Η εμφάνιση της Σίφαν Χασάν στον μαραθώνιο του Λονδίνου μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Όχι γιατί δεν περιμέναμε από αυτή την εξαιρετική αθλήτρια να κάνει μία πολύ καλή επίδοση αλλά γιατί ο τρόπος που την έκανε σε συνδυασμό με τα προηγούμενα επιτεύγματά της, μας έκαναν να αντιληφθούμε πως πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση.
Η Χασάν γύρω στο 19ο χιλιόμετρο της διαδρομής σταμάτησε δύο φορές για να κάνει σύντομες διατάσεις, καθώς φαινόταν πως αντιμετωπίζει μία ενόχληση στον μηρό, έμεινε πίσω και φαινόταν σε όλους πως μπορεί να αφήσει τον αγώνα. Αλλά, όπως οριακά μας έχει συνηθίσει να κάνει, η Χασάν ανέκαμψε, έφτασε το πρώτο γκρουπ αθλητριών, τις πέρασε και κέρδισε με 2:18.33 στην πρώτη της εμφάνιση σε μαραθώνιο. Και μάλιστα με επίδοση που τι βάζει ανάμεσα στις καλύτερες του αγωνίσματος αφού το 2:18 είναι μία ελίτ επίδοση, καλύτερη από το όριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 (2:26.50).
«Έμαθα να έχω υπομονή και να τρέχω τοιν δικό μου αγώνα. Απλά προχώρα όσο πιο πολύ μπορείς και ίσως να εκπλήξεις τον εαυτό σου» δήλωσε η Χασάν στο Athletics Weekly μετά τον αγώνα και συνέχισε: «Μου είχαν πει πως μετά το 35ο χιλίομετρο θα ξεκινήσω να πονάω αλλά εγώ άρχισα να νιώθω καλύτερα τότε. Όταν είδα τη γραμμή του τερματισμού αναρωτιόμουν αν είναι όντως αυτός ο τερματισμός. Ήταν πραγματικά τέλεια, δεν μπορώ να το πιστέψω».
Sifan Hassan's remarkable marathon win:
— Eurosport (@eurosport) April 23, 2023
Stopped to stretch twice 🙆♀️
Looked like she was out of the race ❌
Managed to catch up with leading pack 💨
Missed her drink station before offering it to rivals 💧
Won on her debut against the most stacked women's field in years 🥇 pic.twitter.com/5AooFtbGDa
Από πριν το Τόκιο 2020 γνωρίζαμε πως πρόκειται για μία αθλήτρια με τεράστιο ταλέντο όμως όταν στους Ολυμπιακούς του 2021 αγωνίστηκε σε τρία αγωνίσματα (1500μ., 5000μ., 10.000μ.) και κέρδισε και στα τρία μετάλλιο (εκ των οποίων τα δύο χρυσά) τότε μας έδειξε την κλάση της. Η πνευματική της δύναμη υπερείχε της σωματικής. Θέλει πολλά κότσια έστω να σκεφτεί κανείς πως θα κατέβει σε τρία αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς και πόσω μάλλον να ανέβει και στο βάθρο τρεις φορές.
Οι διακρίσεις της από τα 1500μ. μέχρι και τα 10.000μ. είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένων χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων, Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών τίτλων. Ακόμη όμως και στα 800μ. η επίδοσή της είναι ελίτ επιπέδου και την κάνει εξαιρετικά ανταγωνιστική ακόμη και σε αυτή την απόσταση. Κατά τα άλλα έχει παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι (4:12.33) και ευρωπαϊκά ρεκόρ σε έξι αγωνίσματα: τα 1500μ (3:51.95), τα 3000μ. (8:18.49), τα 5000μ (14:22.12), τα 10.000μ. (29:06.82) και τον ημιμαραθώνιο (1:05.15). Πλέον το 2:18.33 που έκανε στον μαραθώνιο είναι (ακόμη ένα) εθνικό ρεκόρ Ολλανδίας και η τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ευρώπη.
Με βάση τον πίνακα των πόντων για κάθε επίδοση, καμία επίδοση της Χασάν δεν έχει βαθμολογία χαμηλότερη των 1220 πόντων ενώ το καλύτερο ρεκόρ της (τα 10.000μ) είναι στους περίπου 1299 βαθμούς (!) επίδοση που σε πολλά αγωνίσματα γυναικών αντιστοιχεί σε τεράστιες επιδόσεις όπως το 2.08μ. στο ύψος (2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών) και τα 5.09μ στο επί κοντώ γυναικών, μία επίδοση που ποτέ καμία γυναίκα δεν έχει κάνει.
Βέβαια, είναι απίθανο να τη δούμε στο ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης να τρέχει μαραθώνιο και φαίνεται αρκετά «επικίνδυνο» να τον τρέξει στους Ολυμπιακούς του Παρισιού αλλά με τη Χασάν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουος για το τι θα ακολουθήσει.