Η μετάβαση από τα 10.000μ στον μαραθώνιο δεν μπορεί να είναι για κανέναν εύκολη και ούτε να αποτελεί μία εύκολη απόφαση. Αρκετοί έχουν πει πως η Σίφαν Χασάν είναι απρόβλεπτη και πως από εκείνη θα έπρεπε να τα περιμένουμε όλα και τελικά είχαν δίκιο. «Πολλοί άνθρωποι λένε πως είμαι τρελή», είχε πει μετά την τεράστια πρόκληση να τρέξει σε τρία αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και μάλιστα να πάρει μετάλλιο και στα τρία (τα δύο χρυσά). «Πιστέψτε με, νομίζω κι εγώ πως είμαι τρελή», συμπλήρωσε.
Για τη Χασάν, αυτή η μετάβαση σε μία απόσταση τετραπλάσια αυτής που ειδικεύεται, δεν είναι δυσκολότερη από την πρώτη «μετάβαση» της ζωής της. Όταν, το 2008, έφυγε από την Αιθιοπία και πήγε σαν πρόσφυγας στην Ολλανδία, έμεινε για οκτώ μήνες σε ένα κέντρο για ανήλικους στο Ζουιντλάρεν και έκλαιγε κάθε μέρα. Αυτή ήταν η δυσκολότερη πρόκληση της ζωής της. Και αφού ξεπέρασε αυτό, πως να την τρομάξοιυν τα 42 χιλιόμετρα;
Το τρέξιμο είχε μπει στη ζωή της από όταν ζούσε στην Αιθιοπία, όπου βέβαια το είχε σαν χόμπι, ενώ ερχόμενη στην Ολλανδία ξεκίνησε και τις προπονήσεις. Το 2011 είχε ζητήσει από τον προπονητή της, Τον βαν Χόεζελ, ότι ήθελε να τρέξει ημιμαραθώνιο παρ’ ότι δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στην απόσταση. «Της είπα ΟΚ αλλά να μην ξεκινήσει πολύ τρελά, γιατί μπορεί να τραυματιστεί. Λοιπόν… Κέρδισε τον αγώνα», είχε πει ο προπονητής της παλιότερα. Τώρα, η Χασάν θα κάνει κάτι παρόμοιο αφού δεν έχει ξανατρέξει μαραθώνιο αλλά η προσέγγισή της σίγουρα θα είναι πιο ασφαλής.
H πρωταθλήτρια των επτά ηπειρωτικών και των δύο παγκόσμιων ρεκόρ, έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο κερδίζοντας τρία Ολυμπιακά μετάλλια σε τρία ατομικά αγωνίσματα! Αυτό που όλοι τότε χαρακτήριζαν «αδύνατο», ακριβώς όπως είχε συμβεί στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952 με τον Ζάτοπεκ που είχε κερδίσει χρυσό στα 5χλμ, 10χλμ και τον μαραθώνιο, αποδείχθηκε τελικά πως ήταν δυνατό. «Λέω στους ανθρώπους πως όταν η ζωή είναι σκληρή θα δεις τον εαυτό σου όπως δεν έχεις φανταστεί ποτέ. Ποτέ μην τα παρατάς», έλεγε μετά την ιστορική της επιτυχία στο Τόκιο.
«Θέλω απλά να δω πως θα τα πάω σε έναν μαραθώνιο», είπε απλά η Χασάν για την απόφασή της να τρέξει στο Λονδίνο. Η ίδια, βέβαια, διαβεβαίωσε πως θα επιστρέψει στον στίβο και τις μεσαίες αποστάσεις για το Παρίσι 2024.