Η πρωταθλήτρια του τένις από την Τυνησία, Ονς Ζαμπέρ, μετά τη νίκη της επί της Μαρκέτα Βοντρούσοβα στα WTA Finals, αποκάλυψε πως θα δωρίσει μέρος του επάθλου που θα πάρει από τη διοργάνωση στην Παλαιστίνη. Με δάκρυα στα μάτια, ζητώντας συγγνώμη για το ξέσπασμά της και εξηγώντας πως δεν πρόκειται για πολιτική αλλά για ανθρωπιά, εξήγησε πως μπορεί να χάρηκε για τη νίκη της αλλά το τελευταίο διάστημα δεν έχει μπορέσει να είναι χαρούμενη:
«Είμαι πολύ χαρούμενη με τη νίκη μου σήμερα αλλά δεν είμαι χαρούμενη τελευταία. Η κατάσταση [που επικρατεί] στον κόσμο δεν με κάνει χαρούμενη. Οπότε νιώθω πως…», ξεκίνησε να λέει πριν ξεσπάσει σε κλάματα και αφού ζήτησε συγγνώμη συνέχισε: «Είναι πολύ δύσκολο να βλέπω παιδιά και μωρά να πεθαίνουν κάθε μέρα. Μου σπάει την καρδιά. Έχω αποφασίσει να δωρίσω μέρος του χρηματικού μου επάθλου για να βοηθήσω τους Παλαιστίνιους. Δεν μπορώ να είμαι χαρούμενη με αυτή τη νίκη.
Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό μήνυμα, είναι ανθρωπιά. Θέλω ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό είναι όλο».
Ons Jabeur says she’s donating a portion of her prize money to Palestine:
— The Tennis Letter (@TheTennisLetter) November 2, 2023
“I am very happy with the win but I haven't been very happy lately. The situation in the world doesn't make me happy... I feel like… I am sorry. It’s very tough seeing children & babies dying every day.… pic.twitter.com/fVBz9McSjU
Η υποχρέωση και η απραξία της αθλητικής κοινότητας
Η κίνηση της Ζαμπέρ ήταν σαν φως ελπίδας στο απόλυτο σκοτάδι. Το σκοτάδι που έχει «καταπιεί» τον αθλητισμό.
Φεβρουάριος 2022. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο κόσμος του αθλητισμού συγκλονίστηκε και σύσσωμη η αθλητική κοινότητα όρθωσε ανάστημα για να προστατεύσει τους συναθλητές και τις συναθλήτριές της. Τότε σημαίες, κορδελάκια ή απλές καρδιές στα χρώματα του ουκρανικού έθνους πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους αθλητές να αντιδρούν στον πόλεμο που στερούσε από τους συναθλητές τους να ζήσουν όπως πριν. Με ζωγραφισμένα σύμβολα σε κίτρινο και μπλε χρώμα, αθλητές και αθλήτριες άλλων χωρών αγωνίζονταν σε διεθνείς διοργανώσεις για να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Ουκρανοί και Ουκρανές ζητούσαν πεισματικά τον αποκλεισμό των Ρώσων από κάθε αθλητική διοργάνωση με τη ΔΟΕ να ανταποκρίνεται και ακόμη και σήμερα στην πλειοψηφία των αθλημάτων οι Ρώσοι παραμένουν αποκλεισμένοι ενώ πιθανό κρίνεται να μην έχουν εκπροσώπηση ούτε στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.
Ο Δυτικός κόσμος, και όχι μόνο, στάθηκε στο πλευρό των Ουκρανών, κυβερνήσεις έστειλαν χρήματα ως ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, άνθρωποι από όλο τον κόσμο άνοιξαν τα σπίτια τους για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Νοέμβριος 2023. Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τη μέρα που η Γάζα έχει μετατραπεί ξανά σε εμπόλεμη ζώνη, σε νεκροταφείο αθώων ψυχών. Που τα νοσοκομεία, γεμάτα μωρά που κλαίνε ψάχνοντας τους γονείς τους, βομβαρδίζονται και που στον υπόλοιπο κόσμο επικρατεί σιγή. Ο κόσμος του αθλητισμού αυτή τη φορά είναι τρομακτικά σιωπηρός. Καμία σημαία και κανένα σύμβολο στα χρώματα της Παλαιστίνης. Μόνο ελάχιστοι, που έχουν καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και χώρες της Αραβίας και έχουν μάθει να αντιδρούν διαφορετικά στο άκουσμα του πολέμου, μίλησαν.
Ο Αιγύπτιος επιθετικός της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, είναι ίσως ο μοναδικός που έχει βροντοφωνάξει πως όσα συμβαίνουν στη Δυτική Όχθη είναι εγκληματικά και πως πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσουμε. Ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Γάλλος επιθετικός με Αλγερινη καταγωγή, έχει κάνει το δικό του σχόλιο γράφοντας μερικές κουβέντες στο Twitter. Και μετά από αυτούς; Ελάχιστοι, των οποίων η φωνή πνίγηκε. Μέχρι να εμφανιστεί η Ονς Ζαμπέρ και με μεγάλο θάρρος να πει δημόσια πως θα δωρίσει χρήματα σε εκείνα τα παιδιά που κοιτάζουν τρομαγμένα το μέλλον.
Στην πλειοψηφία τους οι αθλητές ανά τον κόσμο έχει κλείσει τα μάτια και τα αυτιά τους σε όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα όμως όταν αφορούσε τους Ουκρανούς, τους λευκούς Ευρωπαίους συναθλητές τους, είχαν φωνή. Η αδικία ουρλιάζει, η απραξία τους κρίνεται σχεδόν συνένοχη στο έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράττεται στην Παλαιστίνη αλλά η ΔΟΕ αυτή τη φορά δεν απέκλεισε το Ισραήλ για τα εγκλήματά του. Αντιθέτως, οι διοργανώσεις που έχουν ανατεθεί σε ισραηλινές πόλεις δεν έχουν μεταφερθεί αλλού, παρά μόνο έχουν ένα ερωτηματικό δίπλα στον τίτλο τους που σημαίνει πως αν αύριο ο πόλεμος λήξει, τα εγκλήματα θα συγχωρεθούν και ο κόσμος θα συνεχίσει να λειτουργεί σα να μην συνέβη ποτέ τίποτα.
Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η αθλητική κοινότητα κάνει τα στραβά μάτια σε τέτοιες καταστάσεις αφού ποτέ δεν έχει αποκλειστεί η ομάδα των ΗΠΑ λόγω των πολέμων που έχει κάνει. Μπορεί αυτή τη φορά οι ΗΠΑ να μην πρωταγωνιστούν αλλά βρίσκονται δίπλα στο Ισραήλ και απέναντι στην Παλαιστίνη.
Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν αποτελούν απλώς μία άποψη αλλά εκφράζουν και την υποχρέωση του αθλητισμού. Ο αθλητισμός έχει υποχρέωση απέναντι στον πόλεμο. Στις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος, όπως αναγράφονται στον Ολυμπιακό χάρτη (Olympic Charter, In force as from 8 August 2021 / page 10) αναγράφεται ξεκάθαρα πως ο στόχος του Ολυμπισμού είναι να διαθέσει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής βελτίωσης της ανθρωπότητας, προωθώντας την ειρηνική κοινότητα με πυλώνα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενώ τονίζεται πως η ελευθερία και τα δικαιώματα όλων, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης κτλ, θα πρέπει να είναι απόλυτα διασφαλισμένα. Πράγματα που στη Γάζα ίσως να μην εφαρμοστούν ποτέ.