Ramla Ali
25/08/2022
ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Ράμλα Αλί: Η πρόσφυγας από τη Σομαλία που γράφει ιστορία ως μποξέρ, μοντέλο κι ακτιβίστρια

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η πυγμαχία ήταν «απαγορευμένος καρπός» για ένα κορίτσι από τη Σομαλία, τα όνειρα στο ρινγκ, άπιαστα. Όχι όμως για την Ράμλα Αλί...

Η ρεβάνς Ολεξάντρ Ούσουκ εναντίον Άντονι Τζόσουα στις 20 Αυγούστου, που τιτλοφορήθηκε ως «The Rage on the Red Sea», περιελάμβανε έναν αγώνα στο undercard πρωτοποριακό, λόγω των συμμετεχόντων και της τοποθεσίας της εκδήλωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο γυναίκες αγωνίστηκαν σε αγώνα πυγμαχίας στη Σαουδική Αραβία, στη Τζέντα. Ο λόγος για τις Ράμλα Αλί και Κρίσταλ Γκαρσία Νόβα.

Δυστυχώς για τους παρευρισκόμενους δεν κράτησε πολύ όμως. Η Σομαλή πυγμάχος με έδρα τη Βρετανία χρειάστηκε μόνο ένα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα για να βγάλει νοκ άουτ την αντίπαλό της από τη Δομινικανή Δημοκρατία. «Ας ελπίσουμε ότι είναι η πρώτη από τις πολλές μεγάλες, γυναικείες μάχες στο Βασίλειο και την περιοχή», έγραψε η Αλί στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, τρεις 24ωρα αργότερα. Για εκείνη η εντυπωσιακή της νίκη -έβδομη επαγγελματική- μέσα στο ρινγκ, είχε μικρότερη αξία από το γεγονός αυτό καθαυτό.

«Είπα χαριτολογώντας σε μια φίλη μου πριν από πολλά χρόνια ότι θέλω το πρόσωπό μου να είναι παντού», λέει σε συνέντευξή της στο BBC. «Να έχω κάνει τόσα πολλά, όχι μόνο μέσα στο ρινγκ αλλά και έξω από το ρινγκ, που οι άνθρωποι λένε "Θεέ μου, όχι πάλι αυτή"». Αυτό το όνειρο θα ήταν απαγορευμένο στην εμπόλεμη Σομαλία όπου γεννήθηκε. Ήταν απαγορευμένο ως μικρό κορίτσι πρόσφυγας στο Λονδίνο. Ήταν απαγορευμένο για τη μητέρα της για καιρό και αναγκαζόταν να της λέει ψέματα. Αυτό το όνειρο όμως, είναι πια η ονειρική της πραγματικότητα.

Μια ιστορία από εκείνες που φτάνουν ως τις μεγάλες οθόνες

Πριν από περίπου ένα μήνα, οι ρυθμικές φωνές «Αλί, Αλί, Αλί» από ένα ενθουσιώδες πλήθος, γέμισαν την O2 Arena καθώς η Σομαλή πυγμάχος συνέχιζε την αήττητη επαγγελματικής της καριέρα. Η 32χρονη εξακολουθεί να είναι αρχάρια, αλλά οι ακόλουθοί της είναι η τρανή απόδειξη των επιτευγμάτων της, τόσο εντός όσο και εκτός του αθλήματος.

Η Αλί γεννήθηκε στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δεν ξέρει ακριβώς πόσο χρονών είναι. Το ταξίδι της γράφει προσφυγιά. Ήταν ένα παιδί που έφυγε από τη Σομαλία εν μέσω εμφυλίου, πλέον όμως είναι η πρώτη μουσουλμάνα μαχήτρια που κέρδισε έναν αγγλικό τίτλο ως ερασιτέχνης. Είναι Ολυμπιονίκης, ακτιβίστρια, συγγραφέας και μοντέλο που επιλέχθηκε από τη Μέγκαν Μαρκλ για να είναι στο εξώφυλλο της Vogue.

Ένας από τους αδελφούς της σκοτώθηκε ενώ έπαιζε στη γειτονιά από χειροβομβίδα που εξερράγη δίπλα του. Ήταν 12 ετών. Κι η Σομαλία βρισκόταν εν μέσω εμφυλίου πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η οικογένεια της Αλί κατάφερε να δραπετεύσει από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Μετά από ένα ταξίδι εννέα ημερών με πλοίο στην Κένυα, στο οποίο μερικοί από τους επιβαίνοντες πέθαναν από την πείνα, βρήκαν τελικά καταφύγιο στο Λονδίνο. Ήταν Νοέμβριος και η Αλί θυμάται ότι η πρώτη σκέψη που έκανε ήταν: «Τι είναι αυτό; Πού είναι ο ήλιος;».

Στις αρχές της εφηβείας της, δεχόταν bullying στο σχολείο καθημερινά, επειδή ήταν υπέρβαρη, έτσι πήγε στο τοπικό γυμναστήριο και δοκίμασε ένα μάθημα πυγμαχίας, αλλά δεν το είπε στην οικογένειά της καθώς νόμιζε ότι θα αποδοκίμαζαν την επιλογή της. Ήταν κορίτσι. Είναι μουσουλμάνα. Εκείνη όμως συνέχιζε, κι άρχισε να βυθίζεται στο άθλημα, μαθαίνοντας μέσω βίντεο στο διαδίκτυο την τεχνική. Ένιωθε αποδεκτή. Για εκείνη η πυγμαχία έγινε διασκέδαση, γυμναστική, αυτοπεποίθηση, «ανήκειν».

Ramla AliΣτα 18 -κι ενώ σπούδαζε νομικά- έδωσε τον πρώτο της αγώνα, γύρω στο 2010. Η οικογένειά της εξακολουθούσε βέβαια να το αγνοεί. Σύντομα, εκπροσωπούσε τη νέα της χώρα. Εν αγνοία της μητέρας της, κέρδιζε ερασιτεχνικούς αγγλικούς και βρετανικούς τίτλους. Το 2016, έγινε η πρώτη μουσουλμάνα που κέρδισε ένα ελίτ εθνικό πρωτάθλημα στη Μεγάλη Βρετανία. Η μητέρα της δεν άργησε να το μάθει και να της ζήτησε να σταματήσει. Όμως με τον καιρό, η Άλι άρχισε να την κερδίζει... «Μου τηλεφώνησε για να μου ευχηθεί καλή επιτυχία στο τουρνουά που θα πήγαινα στη Δανία. Ήταν ειλικρινά το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο, γνωρίζοντας ότι κάποιος που αγαπώ τόσο πολύ ενδιαφέρθηκε για κάτι που αγαπώ τόσο πολύ. Είναι τόσο υποστηρικτική τώρα. Δεν με έχει παρακολουθήσει ζωντανά να διαγωνίζομαι - θα περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα για να το παρακολουθήσει στο YouTube».

Το 2021, η Αλί αποφάσισε να εκπροσωπήσει τη χώρα γέννησής της. Ήταν σημαιοφόρος της Σομαλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η πρώτη πυγμάχος που εκπροσώπησε το έθνος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ήταν μια από τις πιο περήφανες στιγμές της ζωής μου», λέει. «Κανείς δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει αυτό γιατί είμαι το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού που μπορεί να αυτοαποκαλείται Ολυμπιονίκης».

Η Αλί έχει γράψει βιβλίο αυτοβοήθειας στο οποίο διηγείται την ιστορία της, «Not without fight». Ο τίτλος του. Παράλληλα, η βραβευμένη με Bafta παραγωγός Lee Magiday πρόκειται να κάνει μια ταινία για τη ζωή της. Παράλληλα η καριέρα της στο μόντελινγκ έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη αφού εκπροσωπεί επώνυμες ετικέτες μόδας. Κάθε Τρίτη, εξακολουθεί να ταξιδεύει στο Vauxhall, στο νότιο Λονδίνο, για να διδάξει μια ομάδα μουσουλμάνων γυναικών αυτοάμυνα. Οι γυναίκες είναι μεταξύ 20 και 40 ετών. Θεωρεί αυτά τα μαθήματα αντιπροσωπευτικά της αποστολής της.

Ο Μουρ σύζυγος και προπονητής της πιστεύει ότι η Αλί θεωρεί το άθλημα απόδραση. «Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της είναι η ικανότητά της να σκέφτεται στο ρινγκ», λέει. «Μπορεί να σκέφτεται κάτω από τεράστια άγχος και πίεση. Αυτό πιθανότατα προέρχεται από το παρελθόν της, που έβλεπε τόσα πολλά τραύματα και ήταν σε θέση να διαχειριστεί μια ακραία κατάσταση υπό ψυχική πίεση».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]