Η Φαμπιάνα Λουπερίνι έτοιμη να κατακτήσει και τον κόσμο της ανδρικής ποδηλασίας

Η Φαμπιάνα Λουπερίνι έτοιμη να κατακτήσει και τον κόσμο της ανδρικής ποδηλασίας

Κώστας Ευθυμιάδης

Η πέντε φορές νικήτρια του Giro D’ Italia, Φαμπιάνα Λουπερίνι, θα είναι φέτος το… αφεντικό ανδρικής ομάδας που θα αγωνιστεί στη διοργάνωση.

«Σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ περήφανη. Δεν φοβάμαι τον νέο μου ρόλο». Με αυτά τα λόγια «υποδέχτηκε» τον νέο της ρόλο η Φαμπιάνα Λουπερίνι.

Η κάτοχος πέντε τίτλων στον Γύρο Ιταλίας στις γυναίκες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, ετοιμάζεται φέτος να γράψει ιστορία και στον αντίστοιχο αγώνα των ανδρών. Προφανώς όχι ως διαγωνιζόμενη, αλλά ως επικεφαλής ομάδας.

Η Λουπερίνι, η κορυφαία ίσως ποδηλάτρια δρόμου της Ιταλίας, θα γίνει η πρώτη γυναίκα από τη χώρα που θα είναι επικεφαλής ομάδας ανδρών στην διοργάνωση.

Το να δούμε γυναίκα ως επικεφαλής σε ανδρική ομάδα, είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. Το είδαμε πρώτη φορά το 1980 με την Ρόμπιν Μόρτον, ενώ ακολούθησαν κι άλλες στον ίδιο δρόμο τα τελευταία 4 χρόνια (Ρέιτσεν Χέντερμαν, Γιάνα Σιλ, Τσέρι Πρίνταμ μεταξύ άλλων) είτε ως ιδιοκτήτριες, είτε ως τεχνική διευθυντής.

Τον τελευταίο ρόλο αναλαμβάνει η 49χρονη Λουπερίνι με την ομάδα Corratec. Μία ομάδα η οποία χρειαζόταν μία φωνή παγκόσμιας κλάσης και ο ιδιοκτήτης της εμπιστεύτηκε την Λουπερίνι.
«Νιώθω περήφανη γι’ αυτή την ευκαιρία. Το να είμαι η πρώτη Ιταλίδα αθλητική διευθύντρια, είναι κάτι για το οποίο μπορώ να περηφανεύομαι» είπε μόλις ανέλαβε τον ρόλο αυτό και όχι άδικα.

Σπάνια στην ποδηλασία δρόμου, ένα σπορ που παίρνει προβολή σε συντριπτικό ποσοστό από τους ανδρικούς αγώνες (οι γυναικείοι ακόμη δεν παίρνουν την προβολή που τους αρμόζει) μία γυναίκα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Λουπερίνι

«Ηξερα ότι υπάρχουν γυναίκες στο εξωτερικό με τέτοιο ρόλο. Είναι θετικό το ότι γυναικείες φιγούρες μπαίνουν σε αυτό το περιβάλλον. Ακόμη και στις γυναικείες ομάδες, οι επικεφαλής είναι κυρίως άνδρες. Δεν με φοβίζει ο ρόλος μου. Με ενθουσιάζει και με κάνει περήφανη. Και είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσει όλη η ομάδα να ανταπεξέλθω» πρόσθεσε η Λουπερίνι.

«Οι γυναίκες προσφέρουμε μία άλλη ματιά στο άθλημα. Όχι απαραίτητα καλύτερη ή χειρότερη, απλά διαφορετική. Εχουμε μία νεανική ομάδα και μπορώ να μεταφέρω την εμπειρία μου και τις τεχνικές μου γνώσεις» σημείωσε η Ιταλίδα πρώην πρωταθλήτρια και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς η ιστορία δείχνει ότι οι γυναίκες πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους άνδρες. Ειδικά σε σημαντικούς ρόλους. Πατώντας στην εμπειρία μου, θέλω να δώσω ένα παράδειγμα σε πολλές γυναίκες».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]