mpoumpoulidi
05/02/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Αναστασία Μπουμπουλίδη: Η 15χρονη άλτρια που πολιορκεί το ρεκόρ της Στεφανίδη

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών στον στίβο είναι, χωρίς αμφιβολία, η νεαρή επικοντίστρια Αναστασία Μπουμπουλίδη που έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει και να "πετάξει" πάνω από ύψη που ούτε είχε προλάβει να ονειρευτεί.

Κάθε τόσο, ένα νέο ταλέντο στα άλματα θα εμφανιστεί και θα μας κάνει να πιστέψουμε πως η χώρα δεν θα... ξεμείνει ποτέ από συνεχιστές της παράδοσης. Συνήθως, αυτά τα ταλέντα συνεχίζουν την πορεία τους, πιο εύκολα ή πιο δύσκολα, και καταλήγουν εκεί που θα ήθελαν. Αυτή τη φορά, μία ακόμη νεαρή επικοντίστρια ήρθε για να μας εντυπωσιάσει. Η Αναστασία Μπουμπουλίδη, που ακόμη δεν έχει γιορτάσει τα 16α γενέθλιά της, έχει καταφέρει να γίνει το θέμα συζήτησης των ημερών.

Μετά την τελευταία της εμφάνιση, στην Ημερίδα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ που διεξήχθη στις 4/2, έχει μπροστά της μόνο την κορυφαία Κατερίνα Στεφανίδη στη λίστα με τις καλύτερες κορασίδες όλων των εποχών πράγμα που από μόνο του αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

anastasia mpoumpoulidi

Η αθλήτρια του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, που έχει γεννηθεί το 2008, έχει καταγράψει εντυπωσιακή βελτίωση στις επιδόσεις της αφού μόνο φέτος - που η χρονιά ακόμη δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει- έχει προσθέσει 20 εκατοστά στο ρεκόρ της.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπουμπουλίδη έχει την πρώτη επίσημη επίδοσή της το 2020 όταν ήταν μόλις 12 ετών και είχε υπερβεί το 2.60μ. ενώ έναν χρόνο μετά έφτασε με επιτυχία στα 3.45μ.. Στα 14 της πήδηξε πάνω από τα 3.70μ. ενώ το 2023 “έσπασε” για πρώτη φορά το φράγμα των 4 μέτρων κάνοντας 4.00μ. (!) και 3.85μ. στον κλειστό.

Το 2024 τη βρήκε να κάνει 4 μέτρα και στον κλειστό, στο φεστιβάλ αλμάτων της Θεσσαλονίκης, επίδοση που της έδινε όλη την αισιοδοξία που χρειαζόταν για τη συνέχεια. Περίπου 20 μέρες μετά και αγωνιζόμενη στην Ημερίδα του ΣΕΦ, η Μπουμπουλίδη κατάφερε να υπερβεί τα 4.20μ. (!) σε ηλικία 15 ετών και 261 ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπουμπουλίδη ξεκίνησε με έγκυρα άλματα στα 3.80μ. και στα 3.90μ. και έπειτα άφησε τα 4μ. για να δοκιμάσει απευθείας στα 4.10μ., ύψος στο οποίο χρειάστηκε μόλις μία προσπάθεια για να το υπερβεί. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα 4.20μ.! Έπειτα, η νεαρή άλτρια δοκίμασε και τα 4.30μ. που μπορεί να μην κατάφερε να τα περάσει αλλά είχε καλές προσπάθειες. Όπως δήλωσε η ίδια στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, το μεγαλύτερο κοντάρι δεν το είχε συνηθίσει ωστόσο ήταν πολύ χαρούμενη με την εμφάνισή της:

«Δεν περίμενα πως σήμερα θα περάσω το 4.20μ., είμαι πολύ ευχαριστημένη. Θέλω να σταθεροποιηθώ στις επιδόσεις κι αν έρθει κάτι καλύτερο, καλώς να έρθει. Τα άλματα στα 4.30μ. δεν ήταν όσο καλά θα ήθελα στο τεχνικό κομμάτι. Επίσης άλλαξα και κοντάρι και δεν ήμουν τόσο εξοικειωμένη σε αυτό».

anastasia mpoympoylidh

Με το 4.20μ., η αθλήτρια του Μεγαλοοικονόμου ανεβαίνει στο Νο2 όλων των εποχών στην κατηγορία Κ18 στην Ελλάδα και μπροστά της έχει μόνο την κορυφαία Ελληνίδα άλτρια του επί κοντώ, την Κατερίνα Στεφανίδη που ως κορασίδα είχε κάνει 4.37μ. και κάνει και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία της (σύμφωνα με τη λίστα της World Athletics). Παράλληλα, η Μπουμπουλίδη βρίσκεται και στο Νο3 όλων των εποχών (στον κλειστό) στην κατηγορία Κ20 ενώ παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει μπει και στο Top20 των Ελληνίδων, στη θέση Νο16.

Το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας Κ18 (4.37μ.) δεν είναι εύκολος στόχος για καμία κορασίδα όμως η Μπουμπουλίδη, που φέτος την άνοιξη θα κλείσει τα 16, έχει αρκετό χρόνο μπροστά της για να πολιορκήσει αυτό το ρεκόρ και γιατί όχι να το καταρρίψει. Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος της θα είναι η σταθεροποίηση στα μεγάλα ύψη και η εδραίωσή της στο επί κοντώ, ώστε βήμα-βήμα να ανέλθει στην κορυφή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]