H Μπρίτνεϊ Ριζ είναι μία από τις αθλήτριες με τα περισσότερα -ατομικά- μετάλλια στην ιστορία του στίβου αφού μετρά τρία Ολυμπιακά (ένα χρυσό, δύο αργυρά) και οχτώ Παγκόσμια σε ανοιχτό και κλειστό (επτά χρυσά (!), ένα αργυρό). Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πως όλα αυτά τα μετάλλια ήρθαν από ένα και μόνο αγώνισμα, χωρίς σκυταλοδρομίες, χωρίς κούρσες σε διπλά αγωνίσματα. Μόνο στο μήκος, 11 μετάλλια.
Η Αμερικανίδα είναι ένα φαινόμενο του στίβου, με το απίστευτο (και οριακά τρομακτικό) ρεκόρ της στο μήκος με 7.31μ. (ανοιχτό) που την έχει φέρει στο Νο9 όλων των εποχών στο αγώνισμα αφού έχει κάνει την καλύτερη επίδοση μετά το 2004 και το 7.33μ. της Λεμπέντεβα.
Με μία κορδέλα στο κεφάλι ή με γυαλιά ηλίου (ή και τα δύο μαζί), πάντα με την έκφραση της κραυγής την ώρα που εκτελούσε το άλμα και βλέμμα απόλυτης σιγουριάς όταν σηκωνόταν από το σκάμμα, αφού είχε προσγειωθεί γύρω στα 7μ., η θηριώδης μορφή της κυρίως λόγω ύψους αλλά και το φοβερό ποσοστό επιτυχίας της, την έκαναν το απόλυτο beast του μήκους γυναικών.
Χωρίς την προσοχή που της αρμόζει
Πρόσφατα ο θρυλικός Αμερικανός σπρίντερ, Μάικλ Τζόνσον, έγραψε στο Twitter πως η Ριζ είναι υποτιμημένη και με εκείνη την ευκαιρία άνοιξε συζήτηση. Οι χρήστες του Twitter δημιούργησαν το απόλυτο Hall of Fame των αθλητών/-τριών με τα περισσότερα μετάλλια σε ένα μόνο αγώνισμα αναφέροντας -μεταξύ άλλων- την καταπληκτική σφαιροβόλο από τη Νέα Ζηλανδία, Βάλερι Άνταμς, με 14 μετάλλια αλλά και το θρυλικό επικοντιστή, Σεργκέι Μπούμπκα με 11, τον «εξωγήινο» υψίστα Χαβιέρ Σοτομαγιόρ με 12, την κορυφαία επικοντίστρια όλων των εποχών Γελένα Ινσιμπάγιεβα με 12 και την παγκόσμια ρέκορντγουμαν της σφυροβολίας Ανίτα Βλονταρτσιούκ επίσης με 12 μετάλλια. Το όνομα της Ριζ βρίσκεται επάξια ανάμεσα σε αυτούς τους θρύλους.
Definitely underrated! Does anyone have as many INDIVIDUAL medals as @DaLJBeast (11) in ONE SINGLE EVENT? https://t.co/DKCE7GYMgm
— Michael Johnson (@MJGold) March 28, 2023
Λίγο πριν δώσε τον τελευταίο αγώνα της καριέρας της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, την είχαν ρωτήσει ποια πιστεύει πως είναι η κορυφαία άλτρια του μήκους όλων των εποχών. «Εγώ είμαι. Τελεία», απάντησε χωρίς καν να το σκεφτεί και έπειτα πρόσθεσε: «Αν ήμουν στη «μεριά» των σπριντ, θα ήμουν ο Γιουσέιν Μπολτ του μήκους. Αλλά μόνο και μόνο επειδή βρίσκομαι στη μεριά των αγωνισμάτων πεδίου, απλά δεν παίρνουν τα επιτεύγματά μας την προσοχή που τους αξίζει».
Βέβαια, αν το καλοσκεφτεί κανείς άλλοι αθλητές του μήκους όπως ο Μάικ Πάουελ ή η Τζάκι Τζόινερ Κέρσι έχουν λάβει περισσότερη προσοχή από την Ριζ, της οποίας τα ρεκόρ είναι ισάξια αν όχι καλύτερα από τα ρεκόρ των προαναφερθέντων. Η ίδια, όμως, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την προσοχή: «Δεν ήρθα εδώ για την προσοχή. Ήρθα εδώ για να εμπνεύσω και ελπίζω να το έκανα αυτό στη διάρκεια της καριέρας μου».
Η Ριζ άφησε το μπάσκετ για τον στίβο και έκανε μία μεγάλη χάρη στο άθλημα.
Αφού άφησε το μπάσκετ για να ασχοληθεί με τον στίβο και ξεκίνησε τον πρωταθλητισμό, η Ριζ μπήκε στην ομάδα των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Στην πρώτη της εμφάνιση σε Ολυμπιακούς, στα 22 της, κατέλαβε την 4η θέση στο μήκος. Η συνέχειά της στο άθλημα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα είναι επιτυχημένη.
Μόλις ένας χρόνος χρειάστηκε για να καταφέρει να ανέβει στο βάθρο και μάλιστα στο πρώτο σκαλί αφού σε ένα φοβερό Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Βερολίνο το 2009, η Μπρίτνεϊ Ριζ κατέκτησε το πρώτο -από τα πολλά- χρυσό μετάλλιό της στο μήκος. Ακολούθησαν χρυσά στο Παγκόσμιο κλειστού του 2010, το Παγκόσμιο ανοιχτού του 2011, το Παγκόσμιο κλειστού του 2012 και (αποκορύφωμα) το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το 2013 κέρδισε ακόμη ένα χρυσό για να κάνει ένα απίστευτο αήττητο σερί σε έξι μεγάλες διοργανώσεις, από το 2010 μέχρι και το 2013. Είναι απλό, καμία δεν μπορούσε να την κερδίσει. Όπου κι αν αγωνίζονταν, όποια κι αν ήταν η συνθήκη.
Μετά από ακόμη ένα χρυσό στο Παγκόσμιο του 2013, έκανε δύο κακές χρονιές όπως και όλοι δικαιούνται να κάνουν, και επέστρεψε ξανά στα βάθρα. Χρυσό στο Παγκόσμιο κλειστού του 2016, αργυρό στους Ολυμπιακούς του Ρίο, χρυσό στο Παγκόσμιο ανοιχτού του 2017, αργυρό στο Παγκόσμιο κλειστού του 2018 και ολοκλήρωσε την καριέρα της με ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο (αργυρό) στο Τόκιο 2020, το 2021.
Τοπ Top10 των επιδόσεων της είναι εξωπραγματικό αφού η 10η επίδοσή της είναι 7.13μ (!) ενώ έχει κάνει περισσότερες από 61 φορές άλματα άνω των 6.80μ. και 18 φορές (!) συγκεκριμένα άνω των 7μ.. Δεν χρειάζονται άλλα στατιστικά για το μεγαλείο της.
Τα μετάλλια της πραγματικής ζωής: Το φιλανθρωπικό της έργο
Ενώ η Ριζ μπορεί να μην έχει κερδίσει την αναγνώριση που της άξιζε για τα εξαιρετικά αθλητικά της επιτεύγματα, έχει αναγνωριστεί για το έργο που έχει επιτελέσει αθόρυβα εκτός των σταδίων.
Τον Νοέμβριο του 2022, της απονεμήθηκε το βραβείο Emerging Young Philanthropist Award για τις φιλανθρωπικές της προσπάθειες από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.
Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη βοήθεια σε διάφορες οργανώσεις αστέγων και τη δωρεά και παράδοση 100 γαλοπούλων για να βοηθήσει οικογένειες στην πόλη της, το Γκόλφπορτ, να απολαύσουν τις γιορτές. Επίσης, μαζί με τον ατζέντη της, δημιούργησε επίσης την υποτροφία Brittney Reese Allied Sports Scholarship για φοιτητές με αναπηρία που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Φαίνεται ότι αυτή η εξαιρετική αθλήτρια χρησιμοποιεί αναμφίβολα τη θέση της για να συνεχίσει να κάνει καλό μακριά από τον στίβο, με τον ίδιο τρόπο που διέπρεψε ως μία από τις μεγαλύτερες άλτριες σε μήκος μέσα σε αυτόν.