ana_peleteiro
05/08/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Πελετέιρο: Επέστρεψε μετά από εγκυμοσύνη, προκρίθηκε στο Παγκόσμιο αλλά η ομοσπονδία της έβαλε «φρένο»

Πηνελόπη Γκιώνη

Τον περασμένο Δεκέμβριο έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί με καισαρική. Μέσα σε επτά μήνες κατάφερε να επιστρέψει, να δώσει αγώνες και να προκριθεί στο Παγκόσμιο ανοιχτού. Η ισπανική ομοσπονδία, όμως, προτίμησε να αφήσει εκτός τη χάλκινη Ολυμπιονίκη Άνα Πελετέιρο.

Η πρωταθλήτρια του τριπλούν, Άνα Πελετέιρο, έχει κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και αφού πέρασε από τη διαδικασία του τοκετού με καισαρική τομή επέστρεψε ταχύτατα στις προπονήσεις και ετοιμάστηκε για τη σεζόν του ανοιχτού. Η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Τόκιο, έδωσε τους απαραίτητους αγώνες για να μπορέσει να μπει και πάλι στο ranking (απαιτούνται τουλάχιστον πέντε αγώνες για να διαμορφωθεί η βαθμολογία) και μάλιστα κατάφερε να κάνει άλματα άνω των 14μ., με κορυφαίο το άλμα της στα 14.21μ. στο εθνικό πρωτάθλημα Ισπανίας, όταν κέρδισε και τον τίτλο.

Αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρώσει 1184 βαθμούς, που τη φέρνουν στο Νο23 της πρόκρισης για το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης και άρα σε θέση να προκριθεί άνετα στο ερχόμενο πρωτάθλημα. Όμως, η ομοσπονδία της Ισπανίας (RFEA) φαίνεται να έχει θεσπίσει δικά της κριτήρια τα οποία η Πελετέριο δεν πληρούσε.

 peleteiro anna with daughterΗ RFEA είχε θέσει ως προϋπόθεση για το τριπλούν γυναικών οι αθλήτριες να έχουν επίδοση καλύτερη από 14.25μ. και αν δεν έχουν, άσχετα από το αν προκρίνονται μέσω ranking, δεν θα είχαν θέση στην ομάδα. Αυτό το συγκεκριμένο κριτήριο οδήγησε την αθλήτρια του Ιβάν Πεδρόσο να πάρει την απόφαση να μην μπει σε διαδικασία να «παλέψει» με την ομοσπονδία για να διεκδικήσει τη θέση της.

Όπως έγραψε η ίδια, σε αναρτήσεις της στα social media, η απόφαση να ολοκληρώσει τώρα τη σεζόν της ήταν δική της αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η ίδια ήθελε θα πήγαινε στο Παγκόσμιο, αφού ήταν εντός πρόκρισης:

«Θα ξεκαθαρίσω την κατάστασή μου, διότι, όπως πάντα τα πράγματα πρέπει να εξηγούνται καλά, γιατί διαφορετικά οι άνθρωποι βγαίνουν και μιλάνε χωρίς να έχουν ιδέα. Όταν λέω ότι έχω προκριθεί για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι γιατί αυτή τη στιγμή με τις βαθμολογίες των πέντε αγώνων μου αυτών των μηνών είμαι στην παγκόσμια κατάταξη. Επομένως με τα κριτήρια της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, είμαι προκριθείσα.

Είναι ένα άλλο πράγμα είναι να είμαι επιλεγμένη (σ.σ. για την ομάδα), γιατί αυτό εξαρτάται από το τί αποφασίζει ο αρμόδιος της ισπανικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τους κανόνες της RFEA, μεταξύ των οποίων το ελάχιστο όριο των 14.25ν. και τα προσωπικά της κριτήρια.

Οπότε ναι, εγώ είμαι αυτή που αποφασίζει να πάω διακοπές. Διότι ΔΕΝ εγκαταλείπω τίποτα επειδή δεν έχω επιλεγεί και μπορώ να αποφασίσω πότε θα τελειώσω τη σεζόν μου, διότι, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, η σεζόν δεν τελειώνει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Επιπλέον, αν ήθελα θα μπορούσα να αγωνιστώ σε πολλά μίτινγκ στην Ευρώπη τον ερχόμενο Αύγουστο, μεταξύ των οποίων και το πιο διάσημο που είναι το Diamond League στη Ζυρίχη, όπως έχω ήδη κάνει σε άλλες διοργανώσεις και στο οποίο θα με καλούσαν. Ζητώ λοιπόν σεβασμό στις αποφάσεις της κάθε αθλήτριας, που λαμβάνει υπόψιν της το πώς αισθάνεται και σκέφτεται καλύτερα την προετοιμασία της».

Η Πελετέιρο παρ’ όλη την κατάσταση κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν της χωρίς τραυματισμούς και υγιής, έτοιμη για τη συνέχεια που επιφυλάσσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη φορά, όμως, στο Ολυμπιακό στάδιο θα έχει και την ευκαιρία να αγωνιστεί με την κόρη της στις κερκίδες.

Αξίζει, φυσικά, να αναφέρουμε πως είναι αρκετές οι πρωταθλήτριες του στίβου που καταφέρνουν να επιστρέψουν στην ενεργό δράση και μάλιστα να κάνουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις από πριν με τρανταχτά παραδείγματα την Φέιθ Κίπγεγκον και τη Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις ενώ, αν πρέπει να μιλήσουμε για Ελλάδα, οι περιπτώσεις των Νικόλ Κυριακοπούλου και Βούλας Παπαχρήστου έιναι χαρακτηριστικές καθώς και οι δύο κατέκτησαν διεθνή μετάλλια μετά τον ερχομό των παιδιών τους (μάλιστα η Παπαχρήστου έχει ανέβει σε βάθρο μαζί και με την Πελετέιρο).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]