Το 2021 στο Τόκιο, η σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια διαμαρτυρήθηκε δημόσια στα social media για την απόφαση που πήρε ο αρχηγός της ομάδας της Λευκορωσίας να τη δηλώσει στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ., ενώ η ίδια δεν τρέχει αυτές τις αποστάσεις αλλά μόνο 100μ. και 200μ.. Τότε, την ανάγκασαν να φύγει από το Τόκιο ώστε να γυρίσει στη Λευκορωσία, όπου όμως η αθλήτρια είχε βάσιμους φόβους πως θα κατέληγε στη φυλακή. Έτσι, ζήτησε προστασία από την αστυνομία της Ιαπωνίας, πριν τη βάλει κάποιος με τη βία σε κάποιο αεροπλάνο, και έπειτα ζήτησε άσυλο από την Πολωνία και ταξίδεψε για εκεί όπου μένει έως και σήμερα. Από τις 6 Αυγούστου του 2023, μάλιστα, θα μπορεί να εκπροσωπεί αυτή τη χώρα και σε διεθνείς αγώνες.
Μέσα σε διάστημα δύο ετών άφησε το σπίτι της και την οικογένειά της, άλλαξε χώρα και υπηκοότητα και τώρα καλείται να επιστρέψει στα στάδια και να κάνει αυτό που έκανε πάντα καλύτερα: να τρέξει.
«Είχα κρίσεις πανικού, έχω να δω τους γονείς μου δυόμιση χρόνια»
«Είμαι φοβερά χαρούμενη αλλά βιώνω και μερικά περίεργα συναισθήματα γιατί όλα έγιναν τόσο γρήγορα και ξαφνικά», έγραψε η ίδια στο Instagram και συνέχισε αναφέροντας πως ίσως καταφέρει να αγωνιστεί και στο ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (είναι κανονικά δηλωμένη με την ομάδα της Πολωνίας). Ακόμη κι αν δεν αγωνιστεί στη Βουδαπέστη, όμως, θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς, όπως και σκόπευε εξ’ αρχής.
Όμως, μιλώντας στον Guardian, εξήγησε πως μετά το Τόκιο και όσα είχαν συμβεί εκεί δεν είχε το κίνητρο για να συνεχίσει την καριέρα της στον πρωταθλητισμό και πως ταλαιπωρήθηκε πολύ από κρίσεις πανικού:
«Αν γινόταν θα ήθελα να ξεχάσω όσα συνέβησαν. Είχα κρίσεις πανικού μετά από όλα αυτά, το δουλέψαμε πάρα πολύ. Ήταν τρελό. Την πρώτη κρίση πανικού την έπαθα πριν από αγώνα, στο δωμάτιό μου και αφού σηκώθηκα από το κρεβάτι. Δεν το είχα πάθει ποτέ ξανά.
Επίσης έπρεπε να διαχειριστούμε και το κίνητρό μου, γιατί… δεν είχα κανένα μετά το Τόκιο».
Όπως εξηγεί, στην ίδια συνέντευξη, κανένας από τους συναθλητές της δεν την υποστήριξε ούτε της έστειλε ποτέ ένα μήνυμα για να δει πως είναι εκτός από έναν:
«Δεν είναι φίλοι, δεν έχουμε κρατήσει επαφή και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω αυτό. Δεν με υποστήριξαν, υποστήριξαν τον προπονητή.
Όχι, κανένας δεν μου έστειλε. Εκτός από έναν, δεν θέλω όμως να πω ποιος είναι. Έχουμε μία επικοινωνία, μαζί του και με τη σύζυγό του, και ήρθαν και να με δουν όταν βρέθηκαν στη Βαρσοβία. Αλλά είναι ο μοναδικός και δεν ξέρω γιατί. Αν τους δω σε κάποιον αγώνα ίσως ρωτήσω». H Τσιμανούσκαγια έχει δηλώσει, επίσης, πως είχε υποφέρει από βουλιμία αλλά και από μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους.
Η ίδια, τόνισε πως έχει να δει και τους γονείς της από τότε: «Με στεναχωρεί που δεν μπορώ να επιστρέψω στη Λευκορωσία. Ήθελα να συναντήσω τους γονείς μου όταν ήμουν στην Τουρκία αλλά δεν ήταν δυνατό, δεν μπορούσαν να φύγουν για διακοπές και να επιστρέψουν με ασφάλεια επειδή είναι γονείς μου. Μιλάμε μόνο στο τηλέφωνο ή με βιντεοκλήση. Δεν έχουμε ιδωθεί εδώ και δυόμιση χρόνια και δεν ξέρω πότε θα έρθει η επόμενη συνάντησή μας».
Το θετικό σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η 26χρονη Λευκορωσίδα, βρίσκεται στο ότι έχει ξεκινήσει ξανά προπονήσεις, έχει βρει τον εαυτό της μέσα από τους αγώνες που έχει δώσει στην Πολωνία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στα μεγάλα «σαλόνια» του στίβου. Μάλιστα, σε πρόσφατο αγώνα της στα 200μ. έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με χρόνο 22.75:
«Ναι, και νομίζω πως δεν έτρεξα στο 100% μου. Ήταν το 95% ίσως. Απλά αγαπώ αυτό που κάνω, αγαπώ την προπόνησή μου, το άθλημά μου, το τρέξιμο. Το μεγάλο μου κίνητρο είναι να επιστρέψω στους Ολυμπιακούς, να κάνω ένα ατομικό ρεκόρ εκεί και ίσως να κερδίσω ένα μετάλλιο. Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο στα σπριντ, συνήθως οι τρεις πρώτες είναι Τζαμαϊκανές, αλλά...
Αν δεν μπορέσω να πάω στο Παρίσι, τότε σίγουρα στο Λος Άντζελες. Γιατί όχι; Μπορώ να προπονηθώ πολύ, να αλλάξω κάποια πράγματα στην τεχνική μου και ίσως στο Λος Άντζελες να τρέξω 22.00, που είναι το όνειρό μου. Ποιος ξέρει;
Θέλω απλά να δείξω στους ανθρώπους πως είναι πιθανό να ξεκινήσεις τη ζωή σου και την καριέρα σου από την αρχή, σε μία άλλη χώρα, και να έχεις καλύτερα αποτελέσματα από πριν».