H Στανισλάβα Βαλασίεβιτς, ήταν το πρώτο μεγάλο όνομα που ανέδειξε η Πολωνία στον στίβο γυναικών.
Η Πολωνή γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1911, αλλά μόλις τρεις μήνες μετά, οι γονείς της αναχώρησαν για τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στο Κλίβελαντ.
Εκεί, μεγαλώνοντας από «Στάσια» όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι γονείς της, έγινε «Στέλλα», ένα όνομα πιο… κοντά στις δυτικές συνήθειες.
Η Βαλασίεβιτς από μικρή ξεκίνησε τον στίβο και το 1932 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπροσώπησε την Πολωνία, καθώς δεν είχε αποκτήσει ακόμη Αμερικανικό διαβατήριο. Ετρεξε στα 100 μέτρα και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ τοτε με 11.9.
Αυτό την έκανε αμέσως εθνική ηρωίδα στην Πολωνία, σε μια περίοδο όπου η κατάσταση είχε αρχίσει να μυρίζει… μπαρούτι.
Αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της χώρας και μάλιστα για τρία χρόνια σερί. Το 1936, υπό το βλέμμα του Χίτλερ, πήρε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, χάνοντας για 2 εκατοστά από την Αμερικανίδα Ελεν Στέφενς. Οι Πολωνοί κατηγόρησαν την Στέφενς μάλιστα ότι είναι… άνδρας και ζήτησαν να ελεγχθεί, αλλά αποδείχθηκαν αβάσιμες οι κατηγορίες.
Μετά την αποχώρησή της από την ενεργό δράση, η Στέλλα απομακρύνθηκε από τα κοινά και το 1956 παντρεύτηκε τον σχεδιαστή αεροπορίας Χάρι Ολσον. Αν και χώρισαν μετά από λίγο καιρό, η Στάσια κράτησε το όνομά Στέλλα Γουόλς Ολσον για το υπόλοιπο της ζωής της.
Η δολοφονία και η αποκάλυψη
Συνέχισε μια ήσυχη ζωή στις ΗΠΑ ώσπου στις 5 Δεκεμβρίου του 1980, με την δολοφονία της, έμελλε να ανακαλυφθεί ένα μεγάλο μυστικό που έκρυβε καλά.
Η Στέλλα βρισκόταν σε ένα πάρκινγκ στο πόλη του Κλίβελαντ όπου ετοιμαζόταν να υποδεχτεί μια ομάδα μπάσκετ από την Πολωνία. Πήγε σε κατάστημα να αγοράσει ορισμένα πράγματα. Στο πάρκινγκ την πλησίασαν δύο άτομα με πιστόλια, αλλά αυτή προσπάθησε να αφοπλίσει τον έναν. Δέχτηκε μια σφαίρα στο στομάχι κι έπεσε νεκρή.
H αυτοψία όμως φανέρωσε το μεγάλο της μυστικό. Η Στέλλα δεν είχε γυναικεία γεννητικά όργανα, αλλά ένα αρσενικό μόριο. Όλα τα έγγραφα ζωής της, συμπεριλαμβανομένου του αρχείου γέννησής της, αναφέρουν ότι ήταν γυναίκα, ωστόσο μετά θάνατον έγινε γνωστό πως ήταν διεμφυλική.
Αναζητώντας τα στοιχεία του θύματος της δολοφονίας, διαπίστωσαν πως επρόκειτο για την Στέλλα Γουόλς, την γυναίκα που ως Στανισλάβα Βαλασίεβιτς, είχε αναδειχθεί «χρυσή» ολυμπιονίκης το 1932. Ενα μυστικό που κρατούσε επτασφράγιστο, μέχρι τον θάνατό της.