emma_navaro_getty
08/07/2024
ΤΕΝΝΙΣ

Ναβάρο: H... αργή επαγγελματική εκκίνηση, η γρήγορη εξέλιξη και το μεγάλο potential

Δημήτρης Μύτικας

Είναι επαγγελματίας δύο χρόνια, κάνοντας... αργό ξεκίνημα. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Έμμα Ναβάρο να κάνει βήματα προς τα πάνω και πλέον να γίνεται θέμα συζητήσεων ως μία από τις τενίστριες με ισχυρό potential και μέλλον στο tour.

Η Έμμα Ναβάρο απολαμβάνει μία εξαιρετική πορεία στο Wimbledon, ούσα στα προημιτελικά του βρετανικού Grand Slam, πετώντας εκτός διοργάνωσης τη Νο.2 του κόσμου Κόκο Γκοφ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καριέρα της που παίρνει μέρος σε προημιτελική φάση Grand Slam, δίνοντας συνέχεια στην πολύ καλή πορεία της στο Roland Garros όπου και έφτασε έως τη φάση των «16». Για να φτάσει έως τα προημιτελικά του Wimbledon η Έμμα Ναβάρο, πέρα από την υπέρβαση κόντρα στην περυσινή νικήτρια του US Open, υπέταξε και την τέσσερις φορές κάτοχο Grand Slam Ναόμι Οσάκα στον δεύτερο γύρο του βρετανικού τουρνουά.

Τα παραπάνω γεγονότα, μόνο αμελητέα δεν είναι, και κάνουν ξεκάθαρο πως ακόμη μία τενίστρια με ισχυρό potential μπαίνει ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του γυναικείου τένις, θέλοντας να... μείνει.

Με αφορμή αυτό το GWomen αναλύει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της Έμμα Ναβάρο, τα οποία προαναγγέλλουν την εξέλιξη της καθώς και την καθιέρωσή της στα ψηλά «πατώματα» της WTA.

Ψυχαγωγικό συνάμα μοναδικό στυλ παιχνιδιού

Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια στο γυναικείο τένις δίνεται αρκετή έμφαση στην σταθερότητα και στα χτυπήματα από την βασική γραμμή (baseline).

Πολλές αθλήτριες προσπαθούν μέσω δυνατών χτυπημάτων να δυσκολέψουν τις παίκτριες στην απέναντι μεριά του court, χτίζοντας έτσι τον κάθε πόντο. Φυσικά, όσο ανεβαίνει το επίπεδο παρουσιάζονται κι άλλα στυλ, όμως, η... βάση τους αφορά το παιχνίδι από πίσω.

Η Έμμα Ναβάρο, αν και τώρα αναδύεται στα υψηλά στρώματα της WTA, λόγω του ότι δεν έχει τόσο δυνατά χτυπήματα έχει υιοθετήσει κι άλλους τρόπους παιχνιδιού μέσα στο παιχνίδι της.

Είναι από τις παίκτριες που μπαίνουν μέσα στο court, ψάχνοντας όσο περισσότερο γίνεται την υψηλότερη επαφή της ρακέτας με την μπάλα, γεγονός που δίνει αυτόματα δύναμη στο χτύπημα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μάλιστα, πολλές φορές το forehand της έχει... βαρύ top spin, αναγκάζοντας τις αντιπάλους της να οπισθοχωρήσουν στο court.

Emma Navaro

Στο ρεπερτόριο χτυπημάτων έχει το backhand slice, το οποίο χρησιμοποιεί αρκετά για ν' αλλάξει το ρυθμό, καθώς και το dropshot το οποίο έρχεται ως συνέχεια των χτυπημάτων με top spin. Ενώ, ένα από τα πλεονεκτήματα της Αμερικανίδας είναι και το παιχνίδι στο φιλέ, το οποίο έχει αναπτύξει με τη συνεχή της τριβή στα διπλά ματς.

Τα παραπάνω στοιχεία της 23χρονης κάνουν απρόβλεπτο και συνάμα ψυχαγωγικό τον τρόπο παιχνιδιού της, ειδικότερα όταν αυτά συνδυάζονται με πολύ καλά ποσοστά σε ακρίβεια.

«Κρύο» αίμα

Ένα από τα μεγάλα γνωρίσματα της Έμμα Ναβάρο στη μέχρι τώρα καριέρα της είναι η άρτια διαχείριση των συναισθημάτων της.

Η ικανότητα αυτή είναι αρκετά δύσκολη να βρεθεί στο σύγχρονο τένις, μιας και πολλές αθλήτριες εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα να είναι η Αρίνα Σαμπαλένκα και η Γελένα Οσταπένκο.

Ως προς αυτό το κομμάτι, η νεαρή Αμερικανίδα είναι πιο κοντά στις Ίγκα Σβιόντεκ και Ελένα Ριμπάκινα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το πόσο ανέκφραστες είναι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Αυτό το γνώρισμα είναι από τα πιο σημαντικά στο παιχνίδι της, μιας και το τένις είναι άθλημα ψυχολογίας. Ένα άσχημος πόντος, ένα κακό χτύπημα ή μία λάθος επιλογή μπορεί να φέρουν τα πάνω. Μάλιστα, είναι κοινώς αποδεκτό πως η εξωτερίκευση των συναισθημάτων κάνεις πολλές φορές διπλό κακό στο αθλητή, καθώς δίνει μεγάλο ψυχολογικό boostάρισμα στον αντίπαλο.

Τρανό παράδειγμα υπομονής

Η Έμμα Ναβάρο δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έκανε αργά τα επαγγελματικά της βήματα στο τένις. Μετράει δύο χρόνια ως επαγγελματίας τενίστρια, ούσα στα 23 της.

Αυτό συνέβη καθώς η νεαρή αθλήτρια έπαιζε από το 2020 έως το 2022 στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπως η Ντανιέλ Κόλινς. Το 2021, η Ναβάρο κατέκτησε τον τίτλο του NCAA στο Single Chmapionships, επίτευγμα που της έδωσε την wildcard για το US Open εκείνης της χρονιάς. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε από το κολέγιο και ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η μεταπήδηση στο επαγγελματικό κομμάτι του τένις δεν είναι καθόλου εύκολη. Πολλοί τενίστες και τενίστριες τα έχουν καταφέρει, με μεγάλο πρόσφατο παράδειγμα την Κόκο Γκοφ, ωστόσο κάποιοι αθλητές προτιμούν ν' αγωνιστούν στο κολέγιο ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα στο αγωνιστικό και ψυχολογικό κομμάτι.

Αυτό το... δρόμο ακολούθησε η Έμμα Ναβάρο, η οποία αποδεικνύει πως η υπομονή σε κάποια σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι απαραίτητη. Όταν δε, συνδυάζεται με την επιμονή και την θέληση τότε η κατάκτηση κορυφών μοιάζει δεδομένη, με την Αμερικανίδα να είναι ακόμα στην αρχή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]