H 28χρονη Κενυάτισσα, Ρουθ Τσεπνγκέτιχ, έγραψε ιστορία για τον μαραθώνιο αφού έγινε η μόλις δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του αγωνίσματος που τερματίζει σε χρόνο καλύτερο των 2:15. Ο χρόνος αυτός είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακός.
Μέχρι χθες, μόνο η απίστευτη Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ είχε καταφέρει να ολοκληρώσει μαραθώνιο σε χρόνο καλύτερο των 2 ωρών και 15 λεπτών όταν στη διαδρομή του Σικάγο, το 2019, είχε τερματίσει σε 2:14:04. Τότε ήταν μία ιστορική στιγμή για τον μαραθώνιο. Στην ίδια διαδρομή, χθες, η Ρουθ Τσεπνγκέτιχ έγραφε ξανά ιστορία.
Οι διοργανωτές ήθελαν να καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ και γι' αυτό είχαν διαδώσει πως η παγκόσμια πρωταθλήτρια από την Κένυα είναι έτοιμη για να το κάνει. Όταν η κούρσα ξεκίνησε όλα τα βλέμματα ήταν καρφωμένα πάνω της ενώ οι θεατές πίστευαν πως τα χρονόμετρα έχουν... χαλάσει. Σε πολύ καλές συνθήκες για τρέξιμο, η Ρουθ έτρεξε τα πρώτα 5χλμ σε 15:11 και το πρώτο 10άρι σε 30:40 για να βρεθεί περίπου 1 λεπτό και 55 δευτερόλεπτα μπροστά από τη δεύτερη δρομέα και μόλις δευτερόλεπτα μακριά από τους άνδρες δρομείς. Έτρεχε πολύ γρήγορα, ο ρυθμός της ήταν άπιαστος, ήθελε να βάλει την υπογραφή της σε αυτό το φοβερό παγκόσμιο ρεκόρ. Το πρώτο μισό της διαδρομής (ημιμαραθώνιο) το έκανε σε 65:44 και αν συνέχιζε να τρέχει σε αυτό το τρελό τέμπο δεν θα το έχανε.
Όμως, ο ρυθμός έπεσε λίγο και άρχισε να μένει κάποια δευτερόλεπτα πίσω. Στα 40χλμ ήταν στο 2:07:05 και αν είχε τη δύναμη να πιεστεί θα πετύχαινε το ρεκόρ. Μετά από 40χλμ τρεξίματος σε τέτοιο ρυθμό, όμως, το σώμα δε σε ακούει πάντα. Η Τσεπνγκέτιχ προσπάθησε να ανεβάσει ρυθμό για να τερματίσει τελικά σε 2:14:18. Μόλις 14 δευτερόλεπτα μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ της ήταν 2:17.08.
Ruth Chepngetich wins the women's race with the second fastest time ever, 2:14:18! pic.twitter.com/uUkOBpFBZk
— Chicago Marathon (@ChiMarathon) October 9, 2022
«Ήθελα πολύ να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ όμως δεν πειράζει, είμαι πολύ χαρούμενη για τον σημερινό μου αγώνα. Κέρδισα και υπερασπίστηκα τον τίτλο μου. Έχασα το ρεκόρ για μόλις λίγα δευτερόλεπτα, θέλω να το κάνω όμως. Ήμουν πολύ κοντά. Θα επιστρέψω του χρόνου και θα κάνω θαύματα» δήλωσε η ίδια μετά τη φοβερή της κούρσα.
Η Ρουθ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα, στην περιοχή Ριφ Βάλεϊ, και εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα στις κούρσες δρόμου. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως έχει και εκείνη αυτό το ξεχωριστό «χάρισμα» που έχουν οι δρομείς από την Αφρική και ξεκίνησε τις μεσαίες αποστάσεις. Σιγά σιγά η αντοχή της βελτιωνόταν και έτσι μεταπήδησε στις μεγάλες αποστάσεις για να γίνει επαγγελματίας δρομέας το 2016. Την ίδια χρονιά, κέρδισε για πρώτη φορά μετάλλιο σε ημιμαραθώνιο (Nairobi half marathon) με 1:14.13. την επόμενη χρονιά βελτίωσε το ρεκόρ της στην απόσταση, τρέχοντας 1:06.19 (Instabul half marathon) ενώ τότε έκανε και το ντεμπούτο της στον μαραθώνιο (ξανά στην Κωνσταντινούπολη) τερματίζοντας σε 2:22:36.
Το 2018 επικεντρώθηκε περισσότερο στον μαραθώνιο ενώ το 2019 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κατέκτησε τον τίτλο με 2:32:43. Συνέχισε να κερδίζει σε major μαραθωνίους ενώ το 2021 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του ημιμαραθωνίου, με επίδοση 1:04:02. Όλα αυτά μέχρι να φτάασουμε στο χθες και το 2:14.18.
Οπότε, κρατάμε την υπόσχεσή της για τα... θαύματα που θέλει να κάνει και αναμένουμε την επόμενη ημέρα στον μαραθώνιο γυναικών αφού τα όρια που κάποτε φάνταζαν αδιανόητα έχουν ήδη σπάσει.