχομένως δυσκολότερη από το επίτευγμα της εισόδου σε έναν Ολυμπιακό τελικό:

«Σίγουρα θα είναι τα τελευταία μου trials και δεν είμαι σίγουρη αν τα περιμένω με ανυπομονησία ή αν τα φοβάμαι, δεν ξέρω ποια είναι η σωστή λέξη. Τα trials κολύμβησης στην Αυστραλία θα είναι πάντα το πιο νευρικό event στο καλεντάρι. Τα 100μ. ελεύθερο των γυναικών είναι μακράν το πιο δύσκολο αγώνισμα. Για να μπεις στην ομάδα της Αυστραλίας πρέπει να είσαι ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Θα είναι πιο δύσκολο να προκριθείς στον εθνικό τελικό από ότι να προκριθείς στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η σημαιοφόρος της ομάδας, στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Τόκιο 2020, έχει γράψει τις δικές της σελίδες στα χρυσά βιβλία της κολυμβητικής ιστορίας ενώ παραμένει η κάτοχος του του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ. ελεύθερο και τριών ακόμη παγκόσμιων ρεκόρ με τη σκυταλοδρομία ενώ έχει την υπογραφή και σε Ολυμπιακό ρεκόρ. Αφού έχει καταφέρει αν πάρει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών που έχει πάει, δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι τελευταίοι της Ολυμπιακοί να χαλάσουν την παράδοση:

«Δεν βρίσκομαι σε αυτό το σημείο απλά για να πάω στους Ολυμπιακούς, απλά για να συμμετάσχω. Θέλω να πάω εκεί να αγωνιστώ, να κολυμπήσω γρήγορα. Θέλω να είμαι καλύτερη από τον καλύτερό μου εαυτό, να δω πού είναι το όριό μου. Δεν θα το έκανα όλο αυτό αν δεν ήμουν πρόθυμη να δώσω το 100%».

Αξίζει να ανφέρουμε πως η ίδια, όπως και αρκετές ακόμη αθλήτριες αυτού του βεληνεκούς, έχουν καταφέρει να φέρουν στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα που ταλαιπωρούσαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν αθλητές και αθλήτριες ανά τον κόσμο. Η Κάμπελ, συγκεκριμένα, έχει ανοίξει αρκετές φορές το ζήτημα της διαδικτυακής κακοποίησης καθώς ήταν λήπτρια αρκετών κακοποιητικών σχολίων, για αρκετό διάστημα.

Μετά το 2024, θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση ελπίζοντας πως θα έχει καταφέρει να γράψει και την πέμπτη της συμμετοχή στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη και πως θα έχει αφήσει πίσω μερικά κατορθώματα-πρόκληση για τις επόμενες γενιές της κολύμβησης.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]