sprinters 100m world record
02/06/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Από την Φλο Τζο μέχρι την Τόμπσον-Χέρα, τη Φρέιζερ Πράις και την Ρίτσαρτνσον: Το ρεκόρ στο 100άρι γυναικών «τρέμει»

Πηνελόπη Γκιώνη

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που η μοναδική Αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ (Φλο Τζο) έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων (10.49). Περίπου 35 χρόνια αργότερα, το ρεκόρ αυτό βρίσκεται υπό αμφισβήτηση με τρεις γυναίκες να το έχουν πλησιάσει όσο καμία άλλη.

Δεν είναι λίγες οι φορές στον στίβο που ο ενθουσιασμός μιας μεγάλης επίδοσης θα μας οδηγήσει στο να σκεφτούμε πως ένα δύσκολο παγκόσμιο ρεκόρ θα «πέσει». Στα 100μ. των γυναικών τρεις αθλήτριες μας έχουν κάνει να σκεφτούμε πως θα κάνουν τη μαγική κούρσα, την αρτιότερη όλων, τη γρηγορότερη που έχουμε δει ποτέ. Η Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμπσον Χέρα, η συμπατριώτισσά της Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και η Αμερικανίδα ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον μας έκαναν να σκεφτούμε πως το όνομα της κορυφαίας όλων των εποχών θα αλλάξει.

Μέσα στο 2021 μόνο είδαμε έξι από τις γρηγορότερες κούρσες που έχουν γίνει ποτέ στο αγώνισμα, με αποκορύφωμα την Ελέιν Τόμπσον Χέρα που τον Αύγουστο του 2021 είχε τρέξει το φοβερό 10.54 που είναι και η επίδοση που έχει φτάσει πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στο παγκόσμιο ρεκόρ. Μόλις λίγες μέρες μετά από αυτή την επίδοση της Τόμπσον Χέρα, η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις έτρεξε ένα φοβερό 10.60 και ανέβηκε στο Νο3 όλων των εποχών.

Η ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον, λόγω του νεαρού της ηλικίας της, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πάνω της όταν είχε τρέξει 10.72 το 2021, λίγο πριν ακολουθήσουν μερικοί «κακοί» μήνες για την ίδια και την καριέρα της. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023 έτρεξε 10.57 με άνεμο +4.1 και παρ’ ότι τα 4 μέτρα άνεμος είναι πολλά, η επίδοση παραμένει εντυπωσιακή.

Τόμπσον Χέρα vs Φρέιζερ Πράις: Μία μάχη χωρίς νικήτρια

Παρ’ ότι η Τόμπσον Χέρα έχει καλύτερο ρεκόρ από την Φρέιζερ Πράις, και την έχει κερδίσει σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και στα 100μ. και στα 200μ., η δεύτερη φαίνεται να είναι μία κατηγορία από μόνη της όταν μιλάμε για συνέπεια στις κορυφαίες επιδόσεις και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν παρατηρήσουμε τα Top10 των επιδόσεών τους. Η Pocket Rocket, όπως αποκαλούν την Φρέιζερ Πράις, έχει το ρεκόρ για τις περισσότερες κούρσες σε χρόνο καλύτερο του 10.70, αφού έχει τρέξει τέτοιους αγώνες εννέα φορές. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι χρόνοι έχουν σημειωθεί από το 2021 και μετά, αποδεικνύοντας ότι η Mommy Rocket, όπως επίσης την αποκαλούν, βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής της στα 36 της χρόνια. Η ίδια, έχει ξεκαθαρίσει με δήλωσή της πως σκοπεύει να καταγράψει μία επίδοση στο 10.5: «Σίγουρα πιστεύω πως μπορώ να τρέξω 10.5. Και μόλις τρέξω 10.5, ξέρω ότι το 10.4 θα είναι εφικτό», έχει πει σε συνέντευξή της στο NBC και αναφέρει το Olympics.com.

Βέβαια, εξίσου αισιόδοξη για το παγκόσμιο ρεκόρ έχει φανεί να είναι και η Τόμπσον Χέρα: «Πιστεύω ότι μόλις θα έχει μία κούρσα με καλό line-up (σ.σ. η λίστα των αθλητριών που θα τρέξουν επίσης την κούρσα) και τον καλό καιρό, θα είναι εφικτό [να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ]». Η Τζαμαϊκανή έχει κάθε λόγο να έχει τόση αυτοπεποίθηση αφού η ίδια έχει καταγράψει κορυφαία ταχύτητα μέσα σε κούρα 39.7χλμ/ώρα (στο Τόκιο 2021) ενώ η Φλο Τζο έχει 39.1χλμ/ώρα από την κούρσα του παγκόσμιου ρεκόρ.

Μπορεί να το κάνει η ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον;

Δεν είναι στο επίπεδο των προαναφερθέντων αθλητριών όμως μπορεί να το φτάσει αφού πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη τον καλύτερο εαυτό της. Η ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον έχει κάνει πολύ καλές επιδόσεις αλλά έχει δημιουργήσει και αρνητικές εντυπώσεις με τον χαρακτήρα του, ένα συστατικό άκρως αναγκαίο στον πρωταθλητισμό και στην κατάρριψη τόσο φοβερό ρεκόρ. Φέτος, όμως, έδειξε σημάδια αλλαγής. Πιο συγκεντρωμένη, πιο σοβαρή, με λιγότερα λόγια για τον εαυτό της και όσα θα μπορούσε να κάνει αλλά ακόμη δεν έχει κάνει.

Η Ρίτσαρντσον έχει τρέξει πέντε 100άρια όλα γρηγορότερα από 10.80 και έχει δείξει μία σταθερότητα σε αυτές τις επιδόσεις, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται το 10.57 που είχε τρέξει με 4 μέτρα άνεμο και καμία άλλη επίδοση που είχε άνεμο πάνω από 2μ.

Αν σκεφτεί κανείς πως οι δύο Τζαμαϊκανές μάλλον διανύουν τις τελευταίες σεζόν της καριέρας τους, η Ρίτσαρντσον είναι η μοναδική 100άρα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να διεκδικήσει τις κορυφαίες επιδόσεις που αποζητά ο στίβος. Και αν συναντηθούν και οι τρεις σε μία κούρσα; Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει και μόνο μπορούμε να περιμένουμε μία τέτοια εκκίνηση στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Τα Top10 των κορυφαίων επιδόσεων στα 100μ. των Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, Ελέιν Τόμπσον Χέρα, Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον

top 10 100m world record

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]