Ηταν μία χρονιά που κύλησε φέτος χωρίς την ξεκάθαρη υπεροχή της Σβιόντεκ, με 4 διαφορετικές νικήτριες στα grand slam, ένα καινούργιο Νο1 (Σαμπαλένκα) και αρκετές τενίστριες να κάνουν μεγάλες εκπλήξεις στην διάρκεια της σεζόν.
Το φετινό WTA Finals ξεκινά χωρίς την περσινή νικήτρια (Καρολίν Γκαρσία), αλλά με την παρουσία -για τρίτη συνεχόμενη σεζόν- της Μαρίας Σάκκαρη και αναμφίβολα για όλες τις τενίστριες οι πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου είναι ανοιχτές.
Ωστόσο, για κάθε μία υπάρχει κι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί…
Αρίνα Σαμπαλένκα: Μπορεί να κυριαρχήσει στις κρίσιμες στιγμές;
Από τη μία, η Σαμπαλένκα έδειξε στο Australian Open πως όταν είναι η αυτοπεποίθησή της στα… χάι, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Από την άλλη, από τότε που έγινε Νο1, έχει χάσει την ευκαιρία να κυριαρχήσει σε τουρνουά. Στις λεπτομέρειες έχασε την παρουσία της σε τελικούς και όταν είδε πως τα πράγματα στράβωναν την κρίσιμη στιγμή, κατέρρεε πλήρως. Τα παιχνίδια στη φάση των ομίλων είναι ψυχοφθόρα και αυτό είναι κάτι που αφήνει ερωτηματικά για το αν θα τα καταφέρει. Μπορεί να είναι στο Νο1, όμως δεν έχει πάρει τίτλο από τον Μάιο και θέλει να κλείσει την χρονιά με έναν τέταρτο τίτλο στη σεζόν, εκεί που μετράει περισσότερο.
Ιγκα Σβιόντεκ: Μπορεί να ξαναβρεί την χαμένη της αύρα;
Από την στιγμή που έπεσε στο Νο2, έδειξε πως έχει αδυναμίες και κυρίως αυτές εστιάζουν στο πνευματικό κομμάτι. Δεν παίζει με την ίδια αυτοπεποίθηση κόντρα σε παίκτριες που είναι στο Τοπ10 και δεν κερδίζει το ίδιο εύκολα παιχνίδια, με τον τρόπο που κατατρόπωνε τις αντιπάλους της μέχρι και πριν έξι μήνες.
Από το Roland Garros ως το Πεκίνο, θα έλεγε κανείς ότι έχει πέσει σημαντικά η απόδοσή της (κέρδισε τίτλο μόνο σε 250αρι), έχασε τον τίτλο στο US Open και έχασε ματς από τενίστριες που πάσχιζαν ακόμη και να πάρουν… game απέναντί της, όπως οι Πεγκούλα, Γκοφ και Κουντερμέτοβα.
Θύμα της επιτυχίας και της κυριαρχίας της ίσως, η Σβιόντεκ καλείται να σώσει την φήμη της ως η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο και αυτό είναι το «βάρος» που καλείται να ξεφορτωθεί από τους ώμους της στο Κανκούν.
Κόκο Γκοφ: Μπορεί να διατηρήσει το μομέντουμ;
Μέσα στο 2023, η 19χρονη τενίστρια έχει «μεταμορφωθεί» σε τενίστρια του Top5 (τουλάχιστον) και παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση, συνέπεια και σταθερότητα. Στο US Open εδειξε πως πλέον είναι και τενίστρια των μεγάλων τίτλων και αυτό θέλει να επαναλάβει στο Πεκίνο. Αν κερδίσει τον τίτλο, ίσως πάρει και το βραβείο της τενίστριας της χρονιάς. Μετρούσε κάποια στιγμή ένα σερί 16 νικών, το μεγαλύτερο που είδαμε φέτος στην χρονιά. Η πρόκληση γι΄ αυτήν είναι να δει αν μπορεί να συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό για άλλη μία εβδομάδα, αλλά κυρίως πώς θα ανταποκριθεί τώρα που ξέρει ότι οι αντίπαλές της θα την… κυνηγούν για να την κερδίσουν.
