coco_gauff_billie_jean_king
20/09/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Μπίλι Τζιν Κινγκ για την Γκοφ: «Είναι ο λόγος που παλεύαμε πριν από 50 χρόνια»

Πηνελόπη Γκιώνη

Σε μία δήλωση μεγάλης σημασίας προχώρησε η θρυλική τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ, σχετικά με την Κόκο Γκοφ αλλά και τις μάχες που έδιναν πριν από 50 χρόνια για την ίση αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από το πασίγνωστο ματς Battle of the Sexes, η θρυλική πρωταθλήτρια του τένις Μπίλι Τζιν Κινγκ μίλησε στο People σχετικά με τη μεγάλη επιτυχία της Κόκο Γκοφ στο US Open και για το ότι θεωρεί πως αυτή η αθλήτρια και αυτή η στιγμή είναι ο λόγος για τον οποίο πάλευαν με τις συμπαίκτριές της.

«Η νίκη της Κόκο (Γκοφ) στο US Open ήταν φανταστική. Όταν τη βλέπω, είναι ο λόγος για τον οποίο παλεύαμε τόσο πολύ πριν από 50 χρόνια. Θα είναι τρομερή για το άθλημά μας. Νομίζω πως είναι μία δύναμη, λόγω του περιβάλλοντός της και της μέριμνας για κοινωνική δικαιοσύνη», εξηγεί η κάτοχος των 39 grand slam τίτλων.

Νωρίτερα, η Γκοφ είχε ευχαριστήσει την Κινγκ που πάλεψε για την ίση αμοιβή:

Η Κινγκ, όμως, δεν έμεινε εκεί. Δεν είναι μόνο η νίκη της Γκοφ που την εντυπωσίασε αλλά είναι και το περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει. Η γιαγιά της Γκοφ, η Υβόννη Λι Οντόμ, ήταν η πρώτη μαύρη μαθήτρια που φοίτησε σε “σχολείο λευκών” στο Palm Beach Country το 1961.

«Αυτή η δύναμη της Γκοφ προέρχεται από τη γιαγιά της. Η γιαγιά της ήταν το πρώτο μαύρο παιδί που φοίτησε σε ένα σχολείο μόνο για λευκούς, στο Ντέλρεϊ. Αν είσαι η εγγονή και ακούς τη γιαγιά σου να μιλά για το πως ήταν να είναι το μοναδικό μαύρο παιδί σε ένα σχολείο μόνο με λευκούς είναι μεγάλη δύναμη».

Η 79χρονη σήμερα Μπίλι Τζιν Κινγκ πρόσθεσε πως το σημαντικότερο από όλα, είναι να νιώθει χαρούμενη:

«Αλλά θέλω να είναι χαρούμενη [η Γκοφ], αυτό είναι το νούμερο ένα. Είναι φοβερό να την παρακολουθείς, μία εξαιρετική αθλήτρια».

To Battle of the Sexes και η ιστορική αλλαγή στο τένις

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1973, στο Τέξας, το τότε Νο1 του κόσμου η 29χρονη Μπίλι Τζιν Κινγκ αγωνίστηκε εναντίον του 55χρονου τότε, πρώην Νο1, Μπόμπι Ριγκς με την Αμερικανίδα να επικρατεί στον αγώνα όσο περίπου 90 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν ένα από τα ιστορικότερα ματς που έχουν παιχτεί ποτέ στο τένις. Το έπαθλο της Κινγκ ήταν 25.000 δολάρια, ακριβώς το ίδιο δηλαδή με όσα θα έπαιρνε ένας άνδρας αν κέρδιζε τον τίτλο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία.

Την προηγούμενη χρονιά η Κινγκ είχε απειλήσει πως δεν θα παίξει ξανά καθώς μετά τη νίκη της στο US Open εκείνη πήρε έπαθλο 10.000 δολαρίων και ο νικητής στο μονό των ανδρών πήρε 15.000 δολάρια περισσότερα από εκείνη. Τότε, συγκέντρωσε συμπαίκτριές της για να παλέψουν μαζί για την ίση αμοιβή και έτσι το US Open έγινε το πρώτο πρωτάθλημα που θα έδινε το ίδιο χρηματικό έπαθλο σε άνδρες και γυναίκες. Πλέον, όλα τα τουρνουά έχουν ακριβώς την ίδια αμοιβή για άνδρες και γυναίκες.

«Εκείνος ο αγώνας πήρε αρκετή προσοχή γιατί εμπλεκόταν και άνδρας. Αν έχεις έναν άνδρα εμπλεκόμενο στο event σου, παίρνει πολύ περισσότερη προσοχή. Ακόμη πιστεύω πως είναι έτσι και σήμερα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όπως τότε», εξηγεί η Μπίλι Τζιν Κινγκ λίγο πριν τονίσει πως το τένις για τις γυναίκες, αυτή τη στιγμή, είναι σε καλό σημείο: «Είναι στο καλύτερο σημείο που έχει υπάρξει ποτέ. Έχουμε έναν τόνο γυναίκες, και οι άνδρες τα πηγαίνουν εξαιρετικά επίσης».

Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε η ομοσπονδία για το τένις γυναικών και από εκεί και πέρα η αλλαγή πέρασε σε όλα τα τουρνουά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]