Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο για τα σημαντικότερα events;
26/07/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έφτασε το turning point για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό;

Μαριλένα Καλόπλαστου

Μια ιστορική στιγμή θα γιορταστεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Για πρώτη φορά οι γυναίκες αθλήτριες θα έχουν τόσες θέσεις στους Αγώνες όσες και οι άνδρες συναθλητές τους!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα σηματοδοτήσουν ένα σημαντικό ορόσημο στη διεθνή αθλητική ιστορία.

Για πρώτη φορά, και τα 32 ολυμπιακά αθλήματα θα επιτύχουν πλήρη ισοτιμία των δύο φύλων, με 5.250 θέσεις να κατανέμονται σε κάθε φύλο.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας προόδου εκατονταετίας όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στους Αγώνες.

Η πορεία προς αυτό το σημείο ήταν σταθερή αλλά σταδιακή.

Όταν το Παρίσι φιλοξένησε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900, μόνο 22 γυναίκες συμμετείχαν. Μέχρι τους Αγώνες της Ατλάντα το 1996, οι γυναίκες συμμετείχαν σε 26 αθλήματα, αποτελώντας το 34% των αγωνιζομένων.

Στο Τόκιο το 2020 οι γυναίκες συμμετείχαν σε 33 αθλήματα και το Παρίσι το 2024 ολοκληρώνει αυτή την πορεία με ισότιμη κατανομή των φύλων σε όλα τα ολυμπιακά αθλήματα.

Μετασχηματισμός των παραδοσιακών αθλημάτων

Η πυγμαχία -που ιστορικά κυριαρχείται από άνδρες- θα διαθέτει ίσο αριθμό κατηγοριών βάρους για άνδρες και γυναίκες στο Παρίσι. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή- η γυναικεία πυγμαχία εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις το 2012 με τρεις κατηγορίες βάρους, έναντι δέκα για τους άνδρες. Στο Παρίσι, και τα δύο φύλα θα αγωνιστούν σε επτά κατηγορίες βάρους.

Η εισαγωγή νέων αγώνων μεικτών φύλων, όπως η σκυταλοδρομία του μαραθωνίου, υπογραμμίζει περαιτέρω τη δέσμευση της ΔΟΕ για ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στον ανταγωνισμό. Τα αγωνίσματα αυτά διευρύνουν τις ευκαιρίες για τις γυναίκες αθλήτριες και αμφισβητούν τις συμβατικές αντιλήψεις για τα αθλήματα που είναι ειδικά για τα δύο φύλα.

Αθλητικές επιδόσεις και οικονομικός αντίκτυπος

Οι γυναικείοι αγώνες έχουν γίνει όλο και περισσότερο κινητήρια δύναμη στην ολυμπιακή τηλεθέαση και τις αθλητικές επιδόσεις. Από το 2016, οι γυναίκες έχουν καταρρίψει 35 παγκόσμια ρεκόρ σε αγωνίσματα μεγάλου μήκους στην κολύμβηση, έναντι 21 από τους άνδρες. Η τάση αυτή επεκτείνεται σε πολλά αθλήματα. Ο αριθμός των μεταλλίων αντικατοπτρίζει αυτή τη μετατόπιση.

Οι γυναίκες των ΗΠΑ ξεπέρασαν τους άνδρες συναδέλφους τους στους δύο τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Τόκιο 2020, οι Αμερικανίδες κέρδισαν 66 μετάλλια έναντι 41 των ανδρών.

Αυτή η τάση δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ: στο Τόκιο 2020, οι γυναίκες αθλήτριες κέρδισαν το 60,5% των χρυσών μεταλλίων της Αυστραλίας και το 66% των χρυσών μεταλλίων της Κίνας.

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες συσχετίζεται με τις αυξανόμενες οικονομικές δυνατότητες του γυναικείου αθλητισμού.

Μια έκθεση της Deloitte για το 2023 προβλέπει ότι ο γυναικείος αθλητισμός θα αποφέρει παγκόσμια έσοδα ύψους 1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 32% από το 2021 έως το 2024.

Μισθολογικό χάσμα

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι προκλήσεις παραμένουν. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ανησυχητικό σε πολλά αθλήματα. Αυτό είναι επίσης εμφανές στην αθλητική ηγεσία, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, κατέχοντας μόνο το 27% των διευθυντικών θέσεων στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, με την άνευ προηγουμένου ισότητα των φύλων, αποτελούν τόσο αναγνώριση της προόδου όσο και σημείο αναφοράς για μελλοντικές εξελίξεις.

Καθώς η προσοχή του κόσμου στρέφεται στο Παρίσι, οι Αγώνες όχι μόνο θα αναδείξουν την αθλητική αριστεία αλλά και θα αντανακλούν το εξελισσόμενο τοπίο του παγκόσμιου αθλητισμού - ένα τοπίο όπου η ισότητα των φύλων γίνεται όλο και περισσότερο ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Πηγή: Forbes

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]