Ελενα Ριμπάκινα: Μπορεί να μπει ξανά στην συζήτηση των φαβορί;
Η Ριμπάκινα από πέρυσι στο Wimbledon, παίζει εκπληκτικά σε μεγάλα τουρνουά (όταν δεν τραυματίζεται). Στα μικρά… πασχίζει όμως αν και μετά τον τίτλο στο Roland Garros, πήρε ένα 250αρι. Στην αρχή της χρονιάς κάναμε όλοι λόγο για την big-3 των γυναικών (Σβιόντεκ, Σαμπαλένκα, Ριμπάκινα), όμως η συζήτηση αυτή μπήκε στον… πάγο, αφού οι δύο από τις τρεις έμειναν λίγο στάσιμες. Η Ριμπάκινα ψάχνει στο Κανκούν να επιστρέψει στην κουβέντα για την big-3 αν και προέρχεται από ένα διάστημα με προβλήματα τραυματισμών. Από τις άλλες δύο, είναι αυτή που καλείται να αποδείξει ότι δικαιούται να είναι στην συζήτηση για Top3, κάτι που ίσως αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο γι’ αυτήν. Αν το σερβίς της λειτουργήσει, τότε είναι πιθανόν να ανοίξει πάλι αυτή τη συζήτηση.
Τζέσικα Πεγκούλα: Μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της;
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Πεγκούλα είναι αξιοθαύμαστα σταθερή σε όλα τα μεγάλα τουρνουά. Ομως από την άλλη, δεν δείχνει έτοιμη να κάνει το παραπάνω βήμα και να πάρει έναν μεγάλο τίτλο. Δείχνει σαν τενίστρια που έχει πιάσει το ταβάνι της και συνεχώς προσπαθεί να πετύχει το κάτι παραπάνω, αλλά δεν τα καταφέρνει. Πέρυσι στην διοργάνωση που έγινε στις ΗΠΑ, έκανε τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς στον όμιλό της. Αποτελεί ερώτημα που ψάχνει απάντηση στο Κανκούν, το αν μπορεί να πάρει έναν μεγάλο τίτλο στην καριέρα της.
Μαρκέτα Βοντρούσοβα: Σημαίνει τελικά κάτι ο τίτλος στο Wimbledon;
Η κατάκτηση του Wimbledon από την Μαρκέτα Βοντρούσοβα, την έβαλε στον «χάρτη» των κορυφαίων τενιστριών στον κόσμο. Ομως δεν είναι η κυρίαρχη τενίστρια. Ισως ούτε καν στην Τσεχία των πολλών σπουδαίων τενιστριών. Από τον τίτλο στη Βρετανία και μετά όμως, δεν έχει δικαιολογήσει την επιτυχία της και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο και οι τραυματισμοί. Καλείται να δείξει στο Κανκούν αν τελικά η κατάκτηση του Wimbledon ήταν απλά μια παρένθεση ή αν σημαίνει την καθιέρωσή της στην ελίτ του τένις.
Ονς Ζαμπέρ: Μπορεί να βρει ξανά την αυτοπεποίθησή της εν ψει 2024;
Για την Ονς Ζαμπέρ η νέα ήττα στον τελικό του Wimbledon, ήταν ένα γερό χαστούκι καθώς άρχισε να αμφισβητεί αν είναι τελικά έτοιμη να κάνει την υπέρβαση. Πέτυχε ορισμένες μεγάλες νίκες, ωστόσο η Βοντρούσοβα την κέρδισε στον τελικό του Wimbledon και η Τυνήσια μόλις πριν δύο εβδομάδες άρχισε να ανακτά την αυτοπεποίθησή της με τον τίτλο στο Νίγκμπο. Αυτή την αυτοπεποίθηση θέλει να «χτίσει» στο Κανκούν εν όψει 2024, αλλά για να το κάνει, θα πρέπει να φτάσει ως τα ημιτελικά. Μπορεί;
Μαρία Σάκκαρη: Μπορεί να το διασκεδάσει χωρίς να αγχώνεται για τα υπόλοιπα;
Για την Μαρία Σάκκαρη το πρόβλημα πάντα ήταν η αυτοπεποίθησή της, αλλά και το άγχος που την διακατέχει σε κρίσιμες στιγμές. Σε μια χαμένη σεζόν πήγε στην Γουαδαλαχάρα και πήρε το 1000αρι τουρνουά, που ουσιαστικά την έβαλε σε θέση να διεκδικεί την παρουσία της στο Κανκούν. Εστω και από… σπόντα (αποσύρθηκε η Μούχοβα), επιστρέφει στο αγαπημένο της Μεξικό με στόχο να μπει για 3η συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά και - γιατί όχι -να κάνει και την υπέρβαση. Δεν έχει το άγχος του φαβορί ή ότι πρέπει σώνει και καλά να κερδίσει, κάτι που της δίνει ένα μπόνους.