Στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, στη Φουκουόκα, η Ισπανία ήταν δεύτερη χώρα στον πίνακα των μεταλλίων στην καλλιτεχνική κολύμβηση (πίσω μόνο από την Ιαπωνία) έχοντας κατακτήσει επτά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου και ενός παρθενικού χρυσού μεταλλίου στο τεχνικό ομαδικό. Απόλυτα αναγκαίο είναι να αναφέρουμε πως η προπονήτρια της ομάδας… είναι από την Ιαπωνία.
¡La elegancia de la natación artística española! 💃✨
— Los Juegos Olímpicos (@juegosolimpicos) July 21, 2023
España brilló en la natación artística en el Campeonato Mundial de Deportes Acuáticos de #Fukuoka2023.
Recordamos otra gran presentación de las españolas en #Tokyo2020. 🏊♀️#AQUAFukuoka23 | @WorldAquatics @COE_es
Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της ισπανικής ομάδας να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Ρίo, η ομάδα βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο. Μία ομάδα που βρισκόταν συνεχώς στα βάθρα, είχε μείνει εκτός της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του κόσμου. Η λύση για τις Ισπανίδες είχε την υπογραφή της Μαγιούκο Φουτζίκι.
Η Μαγιούκο Φουτζίκι, που έχει συνδέσει το όνομά της με την τελειότητα στον συγχρονισμό και την πειθαρχία, έχει αναλάβει την ομάδα της Ισπανίας και μαζί βαδίζουν προς μονοπάτια που οι Ισπανίδες δεν έχουν ξανασυναντήσει.
H Φουτζίκι ξεκίνησε την καριέρα της ως αθλήτρια, που ως παιδί με γονείς κολυμβητές είχε μεγαλώσει μέσα στις πισίνες και το νερό. Πολύ γρήγορα έδειξε πως έχει ταλέντο και το 1996 έγινε μέλος της ομάδας που βρέθηκε στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Τότε ανέβηκε και στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό. Το 2000 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Μίλησε με προπονητές άλλων αθλημάτων, πήρε όσα μπορούσαν να της φανούν χρήσιμα, πρόσεξε κάθε λεπτομέρεια για το πως επικοινωνούν εκείνοι με τις δικές τους ομάδες και έφτασε να γίνει μία από τους καλύτερους.
Έκανε τα πρώτα της βήματα το 2003 στην ομάδα της Ισπανίας, όταν προπόνησε μερικά από τα κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όμως θα χρειαζόταν να περάσουν 20 χρονια για να φέρει την Ισπανία στην κορυφή που της αξίζει. Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, με την ομάδα της Ιαπωνίας, κατέκτησε δύο αργυρά. Ακολούθησαν ακόμη δύο στο Πεκίνο 2008 με την ομάδα της Ισπανίας και άλλα δύο με την ομάδα της Κίνας στο Ρίο 2016 ενώ πέρασε και από την ομάδα των ΗΠΑ ως αρχιπροπονήτρια.
Η Ισπανία, όμως, φαίνεται πως ήταν ο προορισμός της. Και εκείνη ως ανταμοιβή έδωσε στην ομάδα της επτά μετάλλια στο Παγκόσμιο.
«Δεν ήταν έκπληξη για εμάς αυτά τα μετάλλια», εξηγεί μιλώντας στο Olympics.com αναφερόμενη στα μετάλλια που κατέκτησαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα και συνεχίζει: «Ξέραμε από πριν ότι θα τα κατακτήσουμε. Γι’ αυτά δουλεύουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, για να προοδεύουμε σε κάθε αγώνα. Αυτά τα μετάλλια είναι ένα βήμα προς το Παρίσι γιατί έχουμε τους Ολυμπιακούς το επόμενο χρόνο, τον μεγάλο μας στόχο. Έχουμε αποκτήσει φοβερή ενέργεια για να συνεχίσουμε για ακόμη έναν χρόνο προς το Παρίσι».
Το σύστημα προπόνησης που ακολουθεί η Φουτζίκι δεν είναι εύκολο, αν και η ίδια τονίζει πως η ξεκούραση είναι κλειδί στην επιτυχία. Βέβαια, ρίχνοντας μία ματιά στο προπονητικό της πρόγραμμα δεν εντοπίζει κανείς εύκολα την… ξεκούραση. Πιο συγκεκριμένα οι αθλήτριες έχουν δύο προπονήσεις την ημέρα, πρωί και απόγευμα, εκτός από την Κυριακή που είναι μέρα ρεπό. Κάθε πέντε προπονήσεις (δηλαδή κάθε δυόμιση μέρες) η έκτη προπόνηση είναι αυτό που η ίδια ονομάζει «ξεκούραση». Εκείνο το απόγευμα, δηλαδή, δεν θα κάνουν προπόνηση στην πισίνα αλλά θα κάνουν «στεγνή» προπόνηση (που είναι κάτι σαν αυτό που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο) και θα μελετήσουν βίντεο και χορογραφίες.
Η πρωινή προπόνηση συνήθως ξεκινάει στις 7:30 με το μονό και το ντουέτο και περιλαμβάνει μία ώρα προπόνηση εκτός πισίνας και περίπου τρεις ώρες στην πισίνα. Αμέσως μετά πηγαίνει στην πισίνα η ομάδα και ακολουθούν μιάμιση ώρα προπόνηση ακροβατικής, 45 λεπτά προπόνηση εκτός πισίνας και περίπου τρεισήμισι ώρες στην πισίνα. Το απόγευμα η ομάδα επιστρέφει στην πισίνα για ακόμη τρεισήμισι ώρες προπόνησης. Το Σάββατο το πρωινό πρόγραμμα θα το χαρακτήριζε κανείς «χαλαρό» αφού περιλαμβάνει μόνο μία ώρα στεγνής προπόνησης και το απόγευμα τέσσερις ώρες στην πισίνα.
«Η προπόνηση εκτός πισίνας είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τις ομάδες. Είναι για την τελειοποίηση της κίνησης γιατί στο νερό παίρνει περισσότερη ώρα για να φτάσεις στο ακριβές σημείο συγχρονισμού», εξηγεί η κορυφαία προπονήτρια πριν τονίσει πως αυτή η προπόνηση λειτουργεί και σαν ζέσταμα που γίνεται λίγο πριν τον αγώνα.
Τα μετάλλια ο μεγάλος στόχος
Η Ισπανία σαν χώρα έχει παράδοση στον αθλητισμό αλλά και στα μετάλλια. Αυτό ακριβώς ισχύει και για την καλλιτεχνική κολύμβηση και αυτή την παράδοση θέλουν να συνεχίσουν, με τη βοήθεια της Φουτζίκι. Βήμα-βήμα θα προχωρήσουν ως τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.
«Στη Ντόχα είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2024, ναι, αλλά στο κεφάλι μου αυτή η διοργάνωση είναι ξεκάθαρα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί το μεγαλύτερο ζητούμενό μας είναι να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς. Θα επικεντρωθούμε στο ελεύθερο και τεχνικό στην ομάδα και στο ντουέτο ώστε να προκριθούμε για το Παρίσι.
Στο Τόκιο ο στόχος της ομάδας δεν ήταν τα μετάλλια αλλά να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Εφ’ όσον πάρουμε το Ολυμπιακό εισιτήριο τώρα, θα παλέψουμε για τα μετάλλια στο Παρίσι γιατί νομίζω πως είμαστε στις κορυφαίες 4 ομάδες. Η ένταση ενός αγώνα είναι στο μάξιμουμ και όλες οι χώρες θα θέλουν μετάλλια στο Παρίσι αλλά θα πάμε κι εμείς για το μάξιμουμ».