γκαρντασεβιτς μηκος ζωνη απογειωσης
11/09/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Μίτινγκ για μήκος με ζώνη απογείωσης, μία πρωταθλήτρια εξηγεί στο Gazzetta τι πήγε λάθος με αυτό

Πηνελόπη Γκιώνη

Μίτινγκ στίβου που στο μήκος αντί για βαλβίδα υπήρχε ζώνη απογείωσης έγινε στην Ελβετία και οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν θετικές, όπως εξηγεί στο Gazzetta η πρωταθλήτρια Μίλιτσα Γκαρντάσεβιτς που έλαβε μέρος στον συγκεκριμένο αγώνα.

Ένας αγώνας τύπου test event έγινε στην πόλη Φρίμπουργκ της Ελβετίας με το όνομα «Fribourg Track Lab», όπου τα αγωνίσματα διεξήχθησαν με διαφορετικούς κανονισμούς και σύμφωνα με ορισμένες από τις αλλαγές που θέλει να περάσει η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου. Επί κοντώ που κάθε αθλητής/αθλήτρια έχουν μόνο 6 προσπάθειες και η μέτρηση των αλμάτων θα γίνεται από το σημείο που το σώμα τους πέρασε τον πήχη και όχι από τον ύψος που βρίσκεται ο ίδιος πήχη, ακοντισμός με μόνο τέσσερις προσπάθειες όπου η κάθε βολή μετριέται μόνο αν είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη, σπριντ με χρόνο αντίδρασης στο 0.00 αντί για 0.100 και, βέβαια, μήκος με ζώνη απογείωσης αντί για βαλβίδα και μέτρηση από το σημείο που σηκώθηκε το πόδι του άλτη/της άλτριας από τη ζώνη απογείωσης. Αυτή η καινοτομία στο μήκος είναι μία από αυτές που θέλει να εισάγει η World Athletics και μία από τις πιο πολυσυζητημένες.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία αλλάζει το μήκος, βγάζει τη βαλβίδα

Στο μήκος συμμετείχαν έξι αθλήτριες, η κάθε μία είχε από τρεις προσπάθειες και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα δεν έγινε κανένα άκυρο άλμα - αυτός είναι και ο στόχος του εγχειρήματος. Ωστόσο, η λογική πίσω από αυτή την αλλαγή στη βαλβίδα είναι ο αγώνας να γίνει πιο συναρπαστικός καθώς τα αποτελέσματα θα βγαίνουν αμέσως μόλις κάποιος προσγειώνεται και έτσι θα υπάρχει μεγάλη αγωνία χωρίς αναμονή. Αυτό δεν συνέβη στην Ελβετία αφού η εταιρεία που είχε αναλάβει την μέτρηση, η SEIKO που έχει εμπειρία πολλών ετών σε διοργανώσεις και μετρήσεις, καθυστερούσε σημαντικά να βγάλει τις επιδόσεις και αυτό συνέβη σε ολόκληρο τον αγώνα.

Το Gazzetta και το GWomen επικοινώνησαν με την Σέρβα πρωταθλήτρια του μήκους, Μίλιτσα Γκαρντάσεβιτς (ατομικό ρεκόρ 6.91μ), η οποία συμμετείχε στο συγκεκριμένο μίτινγκ και δοκίμασε για πρώτη φορά το μήκος χωρίς τη βαλβίδα όπως τη γνωρίζουμε. Η ίδια, ήταν από τις αθλήτριες που είχε στηρίξει τις δηλώσεις του χρυσού Ολυμπιονίκη του μήκους, Μίλτου Τεντόγλου, όταν εκείνος είχε πει πως αν αφαιρέσουν τη βαλβίδα τότε θα μιλάμε για άλλο αγώνισμα και πως είναι διαμέτρου αντίθετος με τέτοιες αλλαγές ενώ είχε τονίσει πως αν αυτή η αλλαγή περάσει, εκείνος θα σταματήσει το μήκος και θα κάνει τριπλούν.

Τεντόγλου: «Θα σταματήσω το μήκος αν αλλάξουν τη βαλβίδα, θα κάνω τριπλούν»

Η Σέρβα πρωταθλήτρια μας εξήγησε πως ακριβώς ήταν ο αγώνας του μήκους στο συγκεκριμένο μίτινγκ, τί δυσκολίες υπήρχαν και τέλος έκανε αξιολόγηση του νέου αυτού εγχειρήματος και δήλωσε τα παρακάτω:

«Υπήρχε μία ξύλινη βαλβίδα 30 εκατοστών, από υλικό όπως η κανονική βαλβίδα, και υπάρχει μερικός χώρος στο ταρτάν μπροστά που οριζόταν με μπλε σημάδια (σ.σ. συνολικά 40 εκατοστά αντί για 20 που είναι τώρα η κανονική βαλβίδα + 10 εκατοστά το άκυρο). Όμως επειδή ήταν και το ταρτάν μπλε υπήρχε ένα θέμα, δεν το βλέπαμε καλά.

βαλβιδα

(Στην παραπάνω φωτογραφία, η αθλήτρια δεν έχει πατήσει άκυρο καθώς το άκυρο με αυτόν τον κανονισμό ορίζεται από τη λευκή γραμμή μπροστά από τη βαλβίδα - που είναι σχεδιασμένη πάνω στο ταρτάν - στιγμιότυπο από το πρώτο άλμα της νικήτριας του αγώνα, Αλίνα Ροτάρου Κόττμαν, το οποίο μετρήθηκε στα 6.57μ).

Η φόρα μου δεν άλλαξε καθώς όλοι οι άλτες προσπαθούμε να κάνουμε το τέλειο, έγκυρο άλμα (σ.σ. να είναι δηλαδή το πάτημά τους όσο πιο κοντά γίνεται στη γραμμή του άκυρου και άρα να εκμεταλλευτούν όλο τον χώρο που έχουν στη βαλβίδα) άρα όλοι έχουμε πάντα την ίδια φόρα. Από την άλλη όλοι έχουμε κάνει αυτό το άκυρο για πολύ λίγο και γι΄αυτό πιστεύω αρκετοί θέλουν να δοκιμάσουν αυτή τη νέα μέθοδο.

Το κοινό μπορούσε να δει πολύ καθαρά τη βαλβίδα αλλά δεν είμαι σίγουρη αν μπορούσε να παρακολουθήσει πραγματικά τον αγώνα γιατί η πρώτη με τη δεύτερη θέση για παράδειγμα είχαν διαφορά στο εκατοστό αλλά δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σκάμμα που έδειχνε το άλμα, το σημείο βρισκόταν πλέον στη βαλβίδα. Οπότε το να βλέπουν τους αθλητές να προσγειώνονται δεν σήμαινε τίποτα πλέον. Από τη δική μου εμπειρία το κοινό πάντα διασκεδάζει βλέποντας μήκος και τώρα σε αυτόν τον αγώνα συνέβη το ίδιο.

«Κανείς δεν με ρώτησε τη γνώμη μου μετά τον αγώνα - Είναι ένα διαφορετικό αγώνισμα, δεν είναι άλμα εις μήκος»

Μετά τον αγώνα, κανείς δεν με ρώτησε τίποτα. Για να είμαι δίκαιη, οι διοργανωτές ήταν πολύ πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας σε όλον τον αγώνα όμως ως εκεί. Αυτό που ακούγεται, από τότε που πρωτοανακοινώθηκε αυτή η ιδέα, είναι πως τα άκυρα φαίνονται βαρετά στο κοινό (δεν είμαι σίγουρη πως το κοινό θα συμφωνούσε με αυτό) και πως είναι πιο διασκεδαστικό να το βλέπεις από την τηλεόραση (βέβαια ποτέ δεν δείχνουν άλματα στην τηλεόραση οπότε πως το ξέρουν αυτό;). Φυσικά, αν δεν υπήρχαν τα άκυρα κάποιοι θα είχαν κατακτήσει μετάλλια αλλά αυτή η άποψη είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το μήκος.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης, ρώτησαν τον Μίλτο (Τεντόγλου) σχετικά με αυτή την αλλαγή και πολλοί αθλητές τον υποστήριξαν είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου εμού. Οπότε νομίζω πως είναι προφανές ότι όλοι συμφωνούμε πως αυτό που δοκιμάσαμε δεν είναι άλμα εις μήκος. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό ή διαφορετικό και να γίνεται έτσι σε μερικά μίτινγκ αλλά δεν θα έπρεπε να θεωρείται άλμα εις μήκος. Είναι διαφορετικό αγώνισμα. Αυτό που άκουσα αρκετά από όλους ήταν πως «ΟΚ ας το δοκιμάσουμε να δούμε γιατί γίνεται τόσος ντόρος» οπότε τώρα υπάρχουν αθλητές που διαφωνούν κάθετα και αθλητές που είναι πρόθυμοι να το δοκιμάσουν ώστε έπειτα να μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν είναι σωστό, από την εμπειρία τους.

«Επανάσταση» αλτών για τα spikes και τους νέους κανόνες

Από το 1 ως το 10 θα βαθμολογούσα αυτή την αλλαγή με μηδέν, όπως και κάθε άλλη αλλαγή που έχουν κάνει στο μήκος. Από τότε που προστέθηκαν οι κάμερες έχουν προκύψει πολλά προβλήματα και ορισμένα βάθρα μπορεί να ήταν διαφορετικά, αν θα μπορούσαν να συμφωνούν για το πότε τελικά ένα άλμα είναι άκυρο και πότε όχι. Και έπειτα το ότι άλλαξαν το υλικό της βαλβίδας έχει οδηγήσει σε μερικούς άσχημους τραυματισμούς. Οπότε θα το εκτιμούσα αν άφηναν το αγώνισμά μας στην ησυχία του».

Παρά την αντίθετη άποψη σε αυτές τις αλλαγές, την οποία συμμερίζεται μεγάλη μερίδα αθλητών/τριων, οι αρμόδιοι επιθυμούν να λάβουν σχετικά σύντομα αποφάσεις με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, Σεμπάστιαν Κόου, να έχει τονίσει πως θέλει να αλλάξει το άθλημα ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]