«Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψω σε κανένα από τα παιδιά της οικογένειάς μου να περάσει ό,τι πέρασα εγώ», λέει στον «Guardian» η Κλαρίσα Σιλντς λίγο πριν τον αγώνα που την έχρισε GOAT. Μια ερασιτεχνική ήττα που μετρά πια μια δεκαετία, αντικρουόμενες ιστορίες σε sparring, κουβάδες με αίμα, αναβολές αγώνων και η φρίκη που γνώρισε από μικρή ήταν τα γεγονότα που την καθόρισαν. Ο δρόμος της ήταν δύσκολος, μακρύς και περιπετειώδης αλλά η Αμερικανίδα μποξέρ δεν σταμάτησε μέχρι να πετύχει την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση. Μέχρι δηλαδή τον αγώνα εναντίον της Σαβάνα Μάρσαλ στα μεσαία βάρη. Όλα όμως άξιζαν τον κόπο και την αναμονή.
Στις 15 Οκτωβρίου του 2022, στην O2 Arena του Λονδίνου, ένα sold-out κοινό παρακολούθησε μια εξαιρετική μάχη και η νικήτρια σφράγισε το μεγαλείο της. Η Σιλντς επικράτησε σε έναν αγώνα 10 γύρων επί της μοναδικής γυναίκας που έχει σημειώσει μια νίκη εναντίον της στο παρελθόν (στα σημεία, στο παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του 2012 στην Κίνα).
Καμία τους δεν ξέχασε εκείνη την αψιμαχία. Για την Κλαρίσα ήταν η πιο οδυνηρή στιγμή στην καριέρα της. Λίγους μήνες αργότερα όμως, κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αφού η Μάρσαλ παρότι παγκόσμια πρωταθλήτρια έχασε τον πρώτο της αγώνα και έφυγε από τους Αγώνες σχεδόν απελπισμένη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Σιλντς φόρεσε δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Η συνάντησή τους ως επαγγελματίες μποξέρ όμως, έδωσε στην Σιλντς την ευκαιρία για εκδίκηση. Μια εκδίκηση που ήταν γλυκιά για τη γεννημένη στο Φλιντ του Μίσιγκαν πυγμάχο, που μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και γνώρισε από ηλικία πέντε ετών τη φρίκη. Τον βιασμό. «Ξέρω πώς ήταν. Ξέρω πώς μπορεί να σε κάνει πολύ, πολύ θυμωμένο. Δεν θέλω αυτά τα παιδιά να έχουν τον θυμό που είχα εγώ, γιατί ήμουν πολύ, πολύ θυμωμένη μεγαλώνοντας. Αν δεν είχα βρει την πυγμαχία, ποιος ξέρει πού θα βρισκόμουν, με τον θυμό που είχα μέσα μου», λέει στον «Guardian» όσο θυμάται αυτά που υπέστη.
Σιλντς και Μάρσαλ πριν φορέσουν τα γάντια τους στην επιβλητική αρίνα του Λονδίνου, ήταν αμφότερες αήττητες ως επαγγελματίες και η κόντρα μεταξύ τους, σημείο αναφοράς για όλους όσοι ασχολούνται με το μποξ. Η Μάρσαλ ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια μεσαίων βαρών της WBO. Η Σιλντς κατείχε τις ζώνες IBF, WBA και WBC και το μέγεθος της αναμέτρησης έπαιρνε άλλες διαστάσεις από την καυτή τους αντιπαλότητα εκτός ρινγκ.
Με το καμπανάκι οι δύο γυναίκες σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά, δείχνοντας απεριόριστο σεβασμό η μία στην άλλη εντός ρινγκ, αλλά η νικήτρια δεν μπορούσε πια να αμφισβητηθεί. Η Σιλντς πρόσθεσε τον τίτλο WBO της Μάρσαλ στα πρωταθλήματα IBF, WBA, WBC και Ring Magazine.
«Δουλεύω σκληρά εδώ και πολύ καιρό και κανείς δεν μου έχει δώσει τα εύσημα», παραπονέθηκε δακρυσμένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της μετά τον αγώνα στο Sky Sports στη Μ. Βρετανία. «Αλλά μετά από μια τέτοια εμφάνιση απέναντι σε μια σκληρή αντίπαλο... Δεν μπορούσα να δω ούτε από το δεξί μου μάτι από τον έκτο έως τον δέκατο γύρο, γιατί χτυπάει πολύ δυνατά. Αλλά έκανα αυτό που κάνω στην προπόνηση και έκανα τη δουλειά μου. Δεν είναι μόνο μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη γυναικεία πυγμαχία. Η γυναικεία πυγμαχία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, και τόσοι πολλοί σπουδαίοι ήρθαν πριν από εμάς, αλλά εδώ είμαστε, στο Λονδίνο, μπροστά σε 20.000 ανθρώπους»!, πρόσθεσε.
«Η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή γιατί είναι αμίλητη και προχωράει»*
Ήταν ένα παιδί. Ένα μικρό κορίτσι που το βίαζαν και ο μηχανισμός άμυνας, την έκανε να αποσυρθεί σε μια τραυματική σιωπή. Η Κλαρίσα Σιλντς όμως τώρα μιλάει με ρευστότητα και φωτιά, θυμάται την τελευταία φορά που είδε τον άνδρα που την είχε βιάσει πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ετών. Η νεαρή πυγμάχος ήταν 16 ετών και τα χρόνια που είχαν περάσει δεν είχαν αμβλύνει τον πόνο της. «Τον ξαναείδα για μια σύντομη στιγμή. Είχε έναν σκύλο μαζί του, αλλά αν ήταν μόνος του θα τον είχα σπάσει στο ξύλο», εξιστορείται στον «Guardian».
Δεν γνωρίζει αν αυτός ο άνδρας ζει ακόμα στο Φλιντ. Δεν έχει ιδέα. Ξέρει μόνο ότι δεν τη νίκησε. Δεν την έσπασε. «Να ξέρει ότι προσπάθησε να σπάσει ένα κοριτσάκι και δεν μπόρεσε. Προσπάθησες να με σπάσεις και να με διαλύσεις ψυχικά και έχασες». Και κάτι ακόμα. Δεν κατάφερε να την σημαδέψει για πάντα, να την οδηγήσει να χαλάσει την ψυχή της. Παρέμεινε ένας σπουδαίος άνθρωπος που θέλει να αφήσει πίσω της όσα έγιναν στο παρελθόν και να συγχωρεί.
Τότε είχε πρόβλημα ομιλίας. Τραύλιζε πολύ και δεν μπορούσε να προφέρει τις λέξεις. Οι άνθρωποι θύμωναν επειδή άρχισε να μιλάει μόλις στα πέντε της χρόνια και δεν μιλούσε καθαρά μέχρι τα εννιά. «Μου φώναζαν συνεχώς: "Τι θέλεις; Μίλα! Ήταν μοναχικά, αλλά η γιαγιά μου μου έδινε τόση προσοχή όταν μετακόμισα μαζί της και μου έλεγε: "Κοκό, όταν θέλεις κάτι, απλά ζήτα το. Μην αναστατώνεσαι και μην κλαις. Προσπάθησε να βγάλεις το μήνυμα προς τα έξω. Σκέψου μία λέξη κάθε φορά. Δεν πειράζει."»
Η Σιλντς είχε βρει τρόπο να πει στη θεία της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Η θεία της της έδωσε μια κούκλα και η Σιλντς «Απλώς της έδειξα, χρησιμοποιώντας την κούκλα, όλα όσα μου είχε κάνει και όσα έκανε. Ενεπλάκη, με βοήθησε». Εκτός από τη γιαγιά της και τη θεία της, η Κλαρίσα είχε από μικρή στενούς δεσμούς με την αδερφή της. Τη βοηθούσε πάντοτε και πλέον έχει αναλάβει την φροντίδα των παιδιών της.
«Η αδελφή μου περνάει δύσκολες στιγμές και έχω την επιμέλεια των παιδιών της. Ζουν μαζί μου. Είναι τα μωρά μου, η δίχρονη ανιψιά μου, ο πεντάχρονος ανιψιός μου και ο οκτάχρονος ανιψιός μου. Μπορώ να τα φροντίζω γιατί έχω μαζέψει πολλά χρήματα ... Μου πήρα ένα σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες, τρία μπάνια. Έχω κάνει πολύ έξυπνη διαχείριση των χρημάτων μου, οπότε θα φροντίσω να μην περάσει κανείς στην οικογένειά μου ό,τι πέρασα εγώ», έχει διηγηθεί.
Αυτοαποκαλείται GWOAT επειδή είναι πεπεισμένη ότι ως πυγμάχος είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. «Πρέπει να είσαι σπουδαία για να επιβιώσεις από όλα όσα έκανα», λέει και ακόμα και οι μπλε πλεξούδες στα μαλλιά της, είναι στοιχείο της μοναδικότητάς της. Τις φορά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μολυσμένο νερό στο Φλιντ.
Αποχαιρέτησε το 2022 ως η καλύτερη πυγμάχος της χρονιάς για την Ένωση Συντακτών Πυγμαχίας της Αμερικής (BWAA), το ESPN , το Women's Fight News, το Sporting News. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της για τη χρονιά που πέρασε και τη νέα που ακολουθεί έγραψε: «Το 2022 ήταν μια καταπληκτική χρονιά! Με πιάνω να αναρωτιέμαι, πώς μπορείς να το κάνεις το 2022! Κατέκτησα τα βουνά, έκανα εκατομμύρια νέους θαυμαστές και εκατομμύρια δολάρια, κράτησα την υπόσχεσή μου στον εαυτό μου και στη μαμά μου. Εκπροσώπησα τη γιαγιά μου! Βελτίωσα τις δεξιότητές μου και πραγματικά… GWOAT. Καθώς λέω αντίο στο 2022, είμαι ενθουσιασμένη να δω αν μπορώ να κάνω το 2023 να μοιάζει»...
*Στίχος από το ποιήμα «Τελευταίος Σταθμός» του Γιώργου Σεφέρη