Μπόουι, Μπαρτολέτα, Φίλιξ και Γκάρντνερ με αμερικανικές σημαίες
14/06/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Η «κατάρα» της 4Χ100μ. γυναικών των ΗΠΑ στο Ρίο

Κώστας Ευθυμιάδης

Η τραγική μοίρα της δεύτερης γρηγορότερης ομάδας των 4Χ100 γυναικών στην ιστορία, με τις 3 από τις 4 αθλήτριες των ΗΠΑ είτε να έχουν πεθάνει, είτε να έχουν επιβιώσει δύσκολα αυτές και τα νεογνά τους κατά την διάρκεια του τοκετού.

Η υπόθεση του θανάτου της Τόρι Μπόουι λόγω επιπλοκών στη γέννα, έφερε στην επιφάνεια πολλά ερωτήματα για την ιατρική περίθαλψη και το ιατρικό σύστημα στις ΗΠΑ.

Η κουβέντα πάνω στον θάνατο της Αμερικανίδας σπρίντερ έχει ανάψει την συζήτηση και στα σόσιαλ, που έφερε στην επιφάνεια κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις αθλητριών, που δεν είχαν μεν δυσάρεστο τέλος, αλλά είχαν καταφέρει να επιβιώσουν δύσκολα.

Αυτό που είναι ασύλληπτο όμως, είναι πως στην κατηγορία αυτή, του θανάτου ή της μάχης για επιβίωση πάνω σε γέννα, ανήκουν οι 3 από τις 4 αθλήτριες που έτρεξαν στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με την 4Χ100μ. των ΗΠΑ!

Τότε, οι Τόρι Μπόουι, Αλισον Φίλιξ, Τιάνα Μάντισον-Μπαρτολέτα και Ινγκις Γκάρντνερ, είχαν τρέξει την δεύτερη γρηγορότερη κούρσα όλων των εποχών με 41.01.

Η τραγική μοίρα έμελλε στις πρώτες τρεις να κινδυνέψει ή να χαθεί η ζωή τους λόγω επιπλοκών στη γέννα.

Η Μπόουι ήταν αυτή που βρέθηκε νεκρή, με το ιατρικό πόρισμα να κάνει λόγο για επιπλοκές στη γέννα, με πιθανή αιτία την εκλαμψία. Πρόκειται για μία μία σπάνια επιπλοκή που προκαλείται από προεκλαμψία και μπορεί να προκαλέσει επιληψία και εγκεφαλικό.

Η προεκλαμψία της Φίλιξ και η μάχη της κόρης της

Προεκλαμψία είχε και η Αλισον Φίλιξ, η οποία αποκάλυψε πως κατά την διάρκεια ενός checkup, οι γιατροί ανακάλυψαν πως είχε αναπτύξει προεκλαμψία, πάθηση η οποία δυστυχώς είναι διαδεδομένη στις αφροαμερικανίδες. Η καρδιά του παιδιού της είχε αρχίσει να ρίχνει παλμούς και η Φίλιξ χρειάστηκε να μπει στην εντατική για 48 ώρες και να γεννήσει πρόωρα, με την ζωή της να μπαίνει σε κίνδυνο, όπως μάχη έδινε και η κόρη της. Ευτυχώς στην περίπτωση της σπουδαίας πρωταθλήτριας, όλα πήγαν καλά, ωστόσο ήταν αυτή που έφερε μπροστά στη δημοσιότητα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αφροαμερικανίδες και για το οποίο το σύστημα Υγείας δεν είχε μεριμνήσει να παρέχει καλύτερη φροντίδα στις εγκυμονούσες.

Η Αλισον Φίλιξ αγκαλιά με την κόρη της

Η αντίστοιχη περιπέτεια της Μάντισον- Μπαρτολέτα

Η τρίτη αθλήτρια αυτής της ομάδας που επιβίωσε από επιπλοκές στη γέννα, ήταν η Τιάνα Μάντισον - Μπαρτολέτα. Γέννησε ένα αγοράκι στην 26η εβδομάδα, 14 εβδομάδες πρόωρο, καθώς και σε αυτήν το παιδί της είχε αρχίσει η καρδιά του να μειώνει τους παλμούς και υπήρχε κίνδυνος να χαθεί. Χρειάστηκε να μπει στην εντατική και οι γιατροί έφεραν το παιδί πρόωρα στον κόσμο με καισαρική τομή, κρατώντας το σε ΜΕΘ έως ότου συμπληρώνονταν οι 40 εβδομάδες και έφτανε η μέρα που θα έπρεπε να έρθει κανονικά στη ζωή.

«Εζησα τον απόλυτο τρόμο. Δεν ήμουν έτοιμη. Δεν ήξερα καν τους πρώτους μήνες ότι είμαι έγκυος. Η καρδιά του μείωνε ρυθμό, αλλά ανέκαμψε. Δεν μπορούσα να τον κρατήσω, παρά μόνο μία νοσοκόμα έβαλε το δάχτυλό μου στο χεράκι του για να τον νιώσω. Ευτυχώς σε όλο αυτό το διάστημα που τον κρατούσαν μέσα, ήμουν κάθε ημέρα εκεί καθώς το σπίτι μου είναι 20 λεπτά μακριά» είχε πει πέρυσι η Αμερικανίδα αθλήτρια.

H Τιάνα Μπαρτολέτα με την σκυτάλη περιμενει

«Αυτό που μοιάζει με το χειρότερο σενάριο, είναι απλά μία ευκαιρία για… αλχημεία. Να μετατρέψουμε τον πόνο σε σκοπό και τον σκοπό σε δύναμη» ανέφερε μετά την περιπέτεια αυτή από την οποία, όπως και η Φίλιξ, βγήκε νικήτρια και αυτή και το μωράκι της. Κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Μπόουι

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]