Εμμανουέλα Κατζουράκη: Η παρανόηση για τη σεξουαλική κακοποίηση και το περιστατικό παρενόχλησης

Εμμανουέλα Κατζουράκη: Η παρανόηση για τη σεξουαλική κακοποίηση και το περιστατικό παρενόχλησης

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη μίλησε για ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης και έπειτα διευκρίνισε στο GWomen πως δεν αναφέρθηκε ποτέ σε σεξουαλική κακοποίηση αλλά ούτε σε βιασμό, όπως αναπαράχθηκε αργότερα.

Για ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης μίλησε η 5η Ολυμπιονίκης του Παρισιού στη σκοποβολή, Εμμανουέλα Κατζουράκη, όταν φιλοξενήθηκε στην εκπομπή SpostPodcast.

Η δημοσιογράφος ρώτησε την Κατζουράκη αν έχουν υπάρξει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και αν ναι σε ποια ηλικία αλλά και ποιοι μεσολάβησαν για να λυθούν τέτοια συμβάντα. Η πρωταθλήτρια της σκοποβολής, απάντησε:

«Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχω μιλήσει γι’ αυτό σε πολύ κοντινούς μου που μπόρεσαν να είτε να στηρίξουν εμένα είτε να μιλήσουν στο άλλο άτομο. Στα άλλα άτομα, βασικά, γιατί δεν είναι ένας. Πρώτη φορά, δεν θυμάμαι, στον χώρο της σκοποβολής. Τα απλά, τα καθημερινά πράγματα, δεν τα αναφέρω καν. Είναι τόσο συχνά, τόσο τραγικά, δεν αναφέρω καν την υπομονή που κάνουμε οι αθλήτριες γενικά. Είναι ένα πανηγύρι ο πρωταθλητισμός και με το θέμα της σεξουαλικότητας και το ότι είσαι αθλήτρια και πρέπει να είσαι θηλυκή και να έχεις κάποια θηλυπρεπή χαρακτηριστικά, ειδικά που εγώ έχω να κάνω με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Τη φορά που έπαθα σοκ, γιατί έγινε και αρκετά δημόσια και δεν το περίμενα ποτέ, ήταν ένας άνδρας πολλά χρόνια μεγαλύτερός μου -άνετα ήταν πατέρας μου-. Κάτι τον ρώτησα, επειδή κάθισα κάπου που ήταν βρώμικα, ρώτησα αν η πλάτη μου έχει λερωθεί και μου απάντησε «Ναι, ναι, ναι δεν θέλω να σε ακουμπήσω γι’ αυτά. Όχι τίποτα άλλο, γιατί έχεις ωραίο κ*λο και ωραίο σώμα και δεν μπορώ…». Και εγώ έχω πάθει σοκ. Λέω τι μου λέει τώρα; Είναι εντάξει αυτό να μου το πεις; Γιατί είναι εντάξει αυτό να μου το πεις; Και είχα μείνει. Και μου λέει μα μη μένεις έτσι τώρα, δεν είναι ότι δεν το ξέρεις. Αυτό έγινε στην ηλικία των 16, ήμουν πολύ μικρή και είχα πάθει μεγάλο σοκ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μου είχε πει κάτι αμφιλεγόμενο και παρεξηγήσιμο αυτό το άτομα αλλά ήταν η πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο. Ήταν άσχημο όλο αυτό», λέει η Κατζουράκη και η δημοσιογράφος ακούγεται να τη ρωτά αν ήταν αθλητής, με την αθλήτρια να απαντά: «Δεν ήταν αθλητής, ήταν παράγοντας που είχα καθημερινή επαφή μαζί του. Ήταν τραγικό». Η ίδια συνέχισε μιλώντας για τα καθημερινά προβλήματα μιας γυναίκας αθλήτριας και έπειτα απάντησε σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν είχε μιλήσει σε κάποιον για το περιστατικό με το σεξιστικό σχόλιο: «Δεν το είπα γιατί ήξερα πως η απάντηση θα ήταν είτε να ξεκόψω από τον χώρο είτε το κλασικό, πολύ ωραίο, ότι είναι επιλογή μου να είμαι εκεί. Που το έχω ακούσει για πολλά πράγματα και δεν θ’ αντέξω να το ακούσω και γι’ αυτό. Τότε ήμουν και μικρή, δεν ήξερα τι να απαντήσω, εγώ κόλλησα εκείνη την ώρα. [...] Δεν ήταν η πρώτη φορά, απλά τότε έπαθα σοκ. Είναι μικρός ο κύκλος και του αθλητισμού και της σκοποβολής, όλοι γνωρίζονται με όλους. Σίγουρα θα έμπλεκα αν το έλεγε, θα έφταιγα σίγουρα. Στην καλύτερη αν δεν μου έβρισκαν κάποιο ψεγάδι, θα μου έλεγαν πως θίγω έναν άνθρωπο που έχει οικογένεια, έχει καριέρα, έχει κάνει πράγματα». Το podcast συνεχίστηκε με συζήτηση γύρω από ζητήματα σεξισμού, με παραδείγματα από την καθημερινότητα που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες εντός κι εκτός αθλητισμού.

Η πρωταθλήτρια του σκητ, έπειτα, μίλησε στο GWomen επιθυμώντας να εξηγήσει πως δεν έχει πέσει ποτέ θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή θύμα βιασμού, θέλοντας να διαλευκάνει την παρανόηση που δημιουργήθηκε γύρω από τα λόγια της: «Δεν έχω πέσει ποτέ θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης. Λυπάμαι αν υπήρξε τέτοια παρανόηση. Ήθελα όμως να δείξω πως δεν είναι εντάξει να δεχόμαστε τέτοια περιστατικά».

Νωρίτερα, η ίδια έκανε και μία ανάρτηση στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media αναφερόμενη στους τίτλους που κυκλοφόρησαν στα μέσα:

κατζουρακη

Όλες οι δηλώσεις της Κατζουράκη στο SpostPodcast:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]