christina clemons
27/04/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η αμερικανική ομοσπονδία στίβου επεκτείνει την πολιτική μητρότητας και βοηθά τις αθλήτριες να επιστρέψουν στους αγώνες

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Κριστίνα Κλέμονς πήρε τη σκυτάλη από την Άλισον Φίλιξ στον αγώνα για τις μητέρες αθλήτριες και με τις προσπάθειες όλων, η αμερικανική ομοσπονδία στίβου ανακοίνωσε μία νέα πολιτική μητρότητας θέλοντας να βοηθήσει τις αθλήτριές της να επιστρέφουν στους αγώνες.

Η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης των εμποδίων, Κριστίνα Κλέμονς, έστειλε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους ανήκουν στην κοινότητα του στίβου εκφράζοντας τις ανησυχίες της σχετικά με το κενό στην ασφαλιστική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης για τις νέες μητέρες που εξακολουθούν να θέλουν να αγωνίζονται.

Αυτά τα μικρά βήματα μετατράπηκαν σε άλματα καθώς η αμερικανική ομοσπονδία στίβου (USATF), παρουσίασε τελικά ένα πρόγραμμα που επεκτείνει το υπάρχον σύστημα υποστήριξης μητρότητας για να δώσει στις αθλήτριες περισσότερο χρόνο να δουλέψουν την επιστροφή τους. Είναι ένα εμπόδιο λιγότερο για τις γυναίκες του αθλητισμού που θέλουν να κάνουν οικογένεια χωρίς απαραίτητα να βάλουν τέλος στην καριέρα τους.

Αυτή η κίνηση ήρθε μετά από πίεση της Κλέμονς, η οποία βέβαια πήρε τη σκυτάλη από τη μοναδική Άλισον Φίλιξ και άλλες αθλήτριες που προσπάθησαν αρκετά για να φέρουν μία τέτοια αλλαγή: «Υπάρχει τεράστια έλλειψη υποστήριξης στον αθλητισμό γενικά όταν πρόκειται για μητέρες, κάτι που μου φαίνεται τρελό. Αυτό το πρόγραμμα (από την USATF) καλύπτει πραγματικά ένα κενό και έρχεται να σώσει την κατάσταση. Δεν αισθάνεσαι τόσο πιεσμένη να αποδώσεις σε μια στιγμή που ό,τι και να κάνεις, πραγματικά δεν μπορείς», είπε.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, μία αθλήτρια της ομάδας των ΗΠΑ μπορεί να λάβει βοήθεια μέσω της ασφάλισης υγείας ελίτ αθλητών που έχει δημιουργήσει η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ. Παρέχει ασφάλιση για ένα έτος μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, με την επιφύλαξη ότι η αθλήτρια εξακολουθεί να επιθυμεί να αγωνιστεί ενώ υπάρχει και ένα επίδομα για την αθλήτρια.

Το νέο σχέδιο της USATF αυξάνει το χρονικό πλαίσιο για να δώσει σε μία αθλήτρια μεγαλύτερο περιθώριο να ανακάμψει και περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει εκ νέου τη χρηματοδότησή της, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα (μεταλλιούχος ή φιναλίστ κορυφαίων διοργανώσεων) και την κατάταξη (ως το Νο15 του ράνκινγκ) μέσω ενός κλιμακωτού συστήματος που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Για πολύ καιρό, οι πρωταθλήτριες του στίβου αντιμετώπιζαν το ίδιο μήνυμα: Αν μείνετε έγκυος θα αντιμετωπίστε εμπόδια. Μέσα από τη δράση μερικών από τις κορυφαίες δρομείς του αθλήματος, όπως η Άλισον Φίλιξ, ρίχνεται πλέον περισσότερο φως στο θέμα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί αυτές οι αλλαγές που προτείνουμε εμείς οι μητέρες, θα αλλάξουν την προοπτική που έχουν οι γυναίκες να γίνουν μητέρες ενώ θα εξακολουθούν να αγωνίζονται. Πολλές γυναίκες περιμένουν μέχρι να τελειώσουν την καριέρα τους για να γίνουν μητέρες λόγω του φόβου ότι δεν θα έχουν υποστήριξη. Δεν θα έπρεπε να βάζουμε τη ζωή μας σε αναμονή όταν οι άνδρες δεν χρειάζεται να το κάνουν», δήλωσε η δευτεραθλήτρια κόσμου στον κλειστό Κριστίνα Κλεμόνς.

«Για εμάς, είναι μια πολύ απλή αλλά σημαντική λύση. Είναι αγχωτικό να είσαι μια νέα μαμά ή ένας νέος μπαμπάς. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθεί λίγο αυτό το άγχος, θα το κάνουμε, δήλωσε η Ρενέ Κιούμπ Γουάσινγκτον, επικεφαλής της USATF. Επιπλέον, η ομοσπονδία διερευνά τρόπους για να παρέχει επιλογές φροντίδας παιδιών σε μεγάλες διοργανώσεις για τις αθλήτριες και τους αθλητές που είναι γονείς: «Είναι όλα μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για να βοηθήσουμε τις αθλήτριές μας. Είναι μέρος της μυστικής... σάλτσας που κάνει τη διαφορά για να ανέβουμε στο βάθρο, όπου θέλουμε να είμαστε».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]