Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού: 14 χρόνια τώρα το επί κοντώ γυναικών έχει άρωμα Ελλάδας
27/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού: 14 χρόνια τώρα το επί κοντώ γυναικών έχει άρωμα Ελλάδας

Πηνελόπη Γκιώνη

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη το 37ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και η Ελλάδα θα έχει για μία ακόμη φορά εκπροσώπηση στο επί κοντώ γυναικών και μάλιστα διπλή.

«Τι πιο σύνηθες;» θα έλεγε κανείς. Η Ελλάδα, για περισσότερο από μία δεκαετία, εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο στις διεθνείς διοργανώσεις στίβου από κορυφαίες άλτριες του επί κοντώ οι οποίες μάλιστα πολλές φορές μας έχουν χαρίσει και μεγάλες συγκινήσεις. Ο λόγος, φυσικά, για τις Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου που ετοιμάζονται για ακόμη μία διεθνή διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη (2-5/3).

Από το 2009 και τη διοργάνωση του Τορίνο, στην Ιταλία, όπου είχε αγωνιστεί η Νικόλ Κυριακοπούλου για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό κλειστού, η χώρα μας δεν έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση στο γυναικείο επί κοντώ και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε διπλή εκπροσώπηση. Μάλιστα, το 2019 στη Γλασκώβη η Ελλάδα είχε τρεις επικοντίστριες: Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Κλαούντια Πόλακ. Το ίδιο συνέβη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020!

Το 2013 έκανε το ντεμπούτο της στα Ευρωπαϊκά κλειστού και η Κατερίνα Στεφανίδη και από την επόμενη διοργάνωση, αυτή του 2015 στην Πράγα, είχαμε και διακρίσεις. Η χρυσή Ολυμπιονίκης είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με 4.75μ ενώ η ίδια το 2017, στο Βελιγράδι, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το 2019, στη Γλασκώβη, η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έβαλε ξανά την ελληνική σημαία στη χρυσή τριάδα. Στην πιο πρόσφατη διοργάνωση, αυτή του 2021 στο Τόρουν, η Κυριακοπούλου δεν αγωνίστηκε καθώς εκείνη τη σεζόν είχε δώσει μόνο έναν αγώνα στον κλειστό και δεν συνέχισε ενώ η Στεφανίδη δεν είχε κατέβει καθόλου στον κλειστό. Όμως, η Ελένη Κλαούντια Πόλακ κατέβηκε στο Ευρωπαϊκό του Τόρουν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, επεκτείνοντας το σερί συμμετοχών της χώρας στο γυναικείο επί κοντώ.

Πέρα από τα Ευρωπαϊκά κλειστού, το ελληνικό επί κοντώ γυναικών δίνει το παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια και μόλις πέρυσι, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, είδαμε διοργάνωση χωρίς Ελληνίδα άλτρια του επί κοντώ. Στο Παγκόσμιο κλειστού του 2022, που διεξήχθη στο Βελιγράδι, ούτε η Κατερίνα Στεφανίδη ούτε η Νικόλ Κυριακοπούλου αλλά ούτε η Ελένη Κλαούντια Πόλακ συμμετείχαν στη διοργάνωση με αποτέλεσμα να δούμε τελικό χωρίς Ελληνίδα για πρώτη φορά μετά από το 2012 και το Παγκόσμιο κλειστού της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα σε όλες τις διοργανώσεις, από το 2012 μέχρι και το 2021, το επί κοντώ γυναικών έχει φέρει στην Ελλάδα συνολικά 14 μετάλλια.

Φέτος, όμως, επιστρέφουμε στην… κανονικότητα.

kyriakopoulou stefanidi berlin 2018

Η συνέχεια θα γραφτεί στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, όταν στις 3 Μαρτίου το πρωί οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα ριχθούν στη μάχη του προκριματικού. Εφ’όσον όλα πάνε καλά, οι δυο τους θα συναντηθούν σε έναν ακόμη τελικό το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Μαρτίου, με μνήμες από την πιο μοναδική, κοινή στιγμή τους να μας έρχονται ξανά στο μυαλό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως Στεφανίδη και Κυριακοπούλου έχουν αγωνιστεί πολλές φορές μαζί με την καλύτερη, κοινή στιγμή τους να έχει γραφτεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του 2018, στο Βερολίνο, όταν έκαναν το 1-2 και ανέβηκαν μαζί στο βάθρο των νικητριών χαρίζοντάς μας μία μοναδική στιγμή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